Pe scurt despre productia industriala, tranzactiile valutare si provizioanele constituite de banci
1. INS: comparativ cu aprilie 2010, in aprilie 2011 productia industriala a crescut cu 3,6% ca serie bruta, acesta fiind cel mai redus ritm anual de crestere inregistrat din septembrie 2010, cand indicele productiei industriale a crescut cu 1,4%. Aceasta scadere a ritmului de crestere era oarecum de asteptat avand in vedere impactul Pastelui si al cutremurului din Japonia, care a generat probleme in lantul de aprovizionare al unora dintre companiile din industrie (Dacia spre exemplu), scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Pe sectiuni, industria extractiva a crescut cu 12,2%, industria prelucratoare a crescut cu 2,2%, iar sectorul energiei electrice si termice a crescut cu 10,8%.
2. BNR: in luna mai, volumul zilnic al tranzactiilor valutare pe piata interbancara a fost de 1,6 miliarde euro, in scadere cu 6% fata de aprilie, si cu 13,5% fata de mai 2010.
In mod normal, scaderea volumului tranzactiilor ar trebui sa indice faptul ca pe piata valutara nu a existat foarte multa tensiune, insa lucrurile s-ar putea schimba in iunie, astazi euro ajungand la 4,17 lei.
Cum in luna mai au existat 22 de zile lucratoare, rezulta ca pe piata s-au tranzactionat 35,3 miliarde euro.
3. BNR: in luna aprilie, soldul provizioanelor constituite de banci pentru acoperirea pierderilor din activitatea de creditare a crescut la 25,25 miliarde lei, cu 772 milioane lei mai mult decat in martie, si cu 7,46 miliarde lei mai mult decat in aprilie 2010.
Este cel mai inalt ritm de crestere din ultimele 8 luni, insa in primele 4 luni din acest an, soldul provizioanelor a crescut cu 1,69 miliarde lei fata de 2,8 miliarde lei in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.