Sari direct la conținut

Cercetatorii britanici proiecteaza un dispozitiv care sa devieze asteroizii care ameninta Pamantul

HotNews.ro

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a demarat cercetarile pentru crearea unei nave spatiale care sa opreasca asteroizii de mari dimensiuni sa se apropie de Pamant. Aparatul „gravitational” de 10 tone ar trebui sa devieze orice roca de pe orbita, cu ani inaintea unei potentiale coliziuni, scrie BBC.

Dispozitivul, proiectat sa se bazeze pe forta de gravitatie, este realizat de compania EADS Astrium. Proiectul este inca in faza incipienta, iar compania recunoaste ca nici prototipul aparatului nu a fost inca realizat.

Programul NASA de observare a obiectelor din apropierea Pamantului (Near Earth Object Programme) arata ca au fost inregistrati 1.068 de „asteroizi cu potential de pericol”, insa se estimeaza ca alte mii de astfel de asteroizi sunt prezenti in spatiu, amenintand planeta.

Ralph Cordey, director de dezvoltare la EADS Astrium, a declarat pentru BBC ca proiectul a fost pus prima oara in discutie in urma cu cativa ani, de doi astronauti de la NASA, Edward Lu si Stanley Love. „Sincer, am crezut ca este o prostie. Am crezut ca nu va functiona niciodata”, a precizat el.

Dupa reconsiderarea ideii si o analiza atenta a metodei, echipa a decis ca are in fata un concept care poate fi realizat. Aparatul trebuie sa intercepteze asteroidul de la o departare de doar 48 de metri, sa exercite asupra acestuia o forta gravitationala de mici dimensiuni, dupa care perechea nou-formata sa intre pe o alta orbita, departe de Pamant. Dispozitivul ar putea fi alimentat cu ajutorul unor panouri solare.

Aparatul trebuie lansat, insa, cu cel putin 15 ani inaintea unei coliziuni identificate de specialisti si trebuie sa fie monitorizat de pe Pamant in tot acest timp. Potrivit lui Ralph Cordey, compania s-a angajat si in alte cercetari spatiale, vizand alte metode pentru protejarea Pamantului de asteroizi, insa aceasta are cele mai putine brese. Costurile pe care le implica proiectul fac imposibila realizarea acestuia, inainte de a atrage sprijinul unui guvern sau o intelegere intre guverne, sustin specialistii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro