VIDEO De la tribuna Parlamentului European, Rareș Bogdan a acuzat Bruxelles-ul de „negocieri subterane”
HotNews.ro
Europarlamentarul Rareș Bogdan a lansat acuzații dure miercuri, în plenul Parlamentului European, susținând că se fac „negocieri subterane peste capul cetățenilor europeni din est, ignorând dorința lor de demnitate”. Referindu-se la ținerea României în afara Schengen, Rareș Bogdan a spus că instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene trebuie să-i trateze pe cetățeni în mod egal, iar acum nu o fac.
În discursul susținut în Parlamentul European, europarlamentarul român a afirmat că Luxemburg este statul cel mai eurooptimist din UE, în timp ce România a devenit cea mai europesimistă țară, după decizia din decembrie care o ține în afara spațiului Schengen.
„Dacă în loc de România ar fi fost Germania sau Franța sau Olanda sau Austria, tot așa s-ar fi petrecut lucrurile?”
- „Nimeni nu poate anticipa decât o stare de îngrijorare care crește la București. Românii au fost loviți cumplit de eurosistem prin neacceptarea lor în spațiul Schengen, asta după ce au fost tratați ca popor european de mâna a doua prin subvențiile mult mai mici pentru fermieri. Sunt doar două exemple, dar lista e lungă.
- Cred că se produc niște negocieri subterane peste capul cetățenilor europeni din est, ignorând dorința lor de demnitate. În fotbal, acestea se numesc blaturi.
- Când se vor termina aceste negocieri scandaloase care ignoră aspirația românilor? Cine decide peste capetele lor, în numele lor, că legislația europeană Schengen trebuie ignorată cu brio? Dacă în loc de România ar fi fost Germania sau Franța sau Olanda sau Austria, tot așa s-ar fi petrecut lucrurile?
- Ei bine, România nu este o țară de mâna a doua și face față cu brio în criza geostrategică declanșată de Putin la granița sa. Refugiații ucraineni au găsit ajutor în România și asta înainte ca Uniunea să deblocheze bani pentru ei. România este principalul sprijin al Republicii Moldova pentru a rezista șantajului Moscovei si vom fi in continuare.
- Dacă nu ieșim din era ipocriziei, dacă nu ne întoarcem cu fața către problemele reale ale cetățenilor europeni, dacă nu realizăm că Rusia aplică principiul „divide et impera”, ne va costa scump. Și nu vom mai putea decât să constatăm că Uniunea Europeană este slăbită în primul rând din interior prin indecizia unora și decizia ticăloasă a altora.
- Instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene trebuie să-i trateze pe cetățeni în mod egal. Acum nu o fac!
- Aud discursuri despre o politică comună în privința frontierelor si despre garduri. Despre ce politică comună vorbim?
- Există garduri chiar acum în interiorul UE de care transportatorii români nu pot trece decât după cozi kilometrice granițele Schengen!
- Domnul premier Xavier Bettel (n.r. – premierul Luxemburgului) a spus că Uniunea Europeană este puternică doar dacă este unită. Sunt de acord. Dar fără România în Schengen, Uniunea are o fisură. Carena vaporului ia apă, exact carena vaporului pe care a fost semnat Acordul Schengen, chiar pe râul Mosel în Luxemburg, domnule prim-ministru Bettel”, a declarat Rareș Bogan.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro