De ce s-a devalorizat leul in ultimele zile? Ce va urma in perioada urmatoare?
Joi, toata lumea parea impacata cu gandul ca salariile si pensiile se vor reduce, mai ales in conditiile in care motiunea de cenzura nu a avut succes, iar actuala putere controla Curtea Constitutionala. Surpriza care a venit vineri dimineata a lovit insa in plin:
- leul, dupa ce un an si jumatate a „hibernat” pe palierul 4,1-4,3, a ajuns in doar doua zile de la 4,23 la 4,39;
- bursa a scazut puternic, exact cand indicii pareau ca isi revin dupa scaderea din ultima luna;
- costul CDS-urilor a crescut, astfel ca Romania a intrat in topul celor mai riscante 10 tari din lume, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Bineinteles, la TV isteria era in floare: “moneda nationala se prabuseste”, “leul inregistreaza un nou minim istoric in raport cu euro”, “un curs de 5-6 lei/euro devine posibil”, “Romania se afla printre cele mai riscante tari din lume”…, iar lista ar putea continua.
Ce efecte are decizia Curtii Constitutionale si ce se va intampla in perioada urmatoare? Sa le luam pe rand.
Daca CC ar fi respins contestatia PSD si PNL, ziua de vineri ar fi fost o zi de “business as usual”. Pietele asimilasera deja decizia de reducere a salariilor si pensiilor, aceste masuri fiind de multi percepute drept bune, de natura sa afecteze negativ evolutia economica pe termen scurt, dar impactul pe termen mediu si lung ar fi fost unul pozitiv.
Insa, in momentul in care s-a aflat ca guvernul nu poate reduce pensiile, pietele au reactionat violent, ceea ce arata clar ca nimeni nu se astepta la asa ceva. Investitorii au inceput sa se intrebe ce se va intampla cu deficitul bugetar, cu taxele sau cu FMI, astfel ca incertitudinea a generat panica, iar panica a prabusit vineri atat leul cat si bursa.
Insa, in momentul in care s-a aflat ca guvernul nu poate reduce pensiile, pietele au reactionat violent, ceea ce arata clar ca nimeni nu se astepta la asa ceva. Investitorii au inceput sa se intrebe ce se va intampla cu deficitul bugetar, cu taxele sau cu FMI, astfel ca incertitudinea a generat panica, iar panica a prabusit vineri atat leul cat si bursa.
In week-end am aflat ca TVA va creste de la 19% la 24%, perspectivele de crestere economica s-au inrautat si in plus, problema structurala pe care o avem cu sistemul de pensii a ramas nerezolvata.
In acest context, as dori sa precizez un lucru – indiferent de isteria care ii cuprinde pe unii atunci cand se discuta despre pensii, trebuie sa intelegem ca in acest moment, deficitul bugetului asigurarilor sociale este atat de mare, incat poate genera intrarea Romaniei in colaps. Atat timp cat nu vom rezolva cumva aceasta problema, nu putem discuta despre reducerea semnificativa a deficitului bugetar in anii urmatori, cu toate consecintele de rigoare.
Pe de alta parte, imposibilitatea reducerii pensiilor a pus sub semnul intrebarii continuarea acordului cu FMI si virarea transei 5. Aici trebuie de asemenea facuta o precizare – suma de 850 de milioane de euro cat reprezinta aceasta transa nu este foarte importanta si nu ajuta cu nimic guvernul. Toti acesti bani se vor duce la BNR, iar BNR are deja o rezerva valutara uriasa. Mesajul insa este extrem de important – virarea banilor inseamna ca Romania continua acordul cu FMI, fiind deblocati astfel si banii de la UE si BM.
Ce va urma?
In ultimele zile, am fost bombardati cu tot felul de informatii care de multe ori se bateau cap in cap. Cu alte cuvinte, am avut extrem de putine certitudini, iar aceasta situatie nu putea decat sa puna presiune pe cursul valutar.
Ce se va intampla in zilele urmatoare? In primul rand, vineri vom afla daca FMI mai sustine guvernul, astfel ca unul dintre marile semne de intrebare va fi eliminat. In al doilea rand, tot in zilele urmatoare vom afla daca guvernul are mana libera sa majoreze TVA si sa scada salariile, astfel ca un al doilea mare semn de intrebare va fi eliminat.
Ce ramane? Nu poate fi cuantificat in acest moment impactul majorarii TVA asupra cresterii economice. In plus, in lunile urmatoare, toti ochii vor fi atintiti catre guvern – daca deficitul bugetar va urma un traseu care sa dea macar impresia ca se va incadra in tinta de 6.8-7%, daca lupta impotriva evaziunii fiscale va da rezultate cat de cat palpabile, si daca reforma Administratiei nu va bate pasul pe loc, este foarte probabil sa vedem o revenire a leului si o crestere a cotatiilor la bursa.
Cum va evolua leul? In acest moment nu se pot face prognoze nici macar pe termen mediu, insa daca mesajul FMI de vineri va fi unul pozitiv, leul probabil ca se va aprecia catre 4.3, poate chiar sub acest nivel (Societe Generale are o tinta de 4.2 pe termen scurt).
Un lucru este insa sigur – indiferent de evolutia economiei, BNR nu va lasa leul sa se deprecieze dincolo de un nivel care sa puna in pericol stabilitatea sistemului bancar. Este adevarat ca un leu mai slab favorizeaza exporturile, insa ii defavorizeaza pe cei cu credite in euro, iar restantele au ajuns deja la un nivel destul de mare. Creditele in valuta reprezinta 60% din totalul soldului de credite.
PS: cei care se grabesc acum la casele de schimb sa cumpere euro cu 4.4 lei crezand ca va ajunge la 5 lei, s-ar putea sa ia o teapa de toata frumusetea.
La sfarsitul anului 2009, la oficial, un euro valora 4.23 lei, ceea ce inseamna ca devalorizarea inregistrata in ultimele sase luni este de ~3,5%. In acelasi timp, forintul a pierdut 4,8%, iar zlotul a fost stabil.
Comenteaza pe khris.ro.