Sari direct la conținut

Scriitorul ​Peter Esterhazy: "Mititeii cu mustar explica Uniunea Europeana mai bine decat zece carti"

HotNews.ro
Peter Esterhazy, Foto: Curtea Veche
Peter Esterhazy, Foto: Curtea Veche

Strabunicii lui Peter Esterhazy si-au permis sa-l angajeze pe celebrul compozitor austriac Joseph Haydn, iar bunicul sau a fost cateva luni prim-ministru in perioada Primului Razboi Mondial. Regimul comunist a nationalizat averea familiei Esterhazy dar, in 1990, Peter nu a dorit sa-si recupereze castelele si pamanturile.

Fratele sau mai mic, Marton, a jucat in echipa nationala a Ungariei la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic -1986. Peter Esterhazy este licentiat in Matematica si, dupa ce la 28 de ani a demisionat din postul de matematician intr-un Institut al Ungariei comuniste, a inceput sa scrie romane.

Dupa ce, in anul 2000, a publicat un roman care spunea povestea celebrei sale familii („Harmonia Caelestis”, ed. Curtea Veche, 2008), a aflat ca admiratul sau tata a fost informator al politiei secrete comuniste. Socul resimtit a fost urias si Esterhazy l-a descris intr-o carte ulterioara („Editie Revazuta”, ed. Curtea Veche, 2008).

Nu doar pentru ca e scriitor, dar si ca urmare a acestei nemaipomenite biografii, Peter Esterhazy imbraca cu un sens special cuvinte banale pentru altii. Aflat la Bucuresti, scriitorul maghiar a croit pentru cititorii Hotnews un Scurt Dictionar Explicativ cu termeni care pot ocupa gandurile dintr-o lunga zi de vacanta de vara.

Scurt Dictionar Explicativ cu Peter Esterhazy

– ​Peter Esterhazy s-a nascut la Budapesta, in 1950. A absolvit matematica la Universitatea din Budapesta si a lucrat ca matematician.

– Cartile sale au primit numeroase premii europene printre care premiul Herder, premiul Cavour, Premiul Pacii la Targul de Carte de la Frankfurt. Este decorat cu Ordre des Arts et des Lettres dar si cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor al Romaniei.

– Romanele sale au fost traduse in 25 de limbi.

Carte de vizita – Peter Esterhazy

Fotbal, s.n., din engl. football(1) Sport care demonstreaza cat de vital este pentru oameni sa se joace; (2) Joc sportiv in care sunt importante atat trupul cat si spiritul; (3) Alte jocuri similare: scrisul, matematica.

Sange albastru, expresie(1) Amintirea despre aristocratie, expresie care denumeste ceva ce nu mai exista decat in memoria unora; (2) Infatuare, impaunare, orgoliu; (3) mostenire in numele sangelui albastru – incercarea imposibila de a repara trecutul.

Matematica, s.f., din lat. mathematica(1) Forma speciala de gandire accesibila tuturor; (2) Disciplina diabolica pentru toti elevii scolilor cu profesori prosti; (3) Manifestare paradoxala a unui comportament uman: oamenilor le este rusine daca nu stiu cine e Goethe, dar nu le este rusine atunci cand nu stiu ce inseamna geometria euclidiana.

Scriitor, s.m. si f.(1) Profesionist care lucreaza la ore neobisnuite si a carui sotie face singura cumparaturile; (2) Profesionist ai carui vecini nu inteleg exact ce anume meserie practica; (3) In ciuda acestui mister, sotia unui scriitor are de obicei destui bani pentru a merge la piata.

Literatura, s.f., din fr. litterature(1) Un lucru mic si ridicol fara de care umanitatea nu si-ar putea imagina propria-i istorie; (2) Painea, petrolul si industria sunt mai importante decat literatura, dar tocmai pentru ca e atat de neimportanta oamenii se simt puternic legati de ea.

Comunism, s.n., din fr. communisme(1) Parodia unei idei esuata in dictatura; (2) Daca oamenii ar vorbi mai mult despre comunism atunci si-ar intelege mai bine trecutul apropiat, dar in Europa de Est nu exista o mare cerinta pentru intelegerea acestui trecut.

Uniunea Europeana, s.f.(1) Notiune ininteligibila pentru cea mai mare parte a unei populatii europene care s-a ars de prea multe ori cu viziuni mai mari decat ea insasi; (2) Mititeii cu mustar explica Uniunea Europeana mai bine decat 10 carti pe acest subiect.

Proza lui Esterhazy straluceste si scoate scantei.

John Updike, in „New Yorker”

Iubire, s.f. – Termen care nu poate fi definit corect de niciun dictionar.

Tata, s.m., din lat. tata(1) Rol social deloc generos, cu replici mult prea stricte, despre care toti stiu cum se joaca dar nimeni nu e capabil sa-l faca asa cum trebuie; (2) Cuvant foarte puternic care creste intensitatea oricarei propozitii in care este introdus; (3) Barbatul fata de care copiii au un comportament paradoxal: il imbratiseaza cu mare drag si in acelasi timp il resping; (4) Notiune care contine simultan puterea si fragilitatea din a caror coexistenta se poate naste frumosul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro