Salariul mediu pe economie – un indicator care devine din ce in ce mai irelevant
Salariul mediu pe economie este un indicator comunicat lunar de catre INS, iar valoarea sa constituie o baza de calcul pentru alti indicatori importanti, cum ar fi spre exemplu valoarea punctului de pensie. Din nefericire, cresterea economica din perioada 2000-2008 a generat uriase dezechilibre sociale, astfel ca, in acest moment, salariul mediu pe economie este departe de a reflecta salariul incasat de catre un angajat mediu, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
- 1. Cat castiga de fapt salariatul mediu
Datele INS arata ca in timp ce salariul mediu brut pe economie in primul trimestru a fost de ~2.000 de lei, doar 20% dintre salariati au castigat peste medie, in timp ce 80% au castigat sub medie, salariul median fiind undeva in jurul sumei de 1.350 de lei. Cu alte cuvinte, salariul mediu este semnificativ umflat de catre cei cu salarii foarte mari (in 2009, 180.000 de romani au castigat din salarii mai mult de 60.000 de lei conform ANAF), in timp ce marea masa a salariatilor castiga mult sub medie.
In sectorul intermedierilor financiare spre exemplu, respectiv sectorul cu cele mai mari salarii din Romania, salariul mediu brut in octombrie 2009 a fost de 4.000 de lei, dar in realitate, 79% dintre angajati castigau sub medie, iar 43% dintre angajati castigau sub 2.000 de lei brut. In administratia publica, dezechilibrele sunt si mai mari – aproximativ 85% dintre salariati castiga sub medie, si doar 15% peste medie.
- 2. Dezechilibre extreme
Conform datelor ANAF, in 2009, cei mai bine platiti 20% dintre salariati au castigat de 4.8 ori mai mult decat cei restul de 80%. Mai mult, conform Eurostat, in 2008, cei mai bine platiti 20% dintre romani (salariati + alte categorii) au realizat venituri de 7 ori mai mari decat restul de 80%, acest raport situand Romania pe locul doi in UE, dupa Letonia. In 2007 am fost pe primul loc cu un raport de 7,8, iar in tarile dezvoltate raportul este de 4-5.
Daca judecam lucrurile conform evolutiei coeficientului Gini, observam ca in 2007, Romania a fost de asemenea pe locul intai in randul tarilor membre UE din punctul de vedere al inegalitatii distribuirii veniturilor. In 2008 am cazut pe locul doi, dupa Letonia.
- 3. De ce crescut salariul mediu pe timp de criza?
Unul dintre efectele crizei a fost acela ca a determinat o crestere artificiala a salariului mediu, crestere generata de concedierile realizate de catre companii. Astfel, in ultimii doi ani, salariul mediu pe economie a crescut cu ~12% (iunie 2008 vs iunie 2010), iar numarul locurilor de munca a scazut cu peste jumatate de milion, insa cei concediati au fost in primul rand muncitorii, respectiv cei cu salarii mici.
Din moment ce numarul salariatilor care castigau sub medie a scazut, media celor ramasi a crescut, generend falsa impresie ca cele mai multe dintre companii au continuat sa creasca semnificativ salariile si pe timp de criza, lucru care in realitate nu prea s-a intamplat.
- 4. Concluzie
Atunci cand ne referim la salariul mediu pe economie, trebuie sa fim foarte atenti. S-a dezbatut extrem de mult faptul ca punctul de pensie nu mai reprezinta 45% din salariul mediu, insa dezbatera este falsa din moment ce salariul mediu este la randul sau un indicator care nu mai reflecta situatia reala existenta pe piata muncii.
Spre comparatie, punctul de pensie reprezinta acum aproximativ 50-55% din salariu median.
Pe de alta parte, in cazul pensiei medii, dezechilibrele nu sunt atat de mari. Astfel, dintre cei 4.8 milioane de pensionari din sistemul de asigurari sociale, 57% au o pensie sub cea medie, iar 43% peste medie.
Nota: salariul median este indicatorul care imparte numarul salariatilor in doua – jumatate dintre salariati castiga mai putin, iar jumatate castiga mai mult.
Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.