Sari direct la conținut

Cat alcool si cate tigari consuma romanii?

Khris.ro

Anual, romanii consuma tutun si alcool in valoare de peste 3 miliarde de euro, aceste doua produse avand o pondere de 7,4% in totalul cheltuielilor de consum ale populatiei. In plus, statul cheltuie extrem de multi bani publici pentru a trata bolile cauzate de fumat sau de consumul excesiv de alcool, astfel ca, per total, suma aflata in joc este mult mai mare.

Consumul de alcool

In 2008, consumul de alcool pur pe cap de locuitor adult (15 ani+) a fost de 11,6 litri, cifra care ne situeaza pe unul dintre primele locuri in Europa. Daca mai luam in considerare si faptul ca populatia adulta a Romaniei este de fapt cu cel putin 2 milioane de persoane mai mica decat cifrele oficiale, rezulta un consum real ce depaseste 13 litri, consum care pune tara noastra pe locul trei in randul tarilor din UE pentru care exista date recente, dupa Luxemburg (15,5 litri) si Estonia (14 litri).

Dar asta nu este tot – conform unor date Eurostat, in 2003, doar 50% din populatia de peste 15 ani a Romaniei consuma de fapt alcool, procentul fiind cel mai mic din UE – pe primele locuri la acest capitol se situeaza Lituania, Slovenia si Marea Britanie, cu procente care depasesc 85%.

Cu alte cuvinte, avem cei mai putini consumatori de alcool din UE raportat la populatie, dar cu toate acestea, ne situam in top la consumul de alcool. Ce inseamna asta? Avem putin consumatori, dar acestia consuma cantitati uriase.

Cine bea alcool: 62% dintre cei cu studii superioare, 55,3% dintre cei cu studii medii, si 41% dintre cei cu studii primare si gimnaziale. Trebuie spus insa ca cifrele mentionate anterior nu reprezinta procentul celor care sunt dependenti de bautura, ci procentul celor care au consumat orice fel de alcool.

Pe grupe de varsta: procentul celor care au consumat alcool este de 33% in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani (in Germania procentul este de 81,2%), aprox. 60% in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani (Germania = 87%, UK = 90%), si sub 50% in cazul celor cu varsta de peste 55 de ani.

Cat alcool producem – datele FAO arta ca, in 1961, Romania producea 651.000 de tone de bauturi alcoolice, cantitatea crescand la 2,57 milioane tone in 2007 (crestere procentuala de aproape 300%). In acelasi timp, productia de vin a crescut cu 33%, de la 403.000 tone, la 504.000 tone, iar productia de bere a crescut de aproape 10 ori, respectiv de la 206.000 tone, la 1,97 mil. tone.

Consumul de tutun

Conform unor date publicate in 2007, vanzarile de tigari in Romania totalizau 33 de miliarde de tigarete, respectiv 1.480 de tigari pe an pe cap de locuitor adult, media UE fiind de 1.388. De departe cei mai mari funatori sunt grecii, cu peste 3.000 de tigari pe an, urmati de sloveni si bulgari cu aproximativ 2.500. Pe ultimele locuri se afla locuitorii tarilor in care tigarile sunt extrem de scumpe – Franta, UK, Suedia si Norvegia cu mai putin de 1.000 de tigari pe an.

In ceea ce priveste ponderea fumatorilor in total populatie adulta, aceasta este de aproximativ 30% (5-6 mil persoane), Romania situandu-se undeva in jurul mediei UE. Cei mai multi fumatori ii are Austria (45,1% din populatia adulta) si Slovenia (44%), iar cei mai putini Finlanda (22,6%) si Portugalia (18,6%).

Cine si cat fumeaza – datele Eurostat arata ca, desi 30,5% din populatia matura fumeaza, o treime dintre acestia sunt fumatori ocazionali, iar doua treimi fumeaza zilnic. Mai mult, 40% dintre fumatori fumeaza peste 20 de tigari zilnic, iar 60% mai putin de un pachet.

Pe nivele de educatie – 37,4% dintre cei cu studii superioare fumeaza, insa doar un sfert dintre acestia sunt “hard smokers” (20+ tigari/zi). Procentul fumatorilor este de 38.5% in randul celor cu studii medii, de 21% in randul celor cu studii gimnaziale, si de doar 15% in randul celor cu studii primare.

De asemenea, se pare ca fumatorii se lasa foarte greu de fumat – astfel, 85% dintre cei care se declara nefumatori, nu au fumat de fapt niciodata, si doar 15% au fost fumatori dar au abandonat obiceiul. Dintre acesti 15%, douat treimi au fost fumatori ocazionali, si doar o treime persoane care fumau zilnic. Daca ar fi sa judecam in valori absolute, aproximativ 600.000 de persoane au fost fuma.

Vezi grafice, citeste materialul si comenteaza pe Khris.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro