Jurnalistul moldovean Vitalie Calugareanu: Sotia mea se va cruci cand va citi acest interviu!
Vitalie este un barbat tanar si blond, cu o fata rotunda si un ras cald si molipsitor. Nu am banuit nici macar o secunda cat de mult il pot dusmani liderii comunisti de la Chisinau. Vitalie este un jurnalist liber, care nu se teme sa vorbeasca despre santajul si afacerile “Tatukii”, despre lasitatea misiunii OSCE si despre indiferenta Romaniei. Desi a stat atarnat “randunica” la transnistreni…
Portretul lui Tatuka pe perete = stampila ocrotit de stat!
– Este jurnalist in Republica Moldova si realizator al talk-show-ului “Cabinetul din umbra” de la televiziunea online JurnalTV.
– Este corespondent la Chisinau al postului german Deutsche Welle si corespondent al Antenei 1 si al Jurnalului National.
– A absolvit Facultatea de Jurnalistica de la Chisinau si a participat la mai multe investigatii in cadrul Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.
– La inceputul lunii mai 2009 a fost premiat de catre ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei pentru “indrazneala de a informa opinia publica din tara si din strainatate” despre represiunile din timpul manifestatiilor de la Chisinau.
Carte de vizita Vitalie Calugareanu
Vlad Mixich: Pe o scala de la 1 la 10 (unde 10 este total independent iar 1 complet aservit) cu cat ai nota gradul de dependenta/independenta fata de politic al celor mai importante televiziuni de la Chisinau?
Vitalie Calugareanu: Cel mai important ca acoperire, dar nici pe departe cel mai bun, post de televiziune este „M1” – Compania Publica a Audiovizualului. I-as pune nota 1 fara rezerve. Mult rau a facut aceasta televiziune societatii sub regimul Voronin – spalare de creieri in stil comunist pe bani publici. De partea cealalta e „ProTV-Chisinau” – o televiziune demna de nota 10 pentru verticalitate si profesionalism in conditii de teroare. Daca nu scapam de comunisti vor intampina dificultati la reinnoirea licentei care le-a expirat.
Mai este „TV-7” – un post de televiziune cu o respectabila tinuta editoriala. Nota 9! Comunistii vor sa scape de el, deoarece se adreseaza, in proportie de 85%, vorbitorilor de limba rusa care voteaza, de regula, pentru comunisti. Adevarat, patronii acestui post TV sunt de la Moscova.
Din cauza piedicilor administrative, ProTV si TV-7 nu-si pot extinde aria de acoperire, de aceea puterea informationala a lor este mica in comparatie cu cea a holdingului mediatic al clanului Voronin. Pe langa „M1”, din acesta fac parte alte doua posturi de televiziune cu acoperire nationala: „Pervii Kanal” (nota 2) si „2 plus” (nota 5) – ultimul a intrat pe frecventa TVR cu cativa ani in urma si retransmite acum partial „Antena 1”.
Tot din holdingul mediatic al puterii face parte si televiziunea „NIT” (nota 1) – un post TV bilingv creat ca alternativa ProTV-ului, adica pentru un public mai cultivat, dar dispus sa inghita brasoave comuniste. La acestia se adauga si „EuroTV-Chisinau” (nota 1). Am lucrat si eu cateva luni la acest post de televiziune si stiu cine-i sta in spate. Noroc ca am plecat la timp. Acestea sunt posturi TV cu difuzare din Chisinau. In ceea ce priveste studiourile locale de televiziune – e „rosu” cat cuprinde.
V.M.: In ultimele zile, pe site-ul JurnalTV, unde tu moderezi un talk-show, a aparut un banner pe care scrie: “SALVEAZA JurnalTV”? Ce s-a intamplat?
Vitalie Calugareanu: JurnalTV a aparut pe internet ca o necesitate, pentru a inlesni macar putin accesul la informatie pentru cei care vor sa cunoasca adevarul. Setea oamenilor pentru alt tip de informatie decat cea transmisa de televiziunile pro-comuniste au facut ca www.jurnaltv.md sa devina, intr-o perioada scurta, extrem de popular. Treptat a inceput sa apara si publicitatea.
Dupa ce s-au mai calmat spiritele, companiile care plasau publicitate pe site-ul “JurnalTV” au inceput sa-si retraga unul cate unul publicitatea
Vitalie Calugareanu
In timpul si dupa protestele din 7 aprilie de la Chisinau, oglindite minutios de “JurnalTV”, numarul accesarilor s-a triplat. Un reportaj video era vizionat de 10.000 – 13.000 de utilizatori de internet – extrem de mult pentru Republica Moldova. Colegii de la “JurnalTV” au reusit sa demonstreze cu probe video ca vandalii care au devastat Presedintia si Parlamentul erau oamenii securitatii (purtau statii), ca individul imbracat in galben care a reusit sa ajunga pe cladirea Presedintiei a fost ajutat de politisti.
Sunt imagini cum un politist in uniforma distruge un gard din beton ca sa-i asigure cu pietre pe cei cu capetele rase. Nu intamplator, cei mai multi jurnalisti agresati, arestati si maltratati de politie in acea perioada au fost de la “JurnalTV”. La un moment dat ne pomenisem cu toti cameramanii disparuti. Cu alte cuvinte, “JurnalTV” a deranjat tare.
Dupa ce s-au mai calmat spiritele, companiile care plasau publicitate pe site-ul “JurnalTV” au inceput sa-si retraga unul cate unul publicitatea. Sub protectia anonimatului, unii ne-au spus ca daca nu fac asta “Tatuka (asa este numit in mediul de afaceri Vladimir Voronin) ne trimite controale”. Asa ne-am pomenit in situatia in care suntem practic nevoiti sa cersim niste banuti de la trecatori/vizitatorii site-ului ca sa rezistam.
V.M.: Dar cam cate controale trimite „Tatuka” pe capul companiilor care cumpara publicitate la posturile „rosii”?
Vitalie Calugareanu: Glumesti? Eu in genere nu am auzit in ultimii 8 ani ca firmele a caror publicitate o vad la posturile “rosii” sa fi avut vreodata probleme. Dimpotriva, acestora le sunt iertate datoriile fata de stat, beneficiaza de tot soiul de scutiri la trecerea marfurilor prin vama.
Imi zicea, prin 2005, un businessman galatean casatorit cu o moldoveanca si stabilit cu traiul la noi, in Moldova: “Ba, la voi aici e foarte usor sa faci afaceri – ii dai 25% lui Oleg (Oleg Voronin, fiul liderului comunist) si nu ai nici un fel de probleme”. Recent ne-am reintalnit la o expozitie la Iasi. Cu doi ani in urma a fugit din Moldova. „De ce?”, il intreb. „Pai Oleg al vostru vroia deja 50%”! Si a mai zis ceva, dar nu mai reproduc.
Daca vezi portretul lui „Tatuka” pe peretele de la spatele sefului – gata, ii poti pune stampila „Ocrotit de stat”
Vitalie Calugareanu
A, dar legat de asta, hai sa-ti vand un „secret de stat”. Stii cum recunoastem noi firmele din Moldova care cotizeaza la partid? Intri in biroul directorului… Daca vezi portretul lui „Tatuka” pe peretele de la spatele sefului – gata, ii poti pune stampila „Ocrotit de stat”. Odata am avut nenorocul sa fiu dat in judecata de un patron al unei firme din astea. Circ, nu sedinta de judecata! Poti sta in cap in fata judecatorului ca sa-i demonstrezi ca cioara e de culoare neagra. Nu are rost! Oricum, in decizia judecatii va scrie ca-i alba cioara si gata.
„Am stat randunica la transnistreni”
V.M.: Stiu ca in perioada manifestatiilor de la Chisinau ai avut dificultati in a transmite corespondentele in Germania, pentru postul de radio Deutsche Welle…
Vitalie Calugareanu: De fapt, in acele zile, Republica Moldova a fost practic rupta de la reteaua internet. Dimineata, pe data de 7 aprilie, a fost blocat accesul la site-urile de stiri, apoi operatorul national de telefonie fixa a blocat in general accesul la internet. Singura modalitate prin care mai puteam trimite relatarile in Germania era internetul prin reteaua de telefonie mobila.
Peste doua ore insa, ni l-au inchis si pe acesta. In a doua jumatate a zilei, un prieten din afara orasului, care avea contract cu un provider privat mi-a spus ca el inca poate accesa unele pagini de internet. Ultimele doua relatari le-am trimis in ziua aceea de la el. Seara, pe data de 7 aprilie, aveam semnal pe telefonul mobil doar in unele sectoare ale Chisinaului, iar a doua zi, exact in intervalul cand Deutsche Welle difuzeaza programul informativ al amiezii, telefonul meu a fost “mort”.
Peste cateva zile, l-am intrebat, la o bere, pe un prieten, angajat al MAI in sistemul tehnologii informationale: “De ce mi-ai inchis telefonul si internetul?”. Stii ce mi-a raspuns? Cica, “asta-i prima masura impusa de lege in situatie de lovitura de stat!”.
V.M.: In februarie – martie ai derulat o investigatie care ancheta implicarea lui Oleg Voronin, fiul presedintelui Voronin, in comertul cu ovule si mame surogat. Ai fost amenintat, supus vreunei presiuni, in timpul anchetei sau dupa publicarea ei?
Vitalie Calugareanu: De fapt, asupra acestei investigatii s-a lucrat in diferite tari, inclusiv in Romania, aproape un an. Le multumesc pe aceasta cale colegilor de la CRJI pentru sprijinul acordat in timpul documentarii. Nu, nu am fost amenintat. Noi am documentat aceasta investigatie in cea mai mare parte „sub acoperire”. Abia la sfarsit, in demersurile oficiale, am solicitat informatii in calitate de jurnalisti.
Si bine am facut, pentru ca din acel moment ni s-au inchis toate usile. S-au intamplat mai degraba niste chestii stranii. La un moment dat sunam la firma lui Oleg ca sa vorbesc cu cel care detine oficial functia de director, dar sunetul era redirectionat prin apartamentele oamenilor. Am sunat la „Moldtelecom” si intreb operatoarea de ce nu pot suna la „Biotex”. Doamna formeaza numarul pe care i l-am dat si uita sa inchida linia prin care vorbea cu mine.
S-a prezentat ca este de la centrala telefonica si a spus ca e cineva care nu reuseste sa sune la respectivul numar de telefon. Am auzit cum un individ urla la ea: „Intreaba cine ne cauta!”. Doamna i-a raspuns: „Eu nu am voie sa fac asta. Discutia se imprima”. Reactia respectivului: „Apu’ cauta-ti de lucru!”. In ceea ce priveste investigatia despre care m-ai intrebat, pe noi ne-a deranjat lipsa oricarei reactii. Nu a reactionat nici firma, nu s-a autosesizat nici politia.
V.M.: Daca nu ma insel, in 2004 ai fost arestat. Povesteste-ne despre cum ai ajuns sa fii o „randunica” in Transnistria?
Vitalie Calugareanu: Este pentru prima data cand o sa fac public acest caz. Cred ca si sotia mea se va cruci cand va citi acest interviu, pentru ca ea nu stie. Dar sper sa nu dea niciodata mama de el. Nu-mi mai amintesc exact anul cand s-a intamplat aceasta… Stiu ca transnistrenii atacasera, la Pohrebea, postul politiei moldovenesti si au sapat transee in mijlocul drumului. Cineva de la Comisia Unificata de Control m-a anuntat.
Culcat la pamant cu fata in jos intr-o incapere de vreo 3 metri patrati, legat cu lanturi de maini si de picioare si atarnat de pod. Asta inseamna la transnistreni a sta „lastocika”, adica „randunica”
Vitalie Calugareanu
Pe atunci lucram pentru un post romanesc de televiziune. I-am spus sefei de la „externe”…si aia a zis: „Du-te si ia imagini!”. Si m-am dus. Acolo, un tractor intr-adevar sapa transee in mijlocul drumului. In timp ce filmam, nici nu mi-am dat seama ca trecusem de bariera la transnistreni. Un soldat rus m-a insfacat, m-a dus intr-un vagon verde si m-a predat unui militian transnistrean.
Acesta m-a urcat in masina lui si m-a dus la comisariat. S-au interesat pentru cine filmam. Le-am explicat ca sunt corespondentul unui post romanesc de televiziune si iau imagini. Atat le-a trebuit… Spion! Culcat la pamant cu fata in jos intr-o incapere de vreo 3 metri patrati, legat cu lanturi de maini si de picioare si atarnat de pod. Asta inseamna la transnistreni a sta „lastocika”, adica „randunica”.
„Cand o sa vrei sa vorbesti – sa ma chemi!”, mi-a spus cel care „m-a insotit”. Problema era ca eu nu stiam ce vor sa le spun. Nu stiu cat am stat agatat, dar mi s-a parut o vesnicie. Apoi m-au dat jos, am mai stat vreo 2 ore pe un scaun langa ei dupa care unul zice in limba rusa: „Ce, chiar esti jurnalist?”…
Mi-au luat buletinul si au facut o copie, au scos caseta din camera, mi-au restituit camera si m-au dus la asa-zisa vama. „Hai, du-te la tine in tara! E mai bine pentru tine sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic!”. A doua zi dimineata m-am intors la Pohrebea impreuna cu un coleg de la Europa Libera, pentru ca sefa de la Bucuresti astepta imaginile.
V.M.: Cum reactioneaza familia ta la astfel de patanii? Tu nu te temi? Frica…?
Vitalie Calugareanu: Mama e foarte sensibila! Si azi regreta ca mi-a permis sa merg la facultatea de jurnalism. Dar ea stie doar ca baiatul ei lucreaza in Chisinau si ca e cuminte. Tata a fost ofiter in armata sovietica, asa ca el stie mai multe si ma sustine, iar sotia este jurnalist si ma intelege. Eu…, evident ca uneori ma tem. Dar nu de amenintari, pentru ca pana acum parca am reusit sa fac in asa fel incat ele sa nu apara.
Cu exceptia a doua cazuri… Dar uneori, mai ales in timpul unei investigatii jurnalistice, simti ca e periculos, de exemplu, sa trimiti o solicitare de informatii cu semnatura si cu datele personale, inclusiv domiciliul – asa cum cer birocratii de la Chisinau. In asemenea momente constientizezi cat de important e sa faci parte dintr-o echipa de fier si sa ai in spate o institutie de presa care iti poate servi ca scut.
V.M.: Care sunt cele doua cazuri in care ai fost amenintat?
Vitalie Calugareanu: Cu cativa ani in urma, scrisesem un material despre spagarii de la Centrul de examinare a conducatorilor auto din Chisinau, iar la final am avut imprudenta sa scriu ca vom reveni, inclusiv cu imagini (pe care bineinteles deja le aveam). A doua zi, seara, ies din redactie, urc in masina si merg vreo 300 de metri. Cand colo, dintr-o masina a politiei care stationa sare un agent de circulatie si ma opreste.
Ii prezint actele. El le ia si zice: „Dl Vitalie, dumneavoastra circulati cu geamurile din fata ale masinii umbrite. Va rog sa mergeti la masina politiei. Colegul meu va va intocmi un proces verbal”. Am amutit, pentru ca nu aveam geamurile umbrite si nu le-am avut niciodata. Cobor, ma uit ca idiotul la geamurile masinii mele… Ma gandeam ca poate batea cumva umbra si i s-a parut. Trag o privire la cel care statea in masina politiei si il vad ca imi face cu mana razand. M-am apropiat, iar el imi deschide usa si zice: „Ia intra, bai jurnalistule, oleaca!”.
