Sari direct la conținut

Ce impozite ar plati manelistii in Germania

HotNews.ro
Maruntei din impozite, Foto: HotNews.ro
Maruntei din impozite, Foto: HotNews.ro

Cu trei milioane de CD-uri vandute pe vremea cand canta cu formatia pop Bro`Sis, e greu de crezut ca Indira Weis a ajuns la mana Oficiului Fiscal german, pentru impozite neplatite. Si totusi, 15.000 de euro ar datora ea Finanzamt-ului, care i-ar fi emis in primavara acestui an chiar un ordin de sechestru, din informatiile Bild.de. Daca ar canta in Germania, nici manelistii romani n-ar duce-o mai bine ca Indira, careia un inspector fiscal i-ar fi sugerat, daca n-are bani, „sa se dezbrace pentru Playboy, sau sa danseze la bara“ si sa-si achite datoriile.

In Germania exista in prezent peste 1 milion de liber-profesionisti, impartiti in patru grupe de activitate: in domeniul sanatatii (doctori, dentisti, farmacisti); in domeniul economic si de consultanta; in domeniul tehnic (arhitecti, ingineri) si in cultura. Impreuna cu colaboratorii lor, astfel se da ocupatie unui numar de peste 3 milioane de oameni, intre care cca 125.000 de invatacei, si se genereaza -din informatiile Asociatiei Federale pentru Profesiile Liberale (Bundesverband der Freien Berufe – BVB)- cca 10,1% din produsul anual brut al tarii.

Impozitele care le incaseaza statul german de la acest sector nu sunt deloc neglijabile si, in consecinta, sunt atent stipulate in lege si codul fiscal. Intre profesiile liberale culturale, apar si cea de muzician, acompaniator, dirijor, artist, magician, etc. Intre muzicant si muzician nu face distinctie fiscul german, nivelul muzicii oferite publicului nu e relevant pentru perceperea de impozite. Nici DJ-ii nu sunt in mod special nominalizati ca profesie culturala liberala in catalog, insa se supun acelorasi reguli ale liber-profesionistilor.

Oficiul de Finante german decide, in fiecare dintre cazuri, in ce categorie se inscrie solicitarea unei persoane care isi deschide o firma, un PFA cu profil cultural si de divertisment, sau pur si simplu presteaza activitatea extra-profesional, in scopul dobandirii unui profit, si nu ca hobby.

Definitia BVB a profesiilor liberale in Germania suna astfel: „Profesiile liberale se bazeaza in general pe o calificare profesionala deosebita sau pe o insusire creativa care genereaza servicii personale, pe cont propriu si independente din punct de vedere tehnic, in interesul contractantului si al societatii.“

  • Artistii ca intreprinzatori

Artistii devin intreprinzatori, atunci cand profeseza de sine-statator si ofera prestatii, fie sub forma vanzarii unor obiecte, fie a aparitiilor in public, contra cost. Aceasta e valabil si pentru practicarea activitatii artistice „de placere“, daca in urma acesteia survin venituri. Perceperea TVA-ului are loc, de principiu, in tara in care se desfasoara prestatia. Daca prestatia are loc pe teritoriul Germaniei, se aplica fiscalitatea germana, care percepe un TVA standard, de 19%, sau cel comasat, de 7%.

Artistii, cantaretii, muzicienii, prestidigitatorii si alte categorii profesionale, asociate aparitiilor cu caracter artistic in public, percep TVA comasat nu doar pe propria prestatie, ci si pe acordarea, unor terti, a drepturilor de difuzare si multiplicare.

Nu conteaza daca, in sala de spectacole, canta un singur solist sau o orchestra. Cel putin nu conteaza in codul fiscal german. Ambii trebuie sa plateasca TVA-ul comasat, care este de 7% in Germania. Decizia a fost luata de tribunalul din Saxonia Inferioara in iunie 2010, ca urmare a plangerii depuse de un solist, impotriva Oficiului de Finante, care nu i-a recunoscut prestatia solo, drept concert. Judecatorii au decis ca fiscul local a gresit si ca „notiunea de concert nu se aplica doar in cazul orchestrelor, ci si prestatiei unei singure persoane“. Procesul nu s-a referit si la calitatea muzicii oferite, scrie Focus.de, din surse dpa.

Exista insa si scutire de la plata TVA-ului, in unele cazuri. Unul dintre acestea este scutirea de la plata TVA-ului a teatrelor, orchestrelor, ansamblurilor muzicale si corurilor care apartin statului german, la nivel central, regional sau local. Scutirile se mai refera, in general, la asa-zisii „mici intreprinzatori“, cu venituri anuale de pana la 17.500 de euro. Ei nu evidentiaza pe facturi TVA-ul, insa nici nu-l pot deduce de pe facturile de la terti.

Micii intreprinzatori nu trebuie sa depuna bilant anual, ci pot recurge la o forma simplificata de declaratie contabila, in care sunt evidentiate si soldate veniturile si cheltuielile. Formularul se primeste de la Oficiul Fiscal local. (sursa vrtonline.de – cabinet de avocatura, experti economici si fiscali Linzbach, Löcherbach und Partner).

La cerere si cu acordul Finanzamt-ului, liber-profesionistii si intreprinzatorii cu o cifra de afaceri sub 125.000 de euro, isi pot declara veniturile nu pe baza facturilor emise, ci a platilor efective ale acestor facturi. Trimestrial, trebuie insa depusa la fisc (de preferinta in forma electronica) o declaratie de venit provizorie, care sa evidentieze venitul realizat in acest interval de timp.

Conform sursei citate, toate veniturile micilor intreprinzatori si liber-profesionistilor sunt impozitate progresiv, pe baza unui tabel de referinta actualizat anual. In 2009, plafonul superior scutit de impozit pe venit a fost 7.834 de euro. Se pare ca Indira Weis, fosta Bro`Sis, a depasit cu mult plafonul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro