Șefa CNAS: Din 1 iulie, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi cele asigurate. Există promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii
Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a declarat miercuri că se doreşte semnarea unui nou contract-cadru începând cu data de 1 iulie, care va avea o serie de modificări, dar „nu spectaculoase”, şi care va avea cam aceleaşi valori ca şi cel actual. Ea a precizat că prin noul contract, din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate şi că există promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii.
„Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăţi, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuşi împreună – nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumaţi alături de mine şi de toţi aceşti oameni care şi-au pus pielea în joc – vreau să vă rog frumos să vă asumaţi şi să faceţi tot ce trebuie în aşa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleaşi valori, acest contract în aşa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru şi stabilitate, punctul doi şi trei în sistem”, a declarat Valeria Herdea miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri de lucru cu profesioniştii din sănătate, organizată la Instituţia Prefectului Mureş, transmite Agerpres.
„Să ştiţi că în sistemul medical, întâmplător sau nu, există şi bani. Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este să ajutăm medicii să găsească acei bani şi să poată să-şi dezvolte serviciile. La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a subliniat Valeria Herdea.
Preşedinta CNAS a mai spus că deşi cunoaşte foarte bine sistemul, şi de pe poziţia de pacient şi de pe poziţia de medic, există foarte multe probleme, însă se concentrează pe găsirea de soluţii.
„Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (…). La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală – 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie”, a arătat ea.
„Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Valeria Herdea.
CITEȘTE ȘI:
- CNAS are bani doar pentru primele 9 luni ale anului. Bugetul Casei nu acoperă ultimul trimestru – președintele instituției, Valeria Herdea
- A scăzut finanțarea spitalelor în acest an? Președintele CNAS: Avem 6% din PIB la sănătate. Mi-aș dori 12-14%, ca să nu mai fie această discuție
- Spitalele, o bombă cu ceas: îngropate în datorii, trimit pacienții să își cumpere medicamente și amână operațiile / „Unul din trei spitale e în pericol să nu mai poată funcționa”
- CNAS vrea ca fiecare român să se programeze la o consultație de prevenție la medicul de familie în luna în care s-a născut: „Fiecare asigurat trebuie să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”
- Câte concedii medicale au fost acordate în 2023? Președintele CNAS: Nu se poate discuta despre un număr foarte mare. Populația este într-adevăr bolnavă
___________
[Foto articol: Sang Lei | Dreamstime.com]