Sari direct la conținut

11 septembrie din istoria diplomatiei americane – noile dezvaluiri WikiLeaks

HotNews.ro

Dupa publicarea a sute de mii de documente despre razboaiele din Afghanistan si Irak, WikiLeaks da iar lovitura. In 28 noiembrie 2010, WikiLeaks incepe sa faca publica prima transa din cele 243.270 de „cabluri diplomatice” trimise la ministerul de externe al SUA de la ambasadele si consulatele americane din intreaga lume, precum si 8.017 directive de la minister la misiunile diplomatice americane. Desi s-au facut imense presiuni asupra sefului WikiLeaks, Julian Assange, si s-a incercat un atac asupra serverelor platformei, operatiunea de dezvaluire a inceput. Ministrul de externe italian, Franco Frattini, a spus ca dezvalurile vor fi un 11 septembrie in istoria diplomatiei si a indemnat procurorii italieni sa investigheze site-ul WikiLeaks, conform Reuters.

Spre deosebire de documentele laconice de razboi, actualele depese sunt mult mai usor de citit, unele chiar „picante”. In secret, diplomatii americani par a nu avea rezerve comparandu-l pe presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad cu Hitler, facandu-l pe Vladimir Putin „alpha-dog”, pe presedintele afgan Hamid Karzai „manat de paranoia”, iar pe Angela Merkel „rareori creativa si evitand riscul”. Iar lista cu analize presarate cu epitete, ale multor conducatori politici ai lumii, continua.

Cinci prestigioase publicatii au primit, spre studiu si evaluare, documentele: Spiegel (Germania), New York Times (SUA), Guardian (UK), Monde (Franta), Pais (Spania). Stirea publicarii unor extrase in editia tiparita a Spiegel a fost data pe Twitter, de cineva care l-a gasit la un chiosc din gara din Basel, desi vanzarea oficiala incepe doar luni.

In mass-media germana s-a spus ca informatorii care au copiat aceste date ar fi provenit de la reprezentante diplomatice ale SUA din Orientul Apropiat. Depesele constau din mesajul propriu zis, datat, cu mentiunea expeditorului, a destinatarului si a gradului de secretizare al mesajului. In unele depese este mentionat chiar si numele „sursei” de informatii.

Majoritatea documentelor dateaza dupa 2004, cand a fost creat SIPRNet, banca de date de unde provin documentele. Secret Internet Protocol Router Network e un „intranet diplomatic” prin care sunt trimise mesajele cu caracter secret, confidential sau ultra-secret. Unele dintre ele sunt trecute la categoria „Noforn”, adica exclud strainii de la receptia lor.

La baza de date ar avea acces 2,5 milioane de persoane, printre care si angajati ai ministerelor sau rudele acestora, cu conditia sa lucreze la computerele din anumite birouri sau centrale de operatiuni militare. Consecinta fireasca este ca secretul comunicarii diplomatice americane n-a fost si nu e nicidecum garantat 25 de ani, cum credeau userii SIPRNet. Dezvaluirile WikiLeaks o dovedesc cu prisosinta.

Rapoartele din diversele tari sunt de regula concepute de ambasadori, consuli sau angajatii reprezentantelor oficiale ala SUA in lume. Ele contin evaluari ale situatiei politice din fiecare tara, protocoale ale discutiilor, motivatia unor decizii personale, contextul unor evenimente, dar si psihograme ale unor politicieni din tara respectiva.

Dupa ce linkul dezvaluirilor publicate de de Wikileaks sub titlul Secret US Embassy Cables n-a putut fi accesat duminica, el este din nou activ. 274 de misiuni diplomatice sunt luate in vizor, este prezentata deja si o harta. Pe ea, Bucurestiul lipseste, insa dezvaluirile abia au inceput. Assange a anuntat saptamana neagra a diplomatiei americane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro