Concluziile verificărilor făcute de Poliția Iași în cazul celor doi polițiști care l-au oprit în trafic pe procurorul Horodniceanu
Polițistul care l-a oprit în trafic pe procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al CSM, a filmat momentul cu propriul telefon, ca „măsură de protecție față de o eventuală contestare a modului de intervenție, având în vedere comportamentul” acestuia, spune Poliția Județeană Iași, care a făcut verificări în cazul celor doi polițiști care l-au oprit pe procurorul ieșean.
După incident, conducerea Poliției Județene Iași a dispus verificări prin intermediul Biroului Control Intern cu privire la modul în care au acționat cei doi polițiști de la Secția nr. 1 Poliție Rurală Iași în noaptea de 5 spre 6 mai, când l-au oprit în trafic pe procurorul Daniel Horodniceanu.
Poliția Iași a transmis, joi, concluziile verificărilor, care arată că polițistul a filmat momentul cu telefonul său.
- „Astfel, în cadrul verificărilor s-a constatat, fără dubiu, faptul că imaginile din timpul intervenției nu au fost realizate cu body-cam-ul aparținând unității.
- De asemenea, polițistul a afirmat faptul că a filmat interacțiunea cu persoana oprită în trafic folosind telefonul mobil propriu, ca și măsură de protecție față de o eventuală contestare a modului de intervenție, având în vedere comportamentul acesteia.
- Din verificările efectuate până în prezent nu rezultă că imaginile ar fi fost făcute publice de către cei doi polițiști care au constatat contravenția”, spune Poliția Județeană Iași, într-un punct de vedere transmis HotNews.ro.
„Nu mă cunoașteți?”
Reamintim că Inspecția Judiciară a anunțat luni că s-a sesizat din oficiu și va face verificări în cazul vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT, care a fost oprit în trafic de cei doi polițiști ieșeni.
Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost în oprit în trafic și încearcă să îi intimideze pe polițiști, întrebându-l pe unul dintre ei dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”.
Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.
Dialogul integral între Horodniceanu și polițistul care l-a oprit:
- „Daniel Horodniceanu: De ce m-ați oprit în acest moment?
- Polițist: Pentru că ne-ați depășit…
- Daniel Horodniceanu: Și nu am voie să vă depășesc sau ce?
- Polițist: Există o limită de viteză de 50 km/h, iar noi circulam deja cu 70 km/h.
- Daniel Horodniceanu: Aveți un radar? V-am spus cine sunt.
- Polițist: Cine sunteți?
- Daniel Horodniceanu: Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crima Organizată. Nu mă cunoașteți?
- Polițist: Vă rog să-mi prezentați documentele.
- Daniel Horodniceanu: Dar de ce nu mă cunoașteți? Dar de unde sunteți dumneavoastră? Din Vaslui sau din Iași?
- Polițist: Sunt agent David din cadrul Secției 1 Poliție Rurală.
- Daniel Horodniceanu: Din Iași?
- Polițist: Da, vă rog să-mi dați documentele dvs.!
- Daniel Horodniceanu: O să vă prezint legitimația mea de procuror. Dar vă mai întreb o dată, de ce m-ați oprit?
- Polițist: În primul rând, așa cum v-am spus și anterior, ne-ați depășit…
- Daniel Horodniceanu: Și?
- Daniel Horodniceanu: Terminați cu prostiile astea! Nu știți cu cine vorbiți. Ce faceți dumneavoastră la această oră? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului.
- Polițist: În ultimele două săptămâni, au avut loc mai mult de 6 cazuri de furturi de animale în zonă. Din acest motiv…
- Daniel Horodniceanu: Pe strada principală? Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu cum să vă faceți treaba sau ce?
- Polițist: Nu sunteți în măsură…
- Daniel Horodniceanu: Sunt într-o foarte mare măsură, sunt procuror de 25 de ani. De când ești polițist dumneata? Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dumneavoastră aveți un 15% la salariu. Adică, în favoarea dumneavoastră. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați primit 15%. Eram 100% convins că dacă vă depășesc mă opriți.
- Polițist: Dacă ați pus un semnal…
- Daniel Horodniceanu: Eu cunosc poliția și mai ales poliția asta care vine din spate așa. Știți ce mă miră? Faptul că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.
Cine ar fi cei doi polițiști
Cei doi poliţişti care l-au oprit în trafic pe Horodniceanu ar fi Tudor Lupu, care este polițist de 15 ani și ar fi fiul unui primar din județul Iași, Cătălin Lupu, în timp ce David Petru, tânărul care i-a luat actele lui Horodniceanu, este angajat în poliție de 6 luni și are 23 de ani, potrivit site-ului Dezvăluirea.
Reacția fostului șef DIICOT
Horodniceanu a reacționat la apariția imaginilor spunând că a fost vorba de „o scenetă bine pusă la punct” și că cei doi polițiști „pretindeau că nu ne cunoaștem” ca „să mă provoace”.
- „La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă Rutieră.
- Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam. Imaginile sunt însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. (…)
- Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează”, a afirmat Horodniceanu, potrivit Digi24.ro.
Cine este Daniel Horodniceanu
Procurorul Daniel Horodniceanu s-a aflat la conducerea DIICOT din mai 2015 și până în iulie 2018. El a candidat pentru un al doilea mandat la șefia DIICOT, dar a pierdut în favoarea procurorului Felix Bănilă. După încheierea mandatului la șefia DIICOT, Horodniceanu s-a întors la DIICOT Iași.
El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august – decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 – mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 – iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 – octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 – iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 – iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 – iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.
Din luna ianuarie, el este vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.