Fondul de Garantare a primit 14.000 de dosare de la inceputul programului Prima Casa
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a primit peste 14.000 de dosare de creditare de la inceputul programului „Prima Casa”, in valoare totala de 600 milioane de euro, a declarat marti presedintele institutiei, Aurel Saramet. El a mai precizat ca numarul mediu de dosare primite de FNGCIMM a crescut de la 90-100 in ianuarie la 130-140 in ultimele zile ale programului.
„Daca in ianuarie primeam in medie 90-100 de dosare pe zi, in ultimele zile ale programului numarul acestora a crescut la 130-140 pe zi”, a declarat Saramet, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat de Finmedia.
Guvernul a decis la inceputul lunii ianuarie ca persoanele care incheie pana la data de 15 februarie un antecontract de vanzare-cumparare de locuinte prin acest program sa beneficieze de garantia statului, urmand ca ulterior sa modifice programul pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.
Presedintele FNGCIMM a precizat ca nu cunoaste detalii despre noul program, o hotarare in acest sens urmand sa se ia in urmatoarea sedinta de Guvern. El a facut referire la modificarile care se vehiculeaza in structura programului, precizand ca va fi foarte dificil sa se faca diferentierea intre achizitionarea de locuinte vechi si locuinte noi, deoarece aceasta ar putea reprezenta o ingradire a concurentei.
Saramet: Bancile au executat imediat garantiile lichide
In alta ordine de idei, Aurel Saramet a declarat ca bancile nu au restructurat creditele care aveau o garantie lichida si le-au executat. El a spus ca platile facute anul trecut de FNGCIMM au crescut de sase ori comparativ cu 2008, la 27 milioane de euro. El a adaugat ca la 14 din cele 28 de banci cu care lucreaza Fondul de Garantare a platit mai mult decat a incasat.
„Am platit mai mult decat am incasat la 14 banci comerciale. Sunt vreo cinci banci dintre acestea al caror sold al creditelor garantate de Fond depaseste, ca plati, 35% din soldul imprumuturilor acordate. Ori, daca statisticile nu ne mint, cel mai pesimist indicator pentru credite neperformante indica un nivel de 10%. De la 10% la 35%, inseamna ceva”, a spus presedintele FNGCIMM.
El a precizat ca, pe masura ce se va relua procesul de incredere intre partenerii esentiali ai procesului de creditare, se va ajunge sa se renunte la garantiile Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).