Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Protest AUR la Parlament: Aproape 200 de manifestanți s-au agitat și îmbrâncit cu jandarmii / Orban, agresat de protestatari / George Simion a făcut scandal și în sala de plen

HotNews.ro
Protest al AUR la Palatul Parlamentului, Foto: Inquam Photos / George Călin
Protest al AUR la Palatul Parlamentului, Foto: Inquam Photos / George Călin

Aproape 200 de susținători AUR s-au adunat miercuri dimineață la poarta parlamentului într-un protest organizat de partidul lui George Simion. Protestul a fost organizat ca reacție la un proiect de lege privind „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie” propus de guvern, ce provine de la Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea.

„Firea, retrage proiectul acum”, a spus George Simion, care transmite protestul live pe Facebook. „Așteptăm ca Ciolacu să retragă legile, atunci cred că lumea să fie măcar parțial mulțumită”, a adăugat el. Potrivit acestuia, protestul este pentru „oprirea legilor antinaționale”. „Nu cedăm, copiii îi aparăm!” și „trădătorii”, scandează manifestanții.

La un moment dat, manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii. Fostul premier Ludovic Orban a fost agresat și scuipat de protestatari în timp ce intra să intre în Parlament.

De menționat, că în cursul dimineții o colaboratoare AUR a fost prinsă cu patru gloanțe la intrarea în Parlament și s-a ales cu dosar penal.

14:46 Legea contestată de AUR a fost votată de Camera Deputaților.

12:50 Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat că a fost huiduit şi ameninţat de protestatari ai AUR, miercuri, în perimetrul clădirii Palatul Parlamentului, apreciind că ar trebui discutată la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor posibilitatea sporirii măsurilor de securitate. „Au zis: Luați-i gâtul”, a spus el.

11:15La protestul AUR participă în jur de 200 de persoane

10:21George Simion a intrat în Parlament și face scandal în sala de plen, reclamând că nu se respectă procedura.

09:55 Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii. De asemenea, Jandarmeria Română anunţă că în exteriorul curţii Parlamentului se desfăşoară o adunare publică nedeclarată, formată din alţi membri ai aceleiaşi formaţiuni politice, precum şi simpatizanţi ai acesteia.

Celor prezenţi li s-a adus la cunoştinţă că activitatea desfăşurată nu îndeplineşte condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, acesta urmează să stabilească „norme clare privind intervenția autorităților administrației publice locale în vederea îndeplinirii atribuției referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa, respectiv la menținerea copilului în familie”.

Prin proiectul de lege se înființează Observatorul copilului, prin intermediul căruia vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie.

Jandarmeria spune că protestele sunt ilegale

Jandarmeria Bucureşti a spus că protestele AUR care au loc miercuri în interiorul şi în afara curţii Palatului Parlamentului nu îndeplinesc condiţiile legale, iar participanţilor li s-a adus la cunoştinţă acest lucru.

„În legătură cu manifestaţiile aflate în desfăşurare la Palatul Parlamentului, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti face următoarele precizări: în curtea obiectivului, are loc o manifestaţie de protest formată din invitaţi şi membri ai unei formaţiuni politice. În acelaşi timp, în exteriorul curţii, se desfăşoară o adunare publică nedeclarată, formată din alţi membri ai aceleiaşi formaţiuni politice, precum şi simpatizanţi ai acesteia”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Manifestanţilor li s-a adus la cunoştinţă că protestele nu îndeplinesc condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul, a precizat Jandarmeria.

Ce prevede proiectul de lege inițiat de Gabriela Firea

Prin proiectul de lege inițiat de Gabriela Firea sunt stabilite norme clare în baza cărora va fi realizată intervenţia autorităţilor administraţiei publice locale în vederea îndeplinirii atribuţiei referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa şi la menţinerea copilului în familie, se arată în nota de fundamentare.

În document sunt reglementate principiile care stau la baza activităţii de prevenire a separării copilului de familie şi sunt clarificate şi detaliate situaţiile care pot genera separarea copilului de familia sa, cum ar fi: situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă, situaţia socială şi mediul social necorespunzător, care pot exercita influenţe negative asupra copilului, starea de sănătate precară a unuia sau mai multor membri ai familiei, nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei, mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, dintre copii şi dintre adulţi şi copii.

Prin proiectul de lege se înfiinţează Observatorul copilului, prin intermediul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și este în dezbaterea Camerei Deputaților care este decizională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro