VIDEO AUDIO Matei Paun, analist financiar: Din toamna, dupa alegerile pentru Cotroceni si BNR, orice e posibil in relatia dintre leu si euro
HotNews.ro
Cei care mizeaza acum pe leu risca mult, dar ar putea sa si castige mult, in timp ce cei care mizeaza pe euro dorm mai linistiti noaptea, a declarat analistul financiar Matei Paun, managing partner al BAC Investment, in emisiunea „Bucuresti punkt Bonn”, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. El apreciaza ca exista putine sanse ca Romania sa nu beneficieze de a doua transa din imprumutul de la FMI, chiar daca nu va indeplini conditiile cerute, pentru ca institutia financiara nu vrea sa creeze un dezechilibru in regiune.
Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari aici.
Asculta emisiunea
Descarca emisiunea in format MP3
Fragmente din emisiune
- Traim vremuri foarte tulburi si confuze, cu volatilitati foarte mari. Nu sunt vremuri in care sa fim lacomi dupa profituri, trebuie sa avem o abordare defensiva.
- Varianta de economisire, in depozite bancare – 50 % lei si 50% euro – ar putea reprezenta o varianta; eu, insa, prefer sa am o expunere la euro si nu la leu, acceptand, in acelasi timp, un randament mai mic; dar dorm mai linistit.
- Sunt alte persoane cu un apetit pentru risc care s-ar putea indrepta catre o expunere focusata pe leu si sa beneficieze in acelasi timp de randamente mai mari; in fond, este o alegere personala.
- Traim vremuri dinamice, cu economii in transformare, este greu sa avem o vizibilitate pe termen lung incat sa putem arata cu degetul anumite sectoare care sa beneficieze de anumite investitii.
- Omul de rand are de ales intre depozite, zona imobiliara sau la bursa; celelalte zone sunt mai degraba un lux la care putin au acces.
- Pana la alegeri, ma astept la liniste si pace in ceea ce priveste evolutia leu-euro; in schimb, dupa alegeri orice este posibil.
- Evident, se pune problema unei devalorizari a monedei nationale, dar depinde si de context: vom avea alegeri si la BNR, exista potentialul de a se schimba macazul, in bine sau in rau. Depinde de rezultatul acestor alegeri.
- In general, preturile pe piata imobiliara vor avea o tendinta de scadere si in urmatoarele 6-12 luni. Nu stiu daca acum se pune problema unor investitii in acest sector, dar acest lucru depinde de la caz la caz. Exista situatii unde sunt anumite discounturi, oportunitati care pot reprezenta un potential interesant.
- Sunt sanse foarte mici ca Romania sa nu capete a doua transa de la FMI; daca s-ar intampla, acest lucru ar insemna o tragedie.
- Totusi, este posibil ca noi sa nu ne incadram in promisiunile pe care le-am facut, cu toate acestea ma astept sa primim a doua transa.
- In conditii de criza, refinantarea unui credit depinde de la caz la caz, in functie de situatia celui care s-a imprumutat.
- Criza financiara a lovit foarte tare in bancile de investitii, aproape fara exceptie.
- In ceea ce priveste programul „Prima casa”, ma intreb daca subventiile care vizeaza dobanzile sunt suficient de mari incat sa compenseze un cumparator pentru riscul de piata, care continua sa existe.