BNR: Bancile din Romania reintra pe pierdere
Sistemul bancar romanesc a revenit pe pierdere in cel de-al treilea trimestru, potrivit indicatorilor agregati privind institutiile de credit publicati joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, rata rentabilitatii economice (ROA) pe intreg sistemul bancar a fost de -0,31% la sfarsitul lunii septembrie, iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de -3,37%.
Potrivit lui Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat pentru HotNews.ro ca motivul revenirii pe pierdere a sistemului bancar este lesne de inteles.
„In conditiile in care exista incertitudini pe pietele externe si pe piata interna, mai ales in ceea ce priveste constructiile, exista clienti care se confrunta cu greutati, astfel incat bancile trebuie sa constituie provizioane. Ar fi interesant de vazut cum a evoluat profitul operational, care nu este afectat de provizioane”, a afirmat Ghetea.
Rentabilitatea activelor din sistemul bancar (ROA), calculata ca raport intre profitul net si valoarea medie a totalului activelor, a scazut in cel de-al treilea trimestru al anului, de la 0,06% la -0,31%, dupa ce revenise in teritoriu pozitiv in primul semestru al anului.
Rentabilitatea capitalului din sistemul bancar (ROE), calculata ca raport intre profitul net si capitalul propriu, a inregistrat, de asemenea, o scadere importanta, de la 0,62% la -3,37%.
Rata rentabilitatii activitatii de baza (venituri operationale/cheltuieli operationale) s-a majorat insa in trimestrul trei la 151,35%, de la 148,24%, in iunie 2011.
Activele bancilor, inclusiv cele ale sucursalelor institutiilor bancare straine, au crescut pe parcursul celui de-al treilea trimestru cu 5 miliarde de lei, pana la 343,9 de miliarde de lei.
In acelasi timp, raportul dintre credite si depozite s-a mentint pe parcursul trimestrului III din acest an, la 118,63%, comparativ cu 118,42% la sfarsitul lunii iunie.
Pe parcursul celor trei luni, ponderea totala a creantelor restante si indoielnice in total active s-a diminuat pana la 2,45%, fata de o valoare de 2,51% in cel de-al doilea trimestru si 2,59% la finele primelor trei luni ale anului.