VIDEO Cum arată noul Centru de Inovație de la Politehnică. Achilleas Kanaris, CEO Vodafone: "Acum studenții pot face magie"
Săptămâna trecută a fost inaugurat Vodafone Innovation Hub, în cadrul Universității Politehnica din București (UPB). Hub-ul pune la dispoziție tehnologii de ultimă generație, de tip 5G și 6G, inteligență artificială, ochelari VR, o imprimantă 3D, nanosateliți și drone. Sună a film S.F. ai zice, dar nu, totul este la dispoziția studenților și profesorilor pentru cercertare și dezvoltare la cel mai înalt nivel.
La ceremonia de inaugurare a hubului, eveniment prezentat de Alessandra Stoicescu, au participat Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, Mihnea Costoiu, rectorul UPB, Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților și Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Inovației.
Cercetare și inovare
Universitatea Politehnica din București este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți formatori de ingineri înalt specializați din regiune, iar Vodafone România prin acest parteneriat încurajează inovația și dezvoltarea profesională, consolidând obiectivele comune de a rămâne la vârful inovației.
„Dragi colegi, dragi studenți, discuția de astăzi este pentru voi, ceea ce se întâmplă astăzi se întâmplă pentru voi. Este o schimbare importantă de strategie a universității noastre, din dorința de a avea, repet, pentru voi ceea ce noi uneori nu reușim să facem, să aducem….”, spune Mihai Costoiu, rector UPB.
Ce este Vodafone Innovation Hub și pentru ce a fost creat
Vodafone Innovation Hub este un loc special creat pentru studenți, unde aceștia se pot juca și experimenta cu diferite echipamente și tehnologii pentru a veni cu idei inovatoare. Hub-ul nu este doar o simplă expoziție, ci un spațiu în care studenții pot utiliza echipamentele pentru a-și da frâu liber imaginației.
Rectorul Mihai Costoiu ne spune că „Foarte important, veți constata în laborator sunt echipamente sau proiecte sau experimente dezvoltate deja în parteneriat Politehnică cu Vodafone. Suntem foarte bucuroși că nu venim cu tehnologie cumpărată sau doar cu tehnologie cumpărată, ci cu tehnologie deja dezvoltată. Primii pași făcuți în parteneriat între Vodafone și Politehnică. Suntem bucuroși că putem oferi această tehnologie celor care sunt în afara acestui laborator. ”
Studenții de astăzi, profesioniștii de mâine
Rectorul a menționat că toată tehnologia la care au acces acum studenții de la Politehnică, prin intermediul Vodafone Innovation Hub, este ceva ce profesorii lor puteau doar visa.Mihai Costoiu a adăugat și că inaugurarea centrului este un pas către viitor, un mod de a face ziua de mâine un pic mai bună, cu ajutorul tehnologiei.
„Studenții sunt încântați. Evident, e prima zi în care intră. Sunt convins că vor fi încântați de ceea ce le-am pregătit împreună cu cadrele didactice și partenerii noștri și sunt convins că vor dezvolta dincolo de repede ceea ce există ca experimente în acest moment. În acest laborator vor avea șansa și vor fructifica această șansă să dezvolte noi aplicații. Avem aplicații de la zona medicală la zona militară, de la zona rutieră până la aeroportuară, de la zonele de la aplicațiile dronelor până la IoT. Sunt extrem de diversificate aplicațiile din laborator și sunt convins, repet, că este doar primul pas.”, a mai spus rectorul UPB.
CEO-ul Vodafone îi invită pe studenți să se folosească de toate resursele pe care le au la dispoziție și să creeze „magie”
„Îi invit pe studenți să folosească acest hub. Un hub prinde viață doar dacă e folosit, dacă experimentați. Aceasta nu este o expoziție, așa că vă invităm să folosiți echipamentele. Spargeți unele lucruri! Este în regulă. Experimentarea și învățarea sunt concepte ale Vodafone, așa că e ok să distrugeți unii transmițători, avem buget să acoperim pagubele. Așa că vreau să vă văd că folosiți acest hub, pentru a veni cu idei inovatoare. Dacă am învățat ceva din perioadă petrecută în Boston, este faptul că poți face magie dacă există o colaborare între companiile din industrie și universități. Dar această magie este creată de voi. Așa că vă rog să folosiți acest hub!”, spune Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.
Inovația continuă
Pentru că nu își doresc să se oprească aici, cei de la Vodafone vor ca tehnologiile viitorului să ajungă în cat mai multe orașe din România. După cum spune și CEO-ul companiei, „Sper că această inițiativă, prima din acest fel, va avea un succes răsunător și ne va da curajul să implementăm mai multe astfel de concepte. Suntem deja în discuții cu alte universități, nu doar în București. Dorim să ne extindem și în afara Bucureștiului, dar sper cu adevărat că acest proiect va fi o poveste de succes pe care o vom putea replica și la alte școli.”
Articol susținut de Vodafone