Doua Romanii: veniturile unei gospodarii din mediul urban sunt duble fata de veniturile unei gospodarii din mediul rural
Se spune deseori ca exista de fapt doua Romanii – cea din mediul urban, unde oamenii castiga mai mult si au acces la utilitati si servicii publice cat de cat decente, si cea din mediul rural, unde populatia este mult mai saraca, iar milioane de persoane locuiesc in conditii improprii, in case din chirpici si fara acces la utilitati sau servicii publice de calitate. Cat de mare este diferenta dintre sate si orase in ce priveste veniturile unei familii, si cat de relevant este venitul mediu la nivel national calculat de INS?scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Inainte de criza, in primul trimestru din 2008, venitul banesc mediu al unei gospodarii in Romania era de 1.612 lei, respectiv 553 lei pe persoana. In primul trimestru din 2011, venitul banesc mediu s-a situat la 1.870 lei, in crestere cu 16% fata de 2008.
In mediul urban, in T1.08, venitul banesc a fost de 2.052 lei, cu 27% peste medie, iar in mediul rural de 1.044 lei, cu 35% sub medie, gospodariile din mediul urban inregistrand astfel venituri duble fata de cele din mediul rural. Bineinteles, la sate cheltuielile de consum sunt mai mici pentru exista autoconsum, dar aici discutam in principal despre bani. Mai mult, in mediul urban, prestatiile sociale (pensii, indemnizatii, ajutoare) generau 22% din totalul veniturilor banesti ale unei gospodarii, iar in mediul rural procentul era de 38%.
Cresterea punctului de pensie cu aproape 30% in 2008 a generat automat cresterea veniturilor in mediul rural, in timp ce scaderea salariilor bugetarilor a generat in 2010 o reducere veniturilor gospodariilor din orase, astfel incat, diferenta dintre mediul urban si cel rural a scazut de la 98% in T1.08, la 79% in T1.11, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.
In T1.11, venitul banesc al unei familii din mediul urban a fost de 2.311 lei, in crestere cu 12% in ultimii doi ani, iar venitul unei familii din mediul rural a fost de 1.290, in crestere cu 23%.
In ce priveste ponderea prestatiilor sociale in totalul veniturilor banesti, in 2011 aceasta a fost de 27,5% in urban, si 41.2% in mediul rural, ceea ce inseamna ca populatia este extrem de dependenta de stat. Practic, o treime din venitul banesc al unei gospodarii depinde de politica sociala a guvernelor, fapt care explica de ce clasa politica este atat de atenta cand vine vorba despre pensii si ajutoare sociale.
Alte date care arata cat de mare este discrepanta dintre mediul rural si cel urban:
1. Doar 24% din totalul angajatilor din Romania – inclusiv cei angajati fara forme legale – lucreaza in mediul rural. In cifre absolute, 1,5 milioane de angajati sunt in mediul rural, si 4,9 milioane in mediul urban.
2. Populatia activa cuprinde 1,55 milioane persoane cu studii superioare, insa doar 173.000 (11%) sunt in mediul rural;
3. 75% dintre locuintele de la tara nu au apa curenta in casa, fata de doar 10% in mediul urban.
In acest moment, circa 45% din populatie locuieste la sate, iar daca nu vom implementa programe prin care sa stimulam dezvoltarea mediului rural, in anii viitori cresterea economica nu va face decat sa accentueze discrepanta dintre rural si urban.
Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.