Sari direct la conținut

E prematur sa vorbim despre gasirea "particulei lui Dumnezeu", spun cei de la CERN

HotNews.ro

Zvonurile aparute acum cateva zile, cum ca acceleratorul LHC ar fi gasit celebrul boson al lui Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu” trebuie privite cu scepticism fiindca este prematur sa vorbim acum despre o astfel de descoperire, spun reprezentantii CERN, citati de BBC. CERN admite insa ca nota aparuta pe un blog de fizica este autentica, insa subliniaza ca ea reprezinta doar o prima etapa dintr-un lung proces de validare stiintifica la finalul caruia se poate spune daca particula a fost sau nu gasita.

O nota interna obtinuta de blogul de fizica Not Even Wrong arata ca exista semnale ce indica faptul ca bosonul ar fi fost detectat, iar oficialii CERN spun ca nota e autentica, insa nu ar fi trebuit sa fie facuta publica fiindca nu a fost validata stiintific.

Reprezentantii CERN spun ca nota a fost emisa de un grup restrans de cercetatori si urmeaza sa fie examinata de grupuri mai mari pentru a se stabili daca s-a descoperit ceva important sau nu. CERN mai spune ca adesea, astfel de note emise de grupuri mici de cercetare nu obtin validarea cand sunt supuse analizei unui grup mare, astfel ca nu este cazul sa ne entuziasmam.

Obiectivul LHC, inelul cu o circumferinta de 27 de km situat la 100 de metri sub pamant, este sa inteleaga mai bine formarea universului recreand conditiile imediat urmatoare Big Bang-ului.

Prin ciocnirea protonilor, oamenii de stiinta incearca sa descopere un element neobservat pana in prezent in structura fundamentala a materiei, care confera masa celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu”.

Acest boson, „in masura in care exista, ar fi produs foarte rar. Este necesara deci o mare cantitate de date pentru a putea confirma sau respinge de o maniera incontestabila existenta sa”, explica CERN importanta obtinerii unor fascicule cat mai intense.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro