Romania, tara de turnatori / Raportul CNSAS 2009: Peste 560 de actiuni in instanta privind fosti ofiteri si colaboratori ai Securitatii, un numar dublu fata de anul precedent
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a initiat peste 560 de noi actiuni in instanta privind fosti ofiteri si colaboratori ai Securitatii, un numar dublu fata de anul precedent, se arata in raportul de activitate pe 2009. Printre persoanele trimise in instanta se regasesc ambasadorul roman in Tunisia, doi parlamentari PSD (amandoi au pierdut procesul cu CNSAS), numerosi magistrati, procurori, judecatori, precum si peste 70 de alesi locali. Pana in prezent, din cele 563 de litigii initiate de catre Consiliu, 311 au primit o sentinta judecatoreasca, 16 irevocabile, au precizat pentru HotNews.ro oficiali ai CNSAS.
Anul 2009 a fost unul prolific pentru CNSAS. Consiliul a initiat 563 de litigii pentru constatarea calitatii de ofiter sau colaborator al Securitatii, aproape dublu fata de 2008 cand au fost initiate 292 de litigii.
Potrivit biroului de presa al CNSAS, pana in prezent au fost solutionate prin sentinta judecatoreasca 311 litigii, 16 prin decizii irevocabile. Consiliul a avut castig de cauza in 263 de procese.
Numarul este aproape dublu fata de 2008 cand CNSAS a initiat 292 de litigii din care, pana la finalul anului precedent, 164 au primit o sentinta judecatoreasca, dupa cum se arata in raport.
Tot in raport se mentioneaza ca CNSAS a acordat prioritate verificarilor din oficiu, in special candidatilor la alegerile generale si la alegerile euro-parlamentare din 2008, numarul celor verificati din oficiu a crescut in 2009 cu 47,58% – de la 5.132 de persoane verificate in 2008 la 7.574 de persoane verificate in 2009.
Dintre cele 7.574 de persoane verificate din oficiu in anul 2009, 1.326 reprezinta candidati sau persoane care ocupa in prezent functii parlamentare in urma alegerilor din 2008.
In 2009 au fost verificate de Consiliu 184 de persoane care au candidat la alegerile euro-parlamentare din 2008, 151 de persoane care au candidat la alegerile locale din 2008, 13 persoane care au candidat la alegerile prezidentiale din 2009, precum si alte 5.900 de persoane care detin functii sau demnitati publice verificate din oficiu.
Anul acesta, pana in prezent, CNSAS a initiat 287 de actiuni in constatare, 88 pentru colaboratori si 199 pentru lucratori.
„Nu putem decit saluta activitatea CNSAS care converge cu scopurile Institutiei noastre: aducerea la cunostinta opiniei publice a actelor de violenta, a abuzurilor si a crimelor savarsite din comanda directa a Partidului Comunist Roman, a modului de operare a fostei Securitati, precum si a mecanismelor sistemului represiv din Romania in perioada 1945-1989. Intensificarea activitatii CNSAS face parte din procesul de democratizare a accesului la memorie – un element indispensabil pentru orice societate libera, vindecata de trauma totalitarismului„, a declarat pentru HotNews.ro, Mihail Neamtu, director stiintific in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER)
Un ambasador si doi parlamentari PSD pe lista CNSAS
Printre numele grele care s-au aflat pe lista se regasesc ambasadorul roman in Tunisia, Mihail Sorin Tanasescu si doi parlamentari PSD, deputatul Florin-Costin Paslaru si senatoarea Elena Mitrea, ambii pierzand procesul cu CNSAS.
Mihail Sorin Tanasescu, ambasador in Tunisia din 2007, este acuzat ca ar fi pus locuinta sa la dispozitia Securitatii pentru intalniri care urmau sa „rezolve probleme operative” inainte de 1989.
Deputatul Florin-Costin Paslaru a fost acuzat ca ar fi fost colaborator al Securitatii, oferind informatii privind colegii romani si straini de la facultate. Parlamentarul ar fi folosit numele de cod „Pintea”, iar in schimbul notelor sale informative el a fost ajutat sa treaca examenele.
In cazul senatoarei Elena Mitrea, CNSAS a avut castig de cauza in instanta. Elena Mitrea ar fi fost racolata de catre structurile Securitatii la varsta de 16 ani si ar fi primit numele de cod „Martinas”. „Doamna Mitrea Elena a fost recrutata de catre Inspectoratul Judetean Bacau la data de 23.03.1978, in calitate de informator in scopul stapanirii situatiei operative in randul elevilor, a starii de spirit, a prevenirii crearii de anturaje ce pot degenera in actiuni ostile, identificarea unor relatii suspecte cu cetateni straini”, apare scris in nota trimisa catre instanta de CNSAS.
Functionari ai Guvernului, dati in vileag
Printre litigiile initiate de catre Consiliu in 2009 se regasesc mai multe nume de functionari in structuri guvernamentale precum: Doinita lorea, director adjunct in MAE; Mirel Nicolae Lazar, prim colaborator MAE, Copenhaga; Gabriel Andrei Arteni, consilier economic Bruxelles; Niculae Anton, director in Directia relatii consulare a MAE.
In aceeasi situatie se regasesc si: Lucian Pricina, director general in cadrul Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile; Constantin Raduc, director in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii rurale; Septilici Andries Razvan Ion, director in cadrul Administratiei Nationale a Rezervelor Statului; Gheorghe Turda, director MIRA (proces castigat de CNSAS), precum si Martin Vasile, director executiv la Politia comunitara Tulcea.
Peste 70 de alesi locali in instanta
Colegiul a cerut probarea in instanta a calitatii de colaborator sau functionar al Securitatii si pentru aproape 80 de persoane din administratia locala, printre care mai multi primari, prefecti si membri de consilii locale sau judetene.
Printre acestia se regasesc:
- Andronic Liviu – membru CJ Botosani
- Baciu Costel – primar Lipova – Bacau – Proces castigat de CNSAS
- Bilinschi Ilie – membru CL Campulung Moldovenesc
- Bondor Stefan – membru CJ Harghita
- Borha Liviu – CJ Timis
- Borza Radu Florin – membru CJ Cluj
- Butnaru Aurel – membru CL Constanta
- Calota Nelu – membru CL Verbita Dolj – proces castigat de CNSAS
- Ciocarlea Gheorghe – membru CJ Tulcea
- Cretu Boris Marcel – membru CJ Tulcea
- Demian Aurel – membru CJ Bihor
- Dimean Jean – membru CL Beceni – Buzau – Proces castigat de CNSAS
- Duca Corneliu – membru CJ Hunedoara
- Dumitrascu Ioan – membru CL Oncesti – Bacau – Proces pierdut de CNSAS
- Enciu Valeriu – primar Cozmesti – Iasi – Proces castigat de CNSAS
- Ghedzira Niculae – primar Sarulesti – Calarasi
- Giurgiu Nicolae – primar Lapus Maramures
- Horvath Marton – primar Mociu – Cluj
- Lazar Mirel Nicolae – prefect Dambovita
- Manole Dumitru – membru CJ Constanta
- Negura Mihai – membru CJ Neamt – Proces castigat de catre CNSAS
- Petcu Viorel – membru CJ Vaslui
- Pop Ioan – membru CJ Mures
- Popa Valentin – membru CJ Gorj
- Puie Iulie – membru CL Zalau – Salaj
- Romedea Gheorghe – membru CJ Bacau
- Samarghitan Mihai Mircea – membru CJ Sibiu
- Simeria Petre – membru CJ Suceava
- Stoica Gheorghe – membru CL Constanta – Proces castigat irevocabil de catre CNSAS
- Serban Alexandru – membru CJ Salaj
- Serban Ion – membru CJ Ilfov – Proces castigat de catre CNSAS
- Trifu Lucica – subprefect Teleorman
- Vajna Emeric – membru CJ Harghita – Proces castigat de CNSAS
Colegiul a cerut constatarea calitatii de colaborator si pentru doi membri ai „Societatii Timisoara”, un corespondent al Academiei Romane si o fosta directoare al Institutului Cultural Roman din Londra.
Lista contine si mai multi magistrati care au fost trimisi in instanta de catre CNSAS:
- Cojocaru Eugen – procuror la Parchetul ICJJ
- Maria Corneliu – judecator la Curtea de Apel Craiova – Spuspenda Judecarea Cauzei
- Marin Ion – judecator la Tribunalul Gorj – Proces pierdut de catre CNSAS
- Murgoi Viorica – judecator la Alba Iulia
- Togan Alexandru – prim-procuror la Parchetul Tribunalului Neamt
- Sava Sorin – procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Panciu
- Oltean Nicolae – judecator la Tribunalul Bistrita Nasaud – Proces pierdut de CNSAS
- Miclescu Adrian Horia – fost procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie (devenit directie) pana in august 2005
- Marin Eugen – judecator Botosani – Proces pierdut de catre CNSAS
- Dicu Marioara – prim-procuror la Parchetul Judecatoriei Dragasani – Proces castigat irevocabil de catre CNSAS
- Brascoveanu Mircea – Procuror la Parchetul Judecatoriei Tg. Mures – Proces castigat irevocabil de catre CNSAS