Sari direct la conținut

O noua expeditie pentru Uca Marinescu – acum in doar trei tari

HotNews.ro
Uca Marinescu, Foto: www..ucamarinescu.ro
Uca Marinescu, Foto: www..ucamarinescu.ro

Dupa ce si-a aniversat anul trecut 70 de ani calatorind in jurul lumii, Uca Marinescu pleaca in 25 iulie intr-o noua expeditie. De asta data nu singura, ci insotita de o prietena mai tanara si de baietelul acesteia in varsta de 8 ani. Tintele exploratorilor sunt China, Mongolia si Kazahstanul, iar punctul final – Cosmodromul de la Baikonur.

„Dupa aceasta calatorie voi afla si ce m-a incitat sa o fac”, a spus Uca Marinescu pentru HotNews.ro, precizand ca ideea fiecarei calatorii ii vine din senin, nepremeditat. Nu mai stie ce a determinat-o sa decida sa faca calatoria in jurul lumii din 2010 (http://ucamarinescu.ro/) – oricum de la gand la fapta a trecut putin timp, dar a avut senzatia ca aceasta a fost prima si ultima sa calatorie in jurul lumii.

A parcurs anul trecut 24 de tari in aproximativ jumatate de an. Acum, va vedea doar trei – in rastimpul a trei saptamani – China, Mongolia si Kazahstan. Uca Marinescu va fi insotita de Ramona Ardeleanu si de baietelul acesteia, Radu, in varsta de 8 ani. Nu e prima oara cand Uca Marinescu nu pleaca singura intr-o expeditie, dar e prima oara cand e insotita de un copil.

Cei trei decoleaza luni, 25 iulie, de pe Otopeni cu destinatia Beijing. De aici vor ajunge, printre altele, la Ulan Bator unde vor vedea noul Institut al Samanilor si Manastirea Gandan, Karakorum (vechea capitala a lui Ginghis Han), Dalanzadgad (zona din Desertul Gobi unde s-au descoperit cele mai multe schelete de dinozauri), Cheile Vulturului din Desertul Gobi (care sunt atat de ferite incat pastreaza gheata), Manastirea Hamar de langa Saindshand (construita in 1821 si considerata centrul energetic al Mongoliei).

De aici vor lua Trenul Transiberian si vor calatori pret de o zi spre China. In orasul Hohhot vor vizita Centrul de Medicina Traditionala si Manastirea Labrang, pe urma vor ajunge la Urumqi si de aici in Kazahstan, la Almaty (noul nume al fostei capitale a tarii, Alma Ata). Din Almaty vor incerca sa ajunga la Baikonur, loc pe care Uca Marinescu n-a reusit sa-l vada anul trecut.

Cei trei expeditionari romani vor calatori cu avionul, trenul, masina de teren, autobuzul, calul (in Karakorum) si camila (in Desertul Gobi).

Uca Marinescu a fost profesor de sport si antrenor, iar dupa iesirea la pensie (de la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Capitala), s-a dedicat expeditiilor. Prima calatorie a fost in China.

A fost prima romanca ce a ajuns in Antarctica; prima femeie din lume care a ajuns in decursul unui an la cei doi poli geografici ai Pamantului; primul roman si prima femeie care a ajuns la cei doi poli pe schiuri in 2001 (marcand si un record de varsta), prima femeie din lume care a atins cei patru poli ai Pamantului (geografic si magnetic).

A traversat Africa, a mers de sase ori in Tibet, s-a catarat pe Mont Blanc si pe alte varfuri (http://ucamarinescu.ro/?page_id=199). Cand nu pleaca in expeditii prin lume, merge in tabere de schi cu copiii fostilor elevi, urca pe munte sau scrie. Planuieste de mai multa vreme sa isi puna pe hartie amintirile, dar nu reuseste in Bucuresti, ci doar cand se retrage la munte.

La varsta la care alti oameni nu se duc mai departe de parcul din cartier sau nici nu mai ies din casa, Uca Marinescu face in continuare planuri de drum. La sfarsitul acestui an se gandeste sa mai dea o data o fuga in Antarctica.

Cosmodromul de la Baikonur ca punct final al acestei expeditii nu e intamplator pentru cineva care spune ca, daca ar fi fost mai tanara, si-ar fi propus acum sa ajunga si in spatiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro