Șeful Concurenței dă vina pe ASF în falimentul Euroins: Nu identificăm fraude și nu sancționăm firme care vând la prețuri mici / Zamfir: Dați-vă demisia, dacă nu puteți face nimic!
„Noi nu identificăm fraude și nu avem pârghii legale pentru a sancționa o firmă să vândă la prețuri mici și să crească organic, a susținut luni în Parlament, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, audiat în scandalul falimentului Euroins. Acesta a spus că prețul mic este un lucru bun în esență, dacă este sustenabil, iar asta se vede în solvabilitate, care este treaba Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Președintele Consiliului Concurenței a fost audiat luni în Senat pe tema falimentului demarat la Euroins, liderul RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți RCA.
- „Nu putem să îndeplinim unul rolul altuia. Noi suntem creați ca să ne asigurăm că există concurență și prețurile nu cresc foarte mult, iar ASF-ul a fost creat pentru ca firmele de asigurări să nu-și ia riscuri pe care nu le pot duce, cum e BNR-ul.
- Nu putem suplini unii activitatea altuia. Nu avem nici pârghii legale și nici expertiza. Apropos de plafonare, dacă ne întrebați pe noi cât ar fi bine să fie prețul RCA, dacă din martie 2022 sau în aprilie, nu știu să vă spun, pentru că nu avem niciun fel de expertiză să spunem noi cât ar fi bine să fie prețul RCA.”, a declarat Bogdan Chirițoiu.
Acesta a susținut că autoritatea a aplicat amenzi de milioane de euro firmelor din asigurări, ultimele în decembrie 2022 pentru înțelegeri și creșteri de prețuri.
Daniel Zamfir: ASF v-a cerut din octombrie 2020 să deschideți investigație pentru premise de poziție dominantă la City Insurance
Senatorul PSD, Daniel Zamfir, l-a acuzat pe președintele Consiliului Concurenței că autoritatea nu a intervenit deși avea solicitare de la ASF încă din luna octombrie 2020 pentru deschiderea unei investigații privind premisele unei poziții dominante la City Insurance și concentrare puternică în piața RCA.
Daniel Zamfir spune că i-a cerut președintelui ASF, Nicu Marcu, corespondența avută cu cei din Consiliul Concurenței, din care reiese că ASF a cerut intervenția autorității conduse de Chirițoiu încă din octombrie 2020.
- „ASF a trimis în 20.10.2020 o solicitare prin care vă cere să declanșați o investigație întrucât există premisele unei poziții dominante a unui competitor la momentul acela – City Insurance, care ajunsese de la o cota de piață de 16% in 2016, la o cotă de piață de 42% numai la RCA.
- De asemenea, constatăm că și Euroins la momentul acela avea o cotă de piață de 32,7%, deci cele 2 companii aveau o cotă de piață de peste 74%, deci o concentrare extrem de importantă, mai ales că prețurile pe care le practicau cele 2 companii erau unele de dumping.
- În orice analiză, și de la ASF, toate prețurile la cele 2 companii erau cu mult sub jumătatea competitorului de deasupra lor. Adică dacă o medie pe piață era la 500-600 de lei, cele două companii practicau prețuri de circa 200 de lei. Deci era evident din experiențele Astra și Carpatica că aveau prețuri sub prețul pieței.
- Eu cred că ar fi trebuit să interveniți când ați constatat că sunt prețuri de dumping, fapt semnalat de ASF de multă vreme, și era limpede că ne îndreptăm spre rezultatul final al unei scheme Ponzi, Caritas, adică faptul că cele două companii nu plăteau daunele.”, a spus Zamfir.
Zamfir: Ați certat ASF că ar defavoriza City Insurance și ați amenințat că îi dați amendă
Senatorul PSD a atenționat că în loc să ia măsuri, Consiliul Concurenței a certat ASF că ar defavoriza City Insurance și a amenințat-o că o amendează.
- „Revin la comunicarea cu ASF. Ați răspuns in 25.11.2020 in care le solicitați să vă dea mai multe informații suplimentare, după care revine ASF pe 12.01.2021 prin 2 adrese în care spune că le-au crescut cota de piață cu încă 11,4%.
- Ce mi s-a părut mie foarte tare din corespondența asta, este ce ați scris în 9.09.2021: Pe scurt, îi cereți ASF, îi certați, că stabilește condiții diferite pe piața asigurărilor, că ASF ar defavoriza una dintre companii, și e vorba de City Insurance, și îi spuneți dlui Marcu că dacă nu vă dă până la 30.09.2021 poziția ASF cu privire la aspectele rămase și neidentificate îi dați o amendă mare la care îi dați și 5.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, dacă nu vă comunică ce face ASF in raport cu cele 2 companii de asigurări.
- Adică oamenii ăștia v-au sesizat că în piață e o concentrare, e evidentă din date (74%), era evident și că există un preț de dumping – cred că și un elev de clasa a 8-a sau a 10-a constată că e ceva necurat când prețurile sunt așa mici din care nu se putea acoperi în niciun fel daunele, iar dumneavoastră îi scrieți că nu e prea corect când il controlează pe City Insurance și îi și dați amendă dacă nu vă spune ce și cum”, a declarat Daniel Zamfir.
În replică, Bogdan Chrițoiu a susținut că potrivit legii autoritatea solicită informații suplimentare de la autorități, în anumite termene.
- „Legat de sesizare, noi suntem obligați dacă primim o sesizare să analizăm, să cerem informații de la autorități, asta e legea, le atragem atenția că trebuie să ne răspundă într-un anumit termen. În același timp nu am deschis nicio măsură împotriva ASF-ului.”, s-a apărat Chirițoiu.
Chirițoiu: Noi intervenim dacă cineva își crește cota de piață și jupoaie clienții, nu dacă are prețuri mici
Președintele Consiliului Concurenței a mai susținut că legea concurenței nu permite autorității să intervină dacă două firme ajung la o putere mare în piață, dar au prețuri mici către clienți.
- „Poate să facă ceva Consiliul Concurenței dacă 2 companii ajung la 80% din piață și au prețuri mici? Răspunsul este nu. Situații descrise de dumneavoastră nu cad sub incidența legii concurenței și foarte bine. Pot crea probleme în piața asigurărilor și astea au fost discuțiile cu ASF și aceste lucruri le-am discutat și la dumneavoastră în birou acum 1 an de zile.
- Unde putem interveni noi este dacă cineva cu o cotă mare de piață vine cu un preț mare. Dacă acesta își folosește pozitia mare în piață și jupoaie clienții, da, putem interveni. Dar când cineva are un preț mic, nu este un subiect în care Consiliul Concurenței ar trebui interveni.”, a precizat Bogdan Chirițoiu.
Potrivit acestuia, mecanismul corect de intervenție a ținut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cea care verifică solvabilitatea firmelor de asigurări.
- „ASF are pârghii, nu noi. Noi dăm amenzi pentru înțelegeri si creșteri de prețuri. Cota de piață nu este ilegală. Orange are peste 40%. Nimeni nu a venit până acum cu ideea să..
- Ce nu le dăm voie, este să cumpere alte companii. Dar dacă o companie are mulți clienți și ajunge și la mai mulți clienți, poate să ajungă la ce cotă de piață vrea ea, asta spune legea. Legea concurenței este una generală, nu este specifică asigurărilor, nu îmi dă limită pentru cota de piața.
- Deci la o companie care ține prețurile jos și se falimentează pe ea… dacă ar fi falimentat pe Allianz să zicem, da, ar fi fost subiect de discuție) dar compania asta avea prețuri jos, a ajuns ea în faliment deci și-a făcut rău, dacă e o fraudă, iarăși nu noi identificăm dacă o companie are destui bani și capital. Nu avem pârghii legale.
- Nu identificăm fraude. Nu oprim oamenii să vândă la un preț mic către clienți. Abuzul de poziție dominantă inseamnă că nu pot evita să cumpăr de la cineva și îmi dă preț foarte mare. Nu pot opri o firmă să crească organic. Dacă are preț mic și vin din ce în ce mai mulți oameni, asta este. Noi nu avem pârghii pentru a sancționa o firmă mare care vinde la prețuri mici către clienți.”, a mai declarat șeful Consiliului Concurenței.
Zamfir: Dacă la o gaură de un miliard de euro Consiliul Concurenței spune că nu are ce să facă, dați-vă domnule demisia!
Președintele autorității de Concurență a mai susținut că a discutat cu ASF posibilitatea limitării cotei de piață dacă prin analize s-ar dovedi că sunt afectați consumatorii, aspect care s-ar discuta și acum la Guvern.
Dar și în acest caz ar trebui limitarea făcută prin modificare la legislația specială din asigurări.
În replică, deputatul PSD i-a spus șefului acestei autorități că „dacă la o gaură de un miliard de euro Consiliul Concurenței spune că nu are ce să facă”, ar trebui să-și dea demisia.
Chirițoiu, convins că este justificat ca Guvernul să plafoneze prețurile RCA
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat luni, după audierea în comisia economică din Senat, că sunt milioane de clienţi ai Euroins care în perioada următoare trebuie să schimbe poliţa şi să meargă la altă companie şi evident că această schimbare poate să creeze perturbări în piaţă, astfel că într-o astfel de situaţie i se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a preţurilor.
- ”E un şoc puternic în piaţă. Sunt milioane de clienţi ai Euroins care în perioada următoare trebuie să schimbe poliţa, trebuie să meargă la altă companie. Evident că această schimbare poate să creeze perturbări în piaţă. Şi atunci, într-o astfel de situaţie mi se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a preţurilor.
- La ce nivel, care e mecanismul, că mergem pe preţul din martie 2022… astea sunt lucruri la care nu suntem noi în măsură să ne pronunţăm.
- Noi ne-am pronunţat pe oportunitatea plafonării, limitată. Exact preţul şi modul în care se plafonează o să fie stabilit de ASF. Sunt convins că Guvernul o să aprobe”, a spus Bogdan Chiriţoiu, citat de News.ro.
El a arătat că se introduce plafonarea tocmai ca să nu avem o creştere, să nu avem o panică.
”În şase luni lumea se mai linişteşte. Câştigăm un respiro. Doi, avem şansa să facem o serie de modificări la lege ca să ne asigurăm că funcţionează bine mecanismul de asigurări RCA, că nu e inflaţionist”, a precizat Chiriţoiu.
Despre proiectul privind plafonarea preţului la poliţele RCA, amânat în ultima şedinţă de Guvern, Bogdan Chiriţoiu a spus: ”De ce suntem noi mulţumiţi e că Guvernul şi ASF au acceptat că plafonarea nu trebuie făcută numai la rezultatul final. Trebuie să mă uit şi la elementele care compun acea sumă”.