Sari direct la conținut

Seful Bancii Mondiale: Grecia e problema Uniunii Europene

HotNews.ro

Banca Mondiala si FMI nu se vor implica in criza din Grecia, a declarat joi Robert Zoellick, presedintele BM, precizand ca Uniunea Europeana se va ocupa de salvarea Greciei, potrivit The Wall Street Journal. Grecia, membra a zonei euro, „este de fapt o problema a Uniunii Europene”, a spus Zoellick dupa o intalnire cu ministrul de finante francez Christine Lagarde.

Grecia este de fapt o problema a Uniunii Europene

Robert Zoellick, BM

„Reprezentantii statelor din zona euro au spus in mod clar ca aceasta este o problema pe care se vor concentra ei insisi”, a mai spus el.

  • Grecia trebuie sa isi reduca deficitul sub 3% din PIB pana in 2012

Marti, Consiliul ministrilor de Finante din statele membre UE a cerut Greciei sa isi reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2012 si a recomandat autoritatilor sa adopte o politica economica in concordanta cu criteriile Uniunii, pentru a elimina riscul de a pune in pericol buna functionare a uniunii economice si monetare.

Totodata, Consiliul a acceptat calendarul propus de autoritatile de la Atena pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2012, care stabileste masuri de consolidare bugetara in conformitate cu un calendar precis si termene-limita pentru raportarea masurilor luate.

  • Autoritatile de la Atena trebuie sa ia masuri suplimentare pentru reducerea datoriilor

Ministrii de finante europeni au mai cerut Greciei sa ia masuri suplimentare pentru a reduce nivelul datoriilor si pentru a calma pietele financiare, potrivit Reuters. Cei mai vehementi au fost ministrii din Germania, Austria si Suedia, care prin vocea adjunctului ministrului de finante din Germania a spus ca Grecia ar trebui sa imite Irlanda si Letonia, care au redus puternic cheltuielile si salariile.

„Am cazut de acord ca mingea este in terenul Greciei. Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare”, a declarat Joerg Asmussen.

Oficialii europeni nu au spus insa nimic despre un sprijin sau un ajutor acordat Greciei, optand in schimb sa puna presiune pe autoritatile elene in schimbul promisiunii de a sprijini aceasta tara daca lucrurile scapa de sub control, promisiune facuta de liderii europeni saptamana trecuta.

Autoritatile elene tintesc pentru acest an un deficit de 8,7% din PIB, cu patru puncte procentuale sub nivelul din 2009.

Grecia a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, in vreme ce datoriile guvernamentale au depasit 113% din PIB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro