Sari direct la conținut

UPDATE Constantin Buzoianu este noul sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)

Constantin Buzoianu, Foto: CSA
Constantin Buzoianu, Foto: CSA

Comisiile reunite de buget, finante au audiat si avizat favorabil, marti, candidatura lui Constantin Buzoianu pentru functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), dupa ce Romeo Ionut Comaniciu, avizat saptamana trecuta pentru acest post, si-a retras candidatura, informeaza Mediafax. La momentul avizarii sale, HotNews.ro a relatat ca Romeo Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov s-ar putea afla intr-un conflict de interese, in conditiile in care acesta detine firma Anro Consulting SRL, care este agent de asigurari al Astra Asigurari, dar si 25% din firma Amouliani SRL, care ofera activitati de brokeraj in asigurari, fara a avea o autorizare din partea CSA.

Potrivit presedintelui Comisiei de buget, finante a Camerei Deputatilor, Maria Barna, ceerea de retragere a lui Romeo Comaniciu a fost inaintata mai intai grupului parlamentar care l-a sustinut, respectiv PDL, iar la comisie a sosit in cursul diminetii de marti.

Barna a precizat ca nu a stiut pana marti dimineata de aceasta cerere de retragere a candidaturii.

Candidatura lui Constantin Buzoianu a fost avizata cu 23 de voturi „pentru” si un vot „impotriva”. Pentru functia de vicepresedinte al CSA a fost audiat si avizat favorabil, cu 23 de voturi „pentru” si un vot „impotriva”, Coca Constantinescu, mai scrie Mediafax.

Acestia urmeaza sa fie votati si in sedinta de marti a plenului reunit al Parlamentului.

UPDATE 1 Agerpres noteaza faptul ca in cadrul votului din Comisiile reunite de buget finante, cei doi candidati au fost audiati in lipsa parlamentarilor liberali care au parasit sedinta inaintea audierilor. Din partea opozitiei a fost prezent deputatul PSD Iuliu Nosa. Votul si intreaga sedinta au fost contestate de deputatul PSD Iuliu Nosa care a spus ca nu a fost cvorumul necesar desfasurarii audierilor si votului candidatilor.

La randul sau, presedinta Comisiei de buget de la Camera Deputatilor, Maria Barna, a spus ca situatia va fi transata in plen care este suveran.

UPDATE 2 HotNews.ro: PSD si PNL acuza lipsa de cvorum in Comisii si cer sa nu se voteze aceasta numire in Plen

In cadrul sedintei din Plenul Parlamentului, liderii PNL si PSD au acuzat li[psa de cvorum din Comisiile de buget finante si au cerut sa nu se voteze noua numire, potrivit corespondentului HotNews.ro.

  • „Grupurile parlamentare PSD solicita scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor 4,5,6. Numirea unor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Raportul comun al Comisiilor pentru buget si al Comisiilor pentru munca ale celor doua Camere ale Parlamentului; Numirea unor consilieri de conturi ai Curtii de Conturi. Raportul comun al Comisiilor pentru buget ale celor doua Camere ale Parlamentului; Numirea presedintelui, a doi vicepresedinti si a unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Raportul comun al Comisiilor pentru buget ale celor doua Camere ale Parlamentului. Rapoartele au fost intocmite fara cvorum. Propun sa retragem de pe ordinea de zi aceste puncte”, a declarat Mircea Dusa (PSD).

In replica, deputatul PDL Nicolae Bud a precizat: „Din 33 de membri de la Camera Deputatilor, au fost 18 prezenti. De la Senat, din 11 au fost 5 prezenti. Au fost 23 de voturi. Cvorum a fost. Sa nu creada cineva ca s-a comis vreo ilegalitate”.

UPDATE 3 Opozitia a solicitat votarea scoaterii de pe ordinea de zi a acestui punct dar si noi luari de cuvant, care au fost respinse

Suparati ca nu li s-a permis sa ia cuvantul liderii opozitiei nu au mai votat propunerea facuta, care a fost respinsa cu 178 de voturi impotriva. A urmat apoi apoi votul pentru aprobarea ordinei de zi asa cum a fost propusa ea de birourile permanente ale Parlamentului. S-a aprobat mentinerea acestei ordini de zi cu 177 de voturi pentru si 1 impotriva. Parlamentarii au luat apoi o pauza de 15 minute pentru consultari.

UPDATE 4 Constantin Buzoianu a fost validat de Parlament pentru functia de presedinte al CSA pentru un mandat de cinci ani

Constantin Buzoianu a fost validat de catre Parlament marti in functia de presedinte al CSA pentru un mandat de cinci ani, cu 230 de voturi pentru si 4 impotriva. Plenul Parlamentului a validat de asemenea si celelalte propuneri pentru consiliul CSA: Coca Constantinescu – cu 234 de voturi pentru si niciunul impotriva, Tudor Balta – cu 232 de voturi favorabile si doua impotriva si Doru Frunzulica – 231 favorabile si trei impotriva. Si acestia vor avea in Consiliului CSA mandate de cate cinci ani.

  • Romeo Comaniciu era in posibil conflict de interese pentru preluarea conducerii CSA

Romeo Comaniciu fusese avizat martea trecuta de comisiile reunite de buget, finante din Parlament, dupa ce in mod surprinzator, cu o zi in urma, Cristian Constantinescu, cel care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, si era propus tot de PD-L la conducerea acestei autoritati, a primit vot negativ.

Pe baza datelor de la Registrul Comertului, HotNews.ro a scris ca Romeo Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov, detinea firma Anro Consulting, care este agent de asigurari al Astra Asigurari, dar si controlul a 25% din firma Amouliani SRL, care ofera activitati de brokeraj in asigurari.

Oficialii CSA au precizat pentru HotNews.ro ca Amouliani SRL nu are autorizarea CSA pentru aceasta activitate, fapt ce constitutie infractiune si ca vor analiza legalitatea acestei situatii.

La mijlocul acestui an a expirat mandatul a patru membri CSA, din totalul de sapte, respectiv Angela Toncescu (presedinte), Tudor Balta (vicepresedinte), Constantin Buzoianu (vicepresedinte) si Corneliu Moldovan (membru).

Buzoianu este absolvent al Facultatii de Economia Industriei – ASE Bucuresti, iar printre functiile ocupate de catre acesta se numara cele de consilier al presedintelui companiei Omniasig, director general al Directiei Generale de Pasapoarte, Politie de Frontiera si Straini sau director al IPJ Constanta. Acesta ocupa din 2006 postul de vicepresedinte CSA.

Miza luptei pentru conducerea CSA o reprezinta faptul ca aceasta autoritate reglementeaza o piata cu afaceri anuale de peste doua miliarde de euro. Mai exact, anul trecut la nivelul intregii piete de asigurari din Romania s-au subscris prime brute in valoare de 8,3 miliarde lei, in scadere cu circa 6,4% fata de 2009, in timp ce valoarea indemnizatiilor brute platite de companiile de asigurari (inclusiv rascumparari) a depasit 5,4 miliarde lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro