Certificatul energetic pentru locuinte va deveni obligatoriu din martie
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat printr-un comunicat de presa ca Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodus certificatul energetic obligatoriu se afla pe agenda Guvernului si daca va fi adoptata certificatul va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. „In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe”, mai arata comunicatul Ministerului.
MDRT mai transmite:
- miercuri, 3 februarie, a existat o intalnire cu reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, Asociatiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT, Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania si profesori ai Facultatii de Instalatii din Bucuresti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru cladiri.
- Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel incat sa fie eliminate orice neajunsuri in momentul tranzactionarii cladirilor.
- Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
– consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
– eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
- De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.
- Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
- Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.
UPDATEUniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare a explicat ca in urma discutiilor cu Ministerul de resort a fost finalizat, pana la finalul anului 2009, un Breviarul de Calcul ce contine Metodologia pentru realizarea Certificatului de Performanta Energetica si pentru un singur apartament. „Prin acest Breviar , Ministerul Dezvoltarii a adus modificarile necesare pentru impiedicarea blocarii pietii imobiliare la inceputul lui 2010”, anunta UNAI.
Reprezantantii agentiilor imobiliare considera ca este de datoria Romaniei sa se alinieze cerintelor comunitatii europene si ca trebuie subliniate efectele pozitive pe care Certificatul de Performanta Energetica le va aduce in piata imobiliara.
„Prin introducerea Certificatului de Performanta Energetica vom cunoaste pierderile de energie din locuinta noastra dar si solutiile de a le remedia, in functie de disponibilitatea si veniturile noastre. Populatia ar fi trebuit sa fie educata in acest sens pentru a nu considera costul pentru aceste certificate ca fiind o cheltuiala impovaratoare care nu le foloseste.”
Alte aspecte mentionate de agentiile imobiliare:
- Legea in ansamblul ei, daca este aplicata si ar indeplinii toate cerintele necesare (nr. de auditori energetici suficienti, modalitati de eliberare a certificatelor mai rapida si eficienta, etc.) ar fi un punct in plus pentru tot ce inseamna o modificare pozitiva in activitatea de tranzactionare imobiliara.
- Tinand cont ca fondul locativ din Romania este unul imbatranit si in majoritatea lui construit pana in 1990 , Certificatul Energetic va ajuta la realizarea unei baze de date cu indici reali ai performantei energetice a acestor cladiri. Cat despre fondul locativ construit dupa 1990, in sfarsit a venit timpul sa vedem efectele construirii haotice din aceasta perioada.
- Din pacate la inceputul acestui an nu au fost luate in considerare toate aceste detalii si aplicarea legii a fost amanata. Decizie sanctionata de catre comunitatea europeana obligand ministerul de profil sa ia in reconsiderare ordonanta de urgenta prin care sa amanat aplicarea legii.
- In cadrul intalnirii cu reprezentantii ministerului una dintre situatiile dezbatute a fost aceea legata de momentul in care este necesar Certificatul Energetic, mai ales in cazul unui act de vanzare-cumparare ce se efectueaza cu ajutorul unui credit bancar. Momentul in care se va cere prezenta certificatului este important pentru cumparator. Astfel daca se cere prezentarea CPE inca de la inceputul tranzactiei, pana in momentul obtinerii certificatului tranzactia va fi blocata de aceasta cerinta.
Daca prezentarea certificatului se va cere la sfarsitul tranzactiei, acesta nu poate fii decat un lucru pozitiv ajutand cumparatorul sa “inainteze” in demersul cu banca pentru aprobarea creditului. Acest simplu fapt ar putea usura foarte mult introducerea certificatului ce va fi cel mai probabil obligatoriu incepand cu data de 1 martie.
- a mai fost discutata si problema numarului mic de auditori atestati de Minister cat si faptul ca unele zone ale tarii nu sunt in raza de acoperire a nici unui auditor atestat.