4 noiembrie – Am fost in Coreea de Sud. Cu cele 5 simturi. Festivalul Bucatelor Sud Coreene. Ghimbirul, sosul si pasta de soia, usturoiul, peste si legume murate
Festivalul bucatelor sud coreene la Clubul Diplomatilor. Maestrii bucatari din Coreea de Sud au venit la Bucuresti si au preparat printre altele: “susam-naengchae” – salata de ginseng cu sos de mustar, “bibimbap” – o mancare pe baza de orez cu legume si carne de vita, “baek-kimchi” – varza murata cu branza alba, “hodu-jorim” – nuci glasate, “hobakjuk” – terci de dovleac.
Bucataria lor pe scurt:
Arome puternice: Ghimbirul, sosul si pasta de soia, usturoiul.
Tehnici de bucatareala: Murarea legumelor si frigerea pe gratar
Preparatele rezultate: “kimch’i”, “bulgogi”, “jeotgal” sau “namul”.
Mincaruri in functie de cele patru anotimpuri. Mancarurile se pregatesc diferit in functie de anotimp si in functie de sanatatea ce-o da trupului si mintii.
- “Bap”- orezul fiert la abur, “juk”- terciuri din cereale. Orezul se combina cu boabe de fasole, alune, dar si cu orz sau alte cereale, pentru a-i imbunatati gustul si a-i creste valoarea nutritiva.
- Terciurile – “juk” – se pregatesc din orez, caruia i s-au adaugat alte ingrediente, precum radacina de ginseng, alune, muguri de pin, legume, bucatele de carne de pui, muguri de fasole sau muguri de soia.
- Supele – “guk” – si tocanele – “jigae”. Supele traditionale coreene, care se pregatesc cu orez, au ca ingrediente de baza fie diferite legume, fie carne – de obicei de vita, peste, fructe de mare.
- Tocanele coreene sunt mai degraba niste supe foarte concentrate si scazute, al caror gust este deosebit de puternic. Cea mai cunoscuta reteta de tocana coreeana este “doenjang-jigae”, pregatita cu pasta de soia.
- Carnea si pestele fierte la foc mic – cel mai adesea cu sos de soia – sunt cunoscute sub denumirile de “jjim” si “jorim”. Cateva alte ingrediente sunt adaugate in mancare, de obicei alune, muguri de fasole sau muguri de soia si uneori se condimenteaza cu ardei iute sau cu ghimbir.
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor.