Sari direct la conținut

Ce recomanda Ministerul de Finante bancilor si clientilor acestora: Negocierile intre imprumutator si imprumutat sa se desfasoare cu buna credinta

HotNews.ro

„Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare” a fost publicat marti, 21 septembrie pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si este adresat bancilor si clientilor acestora, persoane fizice care au contracte de imprumut cu garantie ipotecara. „Este in interesul imprumutatorului si imprumutatului sa actioneze in mod rezonabil si cu onestitate pentru a gasi o solutie pentru achitarea sumelor de plata restante fara a recurge la initierea unor proceduri judiciare. Este un document obligatoriu in cadrul acordului de finantare intre statul roman si Banca Mondiala, asa cum arata Ministerul, si documentul „va fi promovat cu ajutorul Autoritatii pentru protectia consumatorilor si Asociatiei Romane a Bancilor”.

Ghidul este structurat pe 12 principii care trebuie urmate de catre „imprumutati” si „imprumutatori”. O parte dintre aceste principii par de bun simt, precum:

  • Este in interesul imprumutatului sa contacteze imprumutatorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le intampina in achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare in interesul comun al partilor.
  • Imprumutatorul va explica in mod clar imprumutatului situatia integrala a obligatiilor ce ii revin in baza contractului de imprumut cu garantie ipotecara.
  • Orice negocieri intre imprumutator si imprumutat se vor desfasura cu buna credinta, in scopul identificarii unei solutii constructive.
  • Se recomanda ca partile sa comunice si sa se informeze reciproc cu privire la orice aspecte relevante.
  • Este recomandat ca imprumutatorul sa raspunda cu promptitudine la orice modalitate de
    solutionare formulata de catre imprumutat.

Altele sunt formulate astfel incat sa clarifice anumite aspecte:

  • Restructurarile imprumuturilor cu garantii ipotecare reprezinta o concesie iar nu un drept (!)

In fine, o parte din principiile incluse in document pot fi in mod real utile in relatia banci-clienti. Astfel:

  • „imprumutatorul ar trebui sa acorde imprumutatului o perioada suficienta de timp, determinata de catre imprumutator in functie de situatia contului respectiv, pentru a reflecta cu privire la orice propuneri de restructurare a imprumutului.”
  • Imprumutatorul nu va initia sau continua proceduri judiciare atata timp cat imprumutatul respecta conditiile convenite pentru restructurarea imprumutului.

Cel mai detaliat este principiul nr.7 care se refera la solutiile posibile pentru restructurarea imprumutului. Aici sunt expuse mai multe variante pe care bancile le au la dispozitie. (vezi documentul atasat)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro