Sari direct la conținut

Bancherii exclud adoptarea unilaterala a euro de catre Romania

HotNews.ro

Adoptarea unilaterala a euro de catre Romania este exclusa, avand in vedere ca tara noastra nu indeplineste criteriile de convergenta reala si nominala, potrivit bancherilor prezenti la Colocviile de politica monetara, organizate de BNR. Acestia sunt de parere ca solutia cea mai buna este mentinerea calendarului de adoptare a monedei europene.

„Adoptarea unilaterala a euro este exclusa, deoarece nu avem consimtamantul UE si exista riscuri foarte mari”, a declarat Laurian Lungu, director al Macroanalitica. Lungu a precizat ca Romania are nevoie de timp pentru a-si ajusta dezechilibrele.

De aceeasi parere este si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, care spune ca pentru a putea adopta moneda europeana trebuie sa indeplinim o serie de criterii. Economistul a spus ca, in prezent, Romania nu indeplineste decat criteriul legat de datoria publica, care este mic. Trebuie ajustate insa deficitul bugetar, inflatia, rata dobanzii pe termen lung, cursul de schimb.

„Inflatia este un argument esential pentru care nu ar trebui sa ne grabim. In Romania nivelul preturilor este mult sub preturile din zona euro. Abandonand politica monetara si intrand in zona euro vom avea o inflatie ridicata pe care nu poti sa o combati decat cu politica fiscala, si asa impovarata”, a declarat Ionut Dumitru.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus ca „daca adoptam euro repede nu inseamna ca eliminam procesul de convergenta. Adoptarea euro nu inseamna ca dezechilibrele macroeconomice dispar. Ele trebuie sa fie in continuare ajustate”.

Potrivit acestuia, printre dezavantajele adoptarii euro in termen scurt se numara pierderea autonomiei monetare si a cursului de schimb, lipsa sincronizarii ciclurilor de afaceri din Romania si zona euro – care ar spori riscul generarii de socuri asimetrice si limitarea perioadei in care poate fi desavarsita eficacitatea tintirii inflatiei.

„Pentru Romania ramane valabil ceea ce ne-am fixat. Intrarea in mecanismul ratei de schimb (ERM 2) in 2012, pentru ca in 2014 sa fie anul decizei de adoptare a euro. Daca acest calendar este fezabil atunci va rezista unei perioade de criza, cum este acum”, a spus Cristian Popa.

La randul sau, Ionut Dumitru a sustinut mentinerea actualului calendar. „Eu sunt pentru mentinerea calendarului. Acest calendar ia in calcul toate avantajele si dezavantajele, si eu cred ca vom beneficia de avantaje nete daca va fi respectat”, a precizat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro