VIDEO Desfășurătorul ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Imagini de la pregătirile finale
Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, şi va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În cadrul ceremoniei, Regele Charles al III-lea este încoronat alături de Regina Consoartă, Camilla.
Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh încoronat la Westminster Abbey din 1066.
Ultima ceremonie de încoronare a fost cea a Reginei Elisabeta a II-a , în urmă cu 70 de ani (1953).
Procesiunea Regelui
Charles și Camilla vor ajunge la Westminster Abbey în procesiunea de la Palatul Buckingham, cunoscută sub numele de „Procesiunea Regelui”. Această primă procesiune va începe ora 10.20, ora Londrei. Cei doi vor călători cu Trăsura de stat a Jubileului de Diamant (Diamond Jubilee State Coach), trasă de şase cai Windsor Grey. Creată pentru regina Elisabeta a II-a la aniversarea a 60 de ani de domnie în 2012, trăsura a deservit-o doar pe regină, însoţită ocazional de prinţul consort sau de un şef de stat aflat în vizită. Cavaleria Regală asigură escorta suveranului.
„Procesiunea Regelui” include străbaterea The Mall, prin Admiralty Arch, apoi îndreptarea spre sud către statuia Regelui Carol 1 din Trafalgar Square şi spre Whitehall. Procesiunea continuă pe Whitehall şi de-a lungul laturilor de est şi de sud ale Pieţei Parlamentului, ajungând la Westminster Abbey.
Cum se va desfășura ceremonia de încoronare
Ceremonia religioasă de încoronare de la Westminster Abbey începe la ora 11:00.
Regele Charles al III-lea va intra în Westminster Abbey prin Great West Door şi va înainta prin naos până va ajunge în partea centrală a lăcaşului de cult. Regele va fi precedat de procesiuni formate din lideri şi reprezentanţi religioşi, precum şi din reprezentanţi din unele ţări ale Commonwealth-ului care vor purta steaguri ale statelor lor şi vor fi însoţiţi de guvernatori şi prim-miniştri. Printre aceştia se numără şi premierul britanic Rishi Sunak, care va susţine o cuvântare în cadrul ceremoniei, potrivit www.bbc.com.
Ceremonia va fi presărată cu muzică aleasă de rege, cu 12 compoziţii noi, una dintre ele aparţinând compozitorului Andrew Lloyd Webber, iar altele făcând parte din repertoriul de muzică ortodoxă grecească, în memoria tatălui regelui, prinţul Filip (1921-2021).
O parte dintre participanţii la procesiunea din interiorul abaţiei vor duce înaintea regelui, obiectele simbol ale regalităţii – Regalia, acestea fiind plasate pe altar până când vor fi utilizate în cadrul ceremoniei.
Marea Britanie este, conform site-ului Familiei Regale, singura ţară europeană care încă menţine la încoronări Regalia, obiecte ce simbolizează diferite aspecte ale ceremoniei religioase şi responsabilităţi ale monarhului.
Regelui Charles i se va prezenta globul suveranului („Orb”), sceptrul suveranului cu cruce şi sceptrul suveranului cu porumbel, precum şi alte obiecte, în momentele cheie ale ceremoniei.
Reginei Camilla i se va prezenta sceptrul reginei consoarte cu cruce şi sceptrul reginei consoarte cu porumbel, oglindind sceptrele regelui.
Liturghia va fi un act de închinare creştină care onorează vechea tradiţie de ungere şi încununare a monarhilor. De asemenea, va reflecta asupra rolului monarhului, va celebra Marea Britanie aşa cum este în prezent şi va privi cu speranţă către viitor.
Conform tradiţiei, Arhiepiscopul de Canterbury autorizează o nouă Liturghie pentru fiecare încoronare. Sub coordonarea lui Justin Welby, noua Liturghie se bazează pe texte vechi şi elemente ceremoniale ce poartă în spate secole de tradiţie. Liturghia se concentrează pe tema slujirii pline de iubire faţă de ceilalţi, care este esenţială pentru învăţătura creştină şi pentru caracterul monarhiei contemporane. Liturghia este însoţită de o predică, ce explică semnificaţia creştină şi simbolismul elementelor cheie ale slujbei.
Ceremonia religioasă, cu o durată de aproape două ore, se împarte în câteva etape. Pentru prima dată, participanţii din public vor fi invitaţi să-şi jure credinţa faţă de rege, în cadrul unui moment pe care organizatorii îl numesc „corul milioanelor” („chorus of millions”). O altă abatere de la tradiţie o reprezintă rolul proeminent jucat de clerul feminin şi rolul activ al liderilor religioşi din alte credinţe, mai notează BBC.
Procesiunea încoronării
După ceremonia religioasă de încoronare, Majestăţile Lor se vor întoarce la Palatul Buckingham într-o procesiune ceremonială mai mare, cunoscută sub numele de „Procesiunea Încoronării”, la care se vor alătura şi alţi membri ai Familiei Regale.
Ei vor călători în trăsura Gold State Coach, trasă de opt cai Windsor Grey. Trăsura, folosită ultima dată la Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2022, a fost comandată în 1760 şi a fost folosită pentru prima dată de regele George al III-lea, pentru a călători la deschiderea Parlamentului în 1762. Trăsura a fost folosită la fiecare încoronare de la cea a lui William al IV-lea, în 1831.
La întoarcerea la Buckingham Palace, Majestăţile Lor vor fi întâmpinaţi cu onoruri din partea Forţelor Armate ale Regatului Unit şi Commonwealth-ului. Onorurile vor fi urmate de trei ovaţii din partea reprezentanţilor serviciului reunit, în semn de omagiu al Forţelor Armate la parada Regelui şi Reginei Consoarte, în ziua încoronării Majestăţilor Lor.
La Palatul Buckingham, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membrii familiei regale, vor apărea la balcon pentru a încheia evenimentele ceremoniale ale zilei.(Surse: BBC, royalcentral.co.uk, Agerpres)