Italia, cel mai ridicat nivel de impozitare a firmelor, din UE: aproape 70%. Luxemburg – cel mai scazut: sub 20%. Romania, la mijloc
Cota totala de impozitare a firmelor este de 44,9% in Romania, putin peste media UE, de 44,2%. La nivelul Uniunii, taxele salariale si asimilate si contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a poverii fiscale si anume 64,3% din cota totala de impozitare din UE, comparativ cu media mondiala de 33,8%, arata raportul Paying Taxes 2011, publicat marti, 23 noiembrie de PricewaterhouseCoopers. Multe state membre au numeroase taxe salariale si asimilate, ceea ce sporeste birocratia fiscala, mai arata raportul citat.
Alte detalii la nivel regional – Uniunea Europeana – incluse in Raport.
– Sapte state din Uniunea Europeana (UE) au implementat in anii 2009/10 reforme fiscale de facilitare a platii impozitelor: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Olanda, Portugalia si Slovenia.
– Rezultatele Paying Taxes pentru UE se situeaza sub nivelul mediu mondial la toti cei trei sub-indicatori.
Cota totala de impozitare este 44,2% (comparativ cu media mondiala de 47,8%), timpul necesar respectarii obligatiilor fiscale este de 222 de ore (media mondiala: 282), iar numarul de plati 17,5 (media mondiala: 29,9).
– Numarul mediu de impozite pe care compania-etalon trebuie sa le plateasca este de 9 la nivel global.
Media in UE este de 10,9, variind de la 5 in Suedia la 17 in Ungaria, Romania si Italia.
– TVA este reglementata la nivel comunitar, insa timpul necesar respectarii obligatiilor cuprinse in legislatia TVA variaza in functie de diversele practici administrative in uz. De exemplu, respectarea obligatiilor fiscale legate de TVA necesita 22 de ore in Finlanda si 288 in Bulgaria.
Vezi rezumatul raportului in documentul atasat.
Citeste raportul integral aici.