Pește surprins la peste 8 km adâncime în mare / Aceasta ar fi limita la care poate supraviețui orice pește
Oamenii de știință au filmat un pește înotând la o adâncime de peste 8300 de metri, acesta fiind cea mai mare adâncime la care un pește a fost văzut vreodată.
Specia – un tip de pește melc din genul Pseudoliparis – a fost filmat în sudul Japoniei.
Scientists film deepest observation of fish at extraordinary ocean depth.
Species of genus Pseudoliparis filmed swimming at 8,336m by an autonomous „lander” dropped into the Izu-Ogasawara Trench south of Japan.
Lead scientist: the snailfish cld be at maximum depth for survival. pic.twitter.com/w1BJn7ODcq— Rita Rosenfeld (@rheytah) April 1, 2023
Oamenii de știință spun că aceasta ar putea fi adâncimea maximă la care poate supraviețui un pește. Până acum, cea mai mare adâncime la care un pește a fost observat a fost de 8178 m, în Pacific.
Peștii melci sunt cu adevărat remarcabili. Există peste 300 de specii, dintre care majoritatea pot fi găsite în estuarele râurilor. Ei s-au adaptat și la viața în apele reci din Arctica și Antarctica și, de asemenea, în condițiile de presiune extremă care există în cele mai adânci oceane ale lumii.
La 8 km adâncime, presiunea este de peste 80 de megapascali, sau de 800 de ori presiunea de la suprafața oceanului.
Corpurile lor gelatinoase îi ajută să supraviețuiască. Lipsa vezicii care controlează flotabilitatea (pe care o au cei mai mulții pești), este un avantaj suplimentar.