Fondul Proprietatea da in judecata fosta conducere a Hidroelectrica pentru vinderea de energie sub pretul pietei combinatului ArcelorMittal
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a inaintat Tribunalului Bucuresti o cerere de chemare in judecata a membrilor Consiliului de Administratie ai Hidroelectrica pentru incheierea, in decembrie 2010, a unui contract de vanzare a energiei electrice cu ArcelorMittal Galati, la un pret sub cel al pietei, se arata intr-un raport remis BVB. Administratorul Fondului Proprietatea considera contractul cu ArcelorMittal Galati ca fiind unul preferential, aducand astfel prejudicii majore Hidroelectrica.
Cei vizati de aceasta actiune sunt Tudor Serban, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, Ionica Raicu si Florentina Constantinescu.
Fondul Proprietatea este actionar minoritar la producatorul de energie electrica Hidroelectrica, cu o participatie de 19,9%.
Joaquin Almunia, vicepresedinte al CE, a declarat in 21 octombrie, la Bucuresti, ca Comisia Europeana analizeaza contractele incheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pietei.
„Analizam un potential ajutor primit de Arcelor Mittal si Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse si de asemenea analizam contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amanuntul si cu alti clienti industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectati pentru ca trebuie sa plateasca preturi mai mari din cauza distorsionarii pietei”, a spus Joaquin Almunia, care este si comisar pentru Concurenta.
Dupa aceasta declaratie, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, a declarat ca „Hidrolelectrica livreaza o parte din energie pe piata concurentiala si aici avem si contractul cu Arcellor Mittal si tin sa asigur ca din punct de vedere procedural totul a fost in regula si sper ca acest lucru sa-l constate si Comisia Europeana dupa data de 4 noiembrie cand vom prezenta toate datele pentru a le cerceta”.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a cumparat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea data, Hidroelectrica a ales sa vanda energie catre ArcelorMittal chiar daca primise alte doua oferte la preturi mai mari.
Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a precizat la vremea respectiva ca tranzactia a fost transparenta si garanteaza profit pentru producatorul de energie. La randul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat ca acordul cu Hidroelectrica este legal.
Citeste si
- Joaquin Almunia, vicepresedintele CE: Comisia analizeaza tarifele din contractele Hidroelectrica cu Arcelor Galati si Alro
- Directorul general al Hidroelectrica, despre contractul cu Arcelor Mittal analizat de Comisia Europeana: Din punct de vedere procedural totul a fost in regula
- Contractele cu baietii destepti din energie: De ce unii cumpara mai ieftin, iar altii mai scump, si de ce nu este vanduta energia de la Hidroelectrica pe bursa
- Ce spune un raport al Consiliului Concurentei despre „baietii destepti”: Doar dintr-o singura tranzactie, Hidroelectrica a pierdut circa 21 milioane de lei
- Jeffrey Franks: Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti se bucura de profituri nemeritate