AUDIO Mihai Tanasescu la RFI: Problema de la Finante nu ar fi aparut daca legea salarizarii ar fi fost adoptata la timp
„Daca Parlamentul adopta mai repede legea salarizarii unice, problemele de la Ministerul de Finante nu ar fi aparut”, a declarat la RFI reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Acesta e de parere ca noile criterii de acordare a stimulentelor trebuie sa arate o eficienta sporita. Tanasescu a afirmat ca un nou acord cu FMI nu va fi de imprumut, ci de preventie. Romania nu va mai fi nevoita sa traga bani de la FMI, a adaugat reprezentantul roman la Fond.
Descarca fisierul audio in format MP3
Despre un viitor acord cu FMI: „Acest acord nu va fi un acord de imprumut. Deci Romania nu va mai trage bani de la Fondul Monetar International. Va fi un acord de supraveghere, un acord care va avea la baza in primul rand o actiune preventiva, o actiune de delimitare foarte clara a domeniilor in care Romania trebuie sa actioneze rapid in trimestrele urmatoare si in anii urmatori, iar aceste discutii preliminare, care vor avea loc la Bucuresti, intre Fond si autoritati vor scoate in evidenta care sunt acele sectoare principale in care aceasta cooperare trebuie sa se deruleze. Cred ca aceste discutii se vor axa in special pe identificarea modului in care reformele structurale pot sa consolideze politica fiscala romaneasca si ma refer aici la intreprinderile de stat, care inregistreaza pierderi, modul in care vor fi restructurate, reforme structurale in administratia centrala si locala, care sa fie capabila sa atraga mai multe fonduri europene, pentru a putea accelera ritmul de dezvoltare si nu in ultimul rand, reforme structurale in domenii cheie ale economiei romanesti, cum sunt Sanatatea si Educatia.
Este limpede ca Romania nu va mai fi nevoita sa traga acesti bani de la Fondul Monetar International, chiar daca ei sunt disponibili tarii. Rezervele bancii centrale sunt suficient de mari, sunt solide, sunt credibile si ca atare cred ca noi sume care sa fie atrase de la FMI catre banca centrala sunt nenecesare in momentul de fata. Acest acord poate sa fie unul de tip preventiv, ceea ce incumba doar posibilitatea teoretica ca in anumite cazuri exceptionale, daca ele se vor produce, sa existe niste bani la dispozitia Romaniei, care sa poata fi atrasi. In cazuri de normalitate, in cazul in care economia va merge intr-un sens pozitiv, asa cum este prognozat, acest lucru nu se va intampla. Deci Romania nu se va mai imprumuta de la FMI, ci va coopera cu el, pentru a face ca segmentele structurale ale economiei romanesti sa poata fi mai eficiente si mult mai bine administrate”.
Despre discutiile din PDL privind eventuala reducere a cotei unice: „Aceasta propunere de diminuare a cotei unice de la 16% la 12% nu a fost un subiect pe care autoritatile sa-l ridice Fondului Monetar International. Cred ca a fost mai mult o discutie interna in cadrul partidului de guvernamant. In al doilea rand, o reducere concomitenta a contributiilor sociale cu o crestere a salariului minim este o propunere care a fost facuta intr-adevar Fondului Monetar International, dar care urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare cu echipa care va veni la Bucuresti, sa vedem consecintele si sa vedem exact care sunt efectele acestei propuneri. Sa nu uitam ca Romania, in aceasta perioada de criza a scazut foarte mult in competitivitate. Trebuie sa analizam daca aceasta masura nu va avea un efect de continuare a descresterii competitivitatii Romaniei si sigur, toate elementele legate de efectele secundare ale unei asemenea masuri. FMI nu respinge o asemenea idee, dar trebuie analizata cu atentie, pentru a vedea implicatiile fiscale si modul in care ea urmeaza sa fie implementata”.
Despre protestele de la Ministerul de Finante: „Problemele de la Ministerul de Finante sunt rezultatul unor acumulari din perioada trecuta. Este clar ca sistemul implementat acum 15 ani de zile, in sensul de a avea doua componente majore in salarizarea functionarilor Ministerului Finantelor, o parte fixa a salariului si o parte variabila, legata de acordarea acestor stimulente a fost un sistem care, prin noua lege unitara de salarizare se repara si se creeaza un lucru care sa arate o predictibilitate mult mai puternica, in ceea ce priveste politica salariala, in anii care urmeaza. Daca aceasta lege a salarizarii unice era aprobata in timp, chiar martea trecuta de catre Parlament, care intr-un fel regla aceasta problema, prin includerea stimulentului mediu in salariul de baza, aceste proteste n-ar mai fi avut loc. Noile criterii pentru acordarea stimulentelor trebuie sa arate o eficienta sporita, trebuie sa arate o determinare si o aplecare a functionarilor catre institutie, trebuie sa arate ca veniturile la buget sunt in crestere, pentru a putea face loc unui spatiu fiscal de cheltuieli suplimentare in infrastructura, in co-finantari etc.”.