Depasirea vitezei admise cu maxim 20km/h sau nepurtarea centurii de siguranta vor fi sanctionate doar cu avertisment. Vezi in text noile modificari
Plenul Senatului a aprobat, miercuri propunerea legislativa a senatorului PDL Florin Staicu, care modifica legea privind circulatia pe drumurile publice.
Potrivit modificarilor aduse Legii 1995/2002 privind circulatia pe drumurile publice, urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice se vor pedepsi doar cu avertisment:
- Imposibilitatea inmanarii actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, cand participantii la trafic nu detin aceste documente in acel moment din motive obiective
- Depasirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
- Conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10km/h sub limita minima obligatorie
- Nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers
- Nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul de a purta in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate
- Nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobandirea permisului de conducere
- Folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu execeptia celor prevazute cu dispozitive de tip „maini libere”
Amenda se va aplica numai dupa ce anterior a fost acordat un avertisment scris, iar avertismentul se anuleaza dupa sase luni, daca soferul nu mai comite nicio infractiune.
Cu 2 pana la 6 puncte de penalizare se vor sanctiona nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi sau schimbarea benzii de circulatie, oprirea si stationarea neregulamentara, refuzul inamanarii actelor, patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia e blocata sau depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise.
In favoarea propunerii de lege s-au exprimat 90 de senatori, in timp ce unul s-a abtinut de la vot. Nu au existat voturi impotriva acestui proiect de lege.
Initiatorul proiectului de lege, senatorul PDL Florin Staicu a sustinut ca avertismentele vor fi contabilizate, urmand sa fie sterse in situatia in care conducatorul auto nu va comite o alta contraventie in termen de sase luni de la primirea avertismentului.
„Proiectul meu de lege introduce avertismente contabilizate in portofoliul contraventional al conducatorului auto, asa cum sunt si punctele de amenda din actualul Cod Rutier. Avertismentele pe care le-am propus eu sunt valabile sase luni. Daca in acest interval de timp conducatorul auto nu mai comite o alta abatere de la Codul Rutier, avertismentul se sterge ca si punctele de amenda. In cazul in care in cele sase luni conducatorul auto savarseste o alta contraventie, atunci el va fi amendat conform Codului Rutier”, a explicat senatorul, citat de Agerpres.
Staicu a precizat ca proiectul de lege vine in sprijinul conducatorilor auto care ‘la acest moment stiu ca atunci cand ii va opri un agent de circulatie ii va si certa si le va da si amenda’.
‘Stim cu totii ca astazi acordarea unor astfel de avertismente tine numai de starea de spirit a agentului de circulatie, ceea ce da un caracter subiectiv. Ele sunt acordate doar daca agentul de circulatie il simpatizeaza pe conducatorul auto, iar in caz contrar acesta acorda direct amenda’, a mai spus senatorul democrat-liberal.
Potrivit proiectului de lege, contraventiile sunt impartite pe mai multe clase, in functie de gravitatea faptei, sanctiunile acordate fiind pentru clasa I – avertisment scris, pentru clasa II – 2 sau 3 puncte-amenda, pentru clasa III – 4 sau 5 puncte-amenda, pentru clasa IV – de la 6 la 8 puncte-amenda, pentru clasa V – de la 9 la 20 puncte-amenda, iar pentru clasa VI – de la 21 la 100 puncte-amenda.