Discutia a durat vreo 15 minute, timp in care respectivul mi-a vorbit despre familia mea, iar la final m-a intrebat: „Auzi, da’ tie chiar tare iti trebuie sa revii la subiectul cela despre carnetele de conducere?”. Apoi mi-a intins actele si mi-a urat succes. Poate colegii care vor citi acest interviu ma vor condamna, dar atunci am simtit ca trebuie sa fac un pas inapoi.
Al doilea caz are legatura cu scandalul despre traficul cu vize romanesti. Nu intru in amanunte, dar vreau, in acest caz, doar sa le multumesc politistilor ca au reusit sa impiedice un act de razbunare.
„Misiunea OSCE in Moldova este compromisa”
V.M.: Ce s-a intamplat la alegerile din 5 aprilie? Au fost atat de multi moldoveni care i-au votat pe comunisti?
Eu cred ca prin aceasta farsa electorala s-a incercat uzurparea puterii in stat
Vitalie Calugareanu
Vitalie Calugareanu: Eu am rezerve foarte mari in ceea ce priveste corectitudinea acelor alegeri si sunt convins ca alegerile anticipate vor arata ca am dreptate. Fraudele depistate in listele de votanti de catre opozitie sunt, in opinia mea, convingatoare si ele au influentat cu mult rezultatul final. Eu cred ca prin aceasta farsa electorala s-a incercat uzurparea puterii in stat si, in mod sigur, cineva trebuie sa faca puscarie pentru asta.
Faptul ca la Cahul s-a votat de 360 de ori cu acelasi buletin, ca au fost “resuscitati” mortii si trecuti in liste ca votanti activi – mi se pare umilitor pentru mine ca cetatean care in ziua votarii m-am dus tocmai la Carpineni, la 100 kilometri de Chisinau, ca sa votez, deoarece acolo am viza de resedinta.
Da, este adevarat, comunistii se bucura inca de sprijin din partea oamenilor de varsta a treia, deoarece Guvernul le-a uns ochii cu un adaos la pensii. Dar rezultatul fantezist afisat de organele electorale nu inspira incredere. Comunistii au ramas in urma. Ei cred in continuare ca oamenii pot fi manipulati ca pe timpul URSS. Dar lumea se „trezeste” si la noi. M-am convins de aceasta in timpul deplasarilor prin tara, care au fost foarte multe in ultimul an.
V.M.: Pari a fi convins ca vor exista alegeri anticipate. Crezi ca vor reusi politicienii din opozitie sa reziste „ispitelor” comunistilor? E suficienta o singura tradare.
Vitalie Calugareanu: Da, sunt convins ca vom avea alegeri parlamentare anticipate. Cred ca Voronin este socat ca nu a reusit sa corupa pe niciunul dintre cei 41 de deputati din opozitie. Un rol psihologic extrem de important pentru ca asa-numitul vot de aur sa nu se scurga spre comunisti l-au avut jurnalistii.
Poate ca am fost, pe alocuri, chiar obraznici sa ii punem la tot pasul pe cei mai „vulnerabili” opozanti sa jure practic in fata camerelor de luat vederi, ca nu-si vor vinde votul comunistilor. Dupa ce „ne-am ars” odata in 2005, cred ca un atare comportament al jurnalistilor este indreptatit. Pana la urma, noi doar i-am determinat sa-si respecte o promisiune – aceea ca nu vor vota in niciun caz pentru un presedinte comunist.
Eu stiu ca cel putin 4 din cei 41 de necomunisti erau gata sa alunece in schimbul unor sume importante, dar acestia le-au cerut comunistilor sa creeze o astfel de situatie incat nimeni sa nu-si dea seama ca ei „au tradat”. Cu alte cuvinte, comunistii trebuiau sa asigure participarea opozitiei la vot, ceea ce nu au reusit pe 20 mai si, probabil, nu vor reusi nici pe 28 mai.
Unul dintre cei trei lideri ai opozitiei mi-a marturisit personal, dupa o emisiune, ca el ar vrea ca cei 41 sa inainteze un candidat la Presedintie si sa voteze toti pentru el, ca sa demonstreze cat de bine sudata este opozitia.
Atunci am simtit prima data cum se clatina opozitia, dar iata ca totusi rezista. Au fost aplicate si altfel de metode de persuasiune cum ar fi santajul, dosarele penale si, se pare, chiar ca s-a ajuns pana la copiii deputatilor din opozitie. Despre aceasta, insa, liderii politici au spus ca vor vorbi dupa 28 mai. Acum ii dau dreptate unui politician de la noi care a spus ca „nu Voronin cauta „votul de aur”, ci procuratura si securitatea”.
V.M.: Observatorii OSCE au considerat alegerile din Moldova ca fiind corecte, cu exceptia unor nereguli „insuficient documentate”. Apoi au venit manifestatiile din 7 aprilie. Cat prestigiu mai are OSCE in Republica Moldova?
Am temei sa consider ca OSCE este una compromisa
Vitalie Calugareanu
Vitalie Calugareanu: Reiesind din comportamentul misiunii OSCE din Chisinau in diferite perioade de criza pentru Republica Moldova, eu am temei sa consider ca aceasta organizatie este una compromisa – inca din 2004 cand a incercat sa ne bage pe gat acel plan odios de asa-zisa federalizare a Moldovei cunoscut sub denumirea „Memorandumul Kozak”.
Nu vreau sa acuz observatorii care au facut parte din misiunea OSCE care a monitorizat alegerile din 5 aprilie. Ei au monitorizat procesul de votare, care s-a desfasurat fara mari abateri. Alegerile au fost, insa, fraudate prin intermediul listelor electorale pe care ei nu aveau cum sa le verifice. Dar modul in care a reactionat OSCE in timpul si dupa evenimentele din 7 aprilie este revoltator.
Se stie ca una dintre sarcinile OSCE este monitorizarea libertatii presei si protejarea jurnalistilor. Eu am sunat in disperare la OSCE in week-end, dupa protestele din 7 aprilie, atunci cand colegii mei de la „JurnalTV” pur si simplu disparusera. Despre unul aflasem ca a fost gasit intr-o balta de sange undeva in spatele Guvernului.
Am sunat sa-i intreb de ce jurnalistii „Antenei 3” au fost dati afara din sediul misiunii OSCE atunci cand au cerut protectie. Mi-a raspuns in limba rusa secretara, care mi-a comunicat ca „toata lumea sarbatoreste, deoarece e Pastele la catolici”.
„Consulatul rusesc elibereaza pe banda rulanta pasapoarte rusesti transnistrenilor”
V.M.: De ce crezi ca Uniunea Europeana a fost atat de moale in a reactiona?
Vitalie Calugareanu: La inceput da, am avut si noi aceasta impresie. Probabil, oficialii europeni au tinut cont si de acel verdict favorabil dat alegerilor de misiunea internationala de monitorizare. In al doilea rand, s-ar putea sa aiba dreptate si expertii care au resimtit o anumita doza de frica a Uniunii Europene de a nu admite alunecarea Republicii Moldova spre Rusia, in cazul in care UE ar fi reactionat mai dur fata de actiunile regimului comunist de la Chisinau.
Rezolutia Parlamentului European a fost foarte importanta pentru noi, deoarece a oprit teroarea din comisariatele de politie
Vitalie Calugareanu
Cert este ca acea reactie a UE era foarte mult asteptata la Chisinau. Poate tocmai de aceea ni s-a parut ca ea a venit prea tarziu… Rezolutia Parlamentului European despre situatia din Republica Moldova a fost foarte importanta pentru noi, deoarece a oprit teroarea din comisariatele de politie, iar discursul presedintelui Traian Basescu rostit in Parlamentul Romaniei a redat vigoarearomanilor basarabeni demoralizati ca urmare a abuzurilor politienesti.
V.M.: Este Republica Moldova abandonata ariei de influenta rusesti de catre diplomatiile occidentale?
Vitalie Calugareanu: Eu cred ca diplomatiile occidentale au asteptat prea mult “trezirea” basarabenilor si au obosit sa ne tot astepte. Mie imi vine greu sa–mi dau seama daca au existat vreun fel de intelegeri intre Rusia si UE sau SUA in privinta Moldovei. Dar pentru mine e straniu ca unii diplomati occidentali trimisi la Chisinau semneaza ruseste, in grafie chirilica, tin aici conferinte de presa intr-o limba rusa stalcita incat nu intelegi nimic si evita sa numeasca regimul de la Tiraspol „regim separatist”.
Ceea ce se vede este ca interesul Occidentului fata de Republica Moldova este extrem de mic. SUA nu au de ce „sa se bata” cu Rusia pentru Republica Moldova – o tara mica rupta in doua de un regim separatist, fara zacaminte minerale, cu un conflict armat nestins si cu o majoritate a populatiei ostila aderarii la NATO. De aceea le dau eu dreptate analistilor care spun ca Moldova trebuie sa profite de programele de vecinatate ale UE si sa-si cultive singura democratia, sa-si creasca o generatie moderna de politicieni capabili sa faca Moldova atractiva pentru UE.
Interesul Occidentului fata de Republica Moldova este extrem de mic
Vitalie Calugareanu
Atunci cand acest lucru se va intampla in partea dreapta a Nistrului, Smirnov si clica lui de mafioti cu pasapoarte rusesti vor fi pur si simplu rejectati de cei pe care ii tin astazi ostatici in muzeul URSS numit „Transnistria”. Pana una-alta insa, Rusia nu doarme! Care a fost principalul argument al interventiei militare rusesti in Georgia? S-a spus ca armata rusa s-a ridicat in apararea propriilor cetateni… Stiti cu ce se ocupa consulatul rusesc din Tiraspol? Elibereaza pe banda rulanta pasapoarte rusesti transnistrenilor.
„Ce hrana spirituala ofera astazi Romania celor 4 milioane de romani din Basarabia?”
V.M.: In presa din Romania s-a cam lasat linistea deasupra subiectului Moldova. Oare de ce?
Vitalie Calugareanu: Pai depinde cum privim lucrurile. Eu imi amintesc de anii 1998-2000 cand incercam fara succes sa conving o institutie de presa din Romania sa ma accepte in calitate de corespondent in Republica Moldova. Interesul presei romanesti fata de Basarabia a crescut in perioada protestelor anticomuniste din 2001-2002, s-a mentinut cat de cat in 2004-2005 datorita acelei tentative rusesti de federalizare a Moldovei, apoi a scazut brusc.
Moldova a redevenit interesanta pentru presa romaneasca in 2008, cand au inceput pregatirile pentru alegerile parlamentare din 2009. In timpul evenimentelor din aprilie interesul a crescut la maximum, acum se mentine relativ la un nivel inalt, dar dupa ce se vor limpezi aici lucrurile la nivel politic, probabil vom fi dati din nou uitarii sau se va scrie iarasi doar despre traficantii moldoveni de tigari si droguri.
Dupa ce se vor limpezi aici lucrurile la nivel politic, probabil vom fi dati din nou uitarii sau se va scrie iarasi doar despre traficantii moldoveni de tigari si droguri
Vitalie Calugareanu
Eu nu pot sa inteleg de ce posturile de televiziune, ziarele din Romania fac pe dracu in patru pentru a avea intaietate in a relata despre o vedeta din Bucuresti care si-a pus silicoane, dar ignora cu desavarsire subiectul Basarabia, unde locuiesc 4 milioane de romani si unde se produc zilnic evenimente care, mediatic, s-ar vinde in Romania nu mai rau decat cel despre fata cu silicoane.
Cu atat mai mult ca unele dintre aceste posturi de televiziune sunt retransmise si in Republica Moldova. Pacat ca nu aveti posibilitatea sa vedeti cum „lucreaza” ziarele si posturile rusesti de televiziune cu subconstientul basarabenilor. Cu cata inteligenta si tact reusesc sa ne creasca dependenta de produsele lor mediatice.
Ce „hrana spirituala” ofera astazi Romania celor 4 milioane de romani din Basarabia? Nici un ziar romanesc, trei posturi de televiziune dintre care doua nu au nici macar un corespondent la Chisinau si trei posturi de radio care se aud doar in Chisinau. Nu vreau sa fac comparatia cu mediile importate din Rusia, pentru ca o sa va sperii.
V.M.: Cat de puternic mai este curentul unionist cu Romania in randul cetatenilor moldoveni?
Vitalie Calugareanu: Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, despre unire nu se mai vorbeste nici in Basarabia asa cum se vorbea atunci cand se construiau poduri de flori. E clar pentru toata lumea ca am ratat momentul politic si ca acum ne mai putem reintalni doar in cadrul Europei unite.
Dar, in pofida vidului informational despre care am vorbit ceva mai inainte, in pofida eforturilor disperate ale celor care vor sa ne falsifice istoria si sa ne smulga graiul romanesc, vreau sa va asigur ca exista, in partea aceasta a Prutului, pe aceasta palma de pamant, suficienta suflare romaneasca in masura sa reziste si sa se ridice din genunchi atunci cand va veni momentul.
In ceea ce priveste reactiile antiromanesti din ultima vreme ale unor oficiali de la Chisinau si Moscova – de fapt, administratia de la Kremlin isi incurajeaza ortacii de la Chisinau sa persiste pe calea confruntarii cu Romania ca sa discrediteze Uniunea Europeana si ideea de integrare europeana.
Pe de o parte, prin blamarea Romaniei, pentru nedorinta sa de a semna acordul de frontiera cu Republica Moldova, Chisinaul pune Romania intr-o lumina negativa in UE si spera sa creasca repulsia basarabenilor fata de ideea romaneasca. Pe de alta parte, Moscova urmareste sa arate ca UE ar folosi standarde duble in politica sa si aduce exemplul Romaniei ca stat-membru.
V.M.: Vei continua sa lucrezi in presa din Republica Moldova?
Vitalie Calugareanu: Voi continua sa lucrez in Republica Moldova pentru presa din strainatate si pentru cea romaneasca. In paralel, atat cat va fi lasata sa existe, voi lucra si in presa libera din Republica Moldova. Asa cred ca voi reusi sa combin utilul cu placutul si, totodata, sa duc un trai normal alaturi de cei dragi.
V.M.: De care parte a Prutului ti se ofera mai multa libertate?
Pana in aprilie, m-am simtit liber pe ambele maluri ale Prutului. Dupa 7 aprilie, in Chisinau nu ma mai simt liber deloc
Vitalie Calugareanu
Vitalie Calugareanu: Dupa ce trec de umilinta de la vama, atunci cand vin in Romania, ma simt foarte bine. Pana in aprilie, m-am simtit liber pe ambele maluri ale Prutului. Dupa 7 aprilie, in Chisinau nu ma mai simt liber deloc. Sper sa scap de starea aceasta cat mai repede. In ceea ce priveste libertatea editoriala, eu am avut pana acum mare noroc.
Aici, la Chisinau, am lucrat in diferite institutii de presa pana in momentul in care acestea isi pierdeau independenta editoriala, de aceea nu am fost incoltit de cenzura sau de autocenzura. Poate de aceea si sunt asa slobod la gura in acest interviu.