Sari direct la conținut

ING: Economia Romaniei ar putea scadea cu mai mult de 8,6% in trimestrul doi

HotNews.ro

Economia Romaniei ar putea scadea cu mai mult de 8,6% in cel de-al doilea trimestru al anului, ca urmare a deteriorarii peste estimari a sectorului constructiilor, se arata intr-un raport al ING. Analistii ING mentin insa, pentru moment, prognoza privind cresterea economica, insa aceasta ar putea fi modificata dupa publicarea datelor privind evolutia PIB in cel de-al doilea trimestru.

„Datele referitoare la sectorul constructiilor arata o imagine mult mai rea decat ne asteptam. In timp ce noi am luat in considerare o scadere cu aproape 15% a activitatii din constructii in trimestrul al doilea, informatiile pe care le avem arata ca scaderea activitatii in acest sector s-a accelerat, ajungand in luna mai la -24,5% fata de aceeasi luna a anului trecut”, se arata in raport.

Analistii ING sunt de parere ca scaderea se datoreaza, in principal, efectului de baza negativ, avand in vedere ca rata de crestere a acestui sector in luna mai 2008 a fost de 22%, comparativ cu luna anterioara, in vreme ce in luna mai a acestui an avansul a fost de 9,5%.

Influenta efectului de baza negativ s-ar putea diminua insa incepand din iunie, insa pentru a vedea o imbunatatire a ratelor anuale trebuie sa aiba loc o revenire puternica a activitatii de constructii, ceea ce este improbabil.

„Ca urmare, scaderea sectorului de constructii ar putea fi de aproximativ 20% in trimestrul al doilea, ceea ce arata ca prognoza noastra privind scaderea PIB de 8,6% ar putea fi optimista. Pentru moment, o mentinem, insa am putea-o modifica, daca va fi necesar, doar anterior emiterii comunicatului despre evolutia PIB in trimestrul al doilea”, se spune in raportul ING, semnat de economistul Nicolaie Alexandru Chiedesciuc.

Analistii ING mai arata ca si vanzarile de bunuri au scazut, confirmand estimarile negative cu privire la consum. Acestia sunt de parere ca, avand in vedere efectul de baza care va avea un impact semnificativ pana in august, scaderea vanzarilor de bunuri va continua, cel putin pana in luna mentionata, ceea ce va avea implicatii negative asupra evolutiei economice din cel de-al treilea trimestru.

„Daca adaugam si un an agricol nu prea bun, consumul gospodariilor ar putea fi afectat chiar mai mult, datorita componentei de auto-consum. Singurul element pozitiv al scaderii consumului este asupra inflatiei, deoarece presiunea asupra preturilor ar trebui sa scada”, se arata in raport.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro