Sari direct la conținut

Cum gestionează FGA valul de executări silite de la Euroins / Surse: Valoarea popririlor depășește 70 milioane de lei

HotNews.ro
Executari silite in instante, Foto: Garsya / Dreamstime.com
Executari silite in instante, Foto: Garsya / Dreamstime.com

Euroins se află în prezent sub presiunea unui val de executări silite pornite în peste 2.100 de dosare după data de 17 martie, când i-a fost retrasă autorizația de funcționare, mai multe surse apropiate situației precizând pentru HotNews.ro că valoarea popririlor depășește în prezent 70 milioane de lei.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a fost numit administrator interimar al Euroins, după ce ce ASF i-a declarat insolvența și i-a retras autorizația de funcționare, nu a dorit să precizeze valoarea exactă a popririlor, subliniind că aceste sume oscilează în raport cu sumele executate de către executorii judecătorești de la terții colaboratori ai societății.

  • „În această perioadă, societatea este supusă unei presiuni din partea creditorilor care dețin un titlu executoriu.
  • La acest moment, valoarea popririlor oscilează în raport de sumele executate de către executorii judecătorești de la terții colaboratori ai societății, existând posibilitatea multiplicării sumelor poprite în raport de mijloacele de recuperare pentru care optează executorii judecătorești.
  • Ulterior îndestulării creanțelor puse în executare, diferențele sunt restituite societății.
  • Totodată, activitatea de executare silită înregistrează în această perioadă o dinamică mai mare, iar echipele din cadrul societății verifică în permanență dacă măsurile de executare silită îndeplinesc cerințele legale, în caz contrar formulându-se demersurile legale de contestare a acestora.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Sunt executați poprit și terți colaboratori ai Euroins / Ce se întâmplă cu angajații asigurătorului

Întrebați ce lichidități avea Euroins la momentul când echipa FGA a preluat controlul societății, oficialii Fondului spun că încă nu au finalizat procesul de inventar.

  • „La acest moment încă nu s-a finalizat procesul de inventar, fiind formulate demersuri către instituțiile bancare pentru a pune la dispoziția Fondului situația conturilor, rulajele acestora precum și situația popririlor.
  • Nu se poate menționa valoarea sumelor poprite, având în vedere că la nivelul societății se derulează verificări permanente între structurile interne pentru verificarea temeiniciei sumelor poprite.
  • Pe de altă parte sunt executați poprit și terți colaboratori ai societății care datorează sume către aceasta, îngreunând la acest moment o derulare normală a activității societății.”, spun reprezentanții FGA.

Pe de altă parte, angajații Euroins au încasate drepturile salariale la zi.

  • „Având în vedere prevederile legale speciale care protejează sumele de bani care au ca destinație drepturile salariale, aceste conturi nu pot fi afectate în prezent de demersurile de executare silită.”, au explicat oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților.

HotNews.ro a solicitat la finele lunii trecute un punct de vedere de la Euroins în privința lichidităților, a executărilor silite demarate în cele peste 2100 de dosare din instanțe și a situației angajaților, însă până la acest moment nu am primit răspunsuri.

Caz de executare silită la Euroins: Un păgubit RCA și-a primit cu întârziere de aproape un an doar o parte din reparațiile făcute la mașină

Deciziile de executare silită împotriva Euroins au început dinainte de luna martie din acest an, când ASF i-a declarat insolvența, după cum arată datele din instanțele de judecată consultate de HotNews.ro.

Într-un astfel de caz, un păgubit RCA din Galați a așteptat aproape un an pentru a-și primi doar o parte din banii pe care i-a plătit pe reparațiile mașinii sale, Nissan Qashqai, lovite în 2019 de un asigurat RCA la Euroins.

După ce s-a judecat cu asigurătorul, care nu a vrut să-i dea cât achitase pe reparații, instanța i-a dat dreptate și a încuviințat executarea silită pentru suma datorată de asigurător, plus penalități de întârziere.

Euroins și-ar putea cere insolvența din cauza executărilor silite / Surse: Circa 100 de mașini au fost deja sechestrate

Euroins se confruntă cu un val de executări silite pornite în peste 2.100 de dosare după data de 17 martie, când i-a fost retrasă autorizația de funcționare, care au dus la scăderea accelerată a lichidităților financiare, motiv pentru care asigurătorul, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, administratorul interimar al societății, a convocat AGA pentru a-și cere insolvența în instanță.

Euroins, reprezentată legal de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar, reprezentat de Călin Rangu, solicită convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor în data de 30 mai 2023, potrivit unui anunț publicat în Curierul Național.

Unul dintre motivele pentru care FGA a decis convocarea adunării extraordinare a acționarilor este „scăderea accelerată a activelor lichide ale societății ca urmare a executărilor silite pornite împotriva societății într-un număr de 2.114 dosare execuționale în perioada 17.032023-18.04.2023”.

Alte motive sunt date de faptul că societatea are obligații scadente de plată la data de 20 aprilie 2023, dar și din cauză că Tribunalul București a respins în 29 martie cererea Euroins de suspendare a executărilor silite, iar Curtea de Apel i-a respins asigurătorului în data de 24 aprilie 2023 cererea de suspendare provizorie a deciziei ASF prin care i-a fost retrasă autorizația de funcționare.

Sursa foto: Garsya / Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro