SUA investigheaza bancile salvate cu bani publici care au marit dobanzile si comisioanele
Autoritatile americane au lansat o investigatie privind politicile de creditare ale institutiilor financiare care au primit fonduri publice, in urma unor plangeri privind cresterea dobanzilor si a taxelor, potrivit NewsIn care citeaza Wall Street Journal (WSJ). De la lansarea programului de sustinere a sistemului bancar, in octombrie 2008, bancile salvate cu bani publici au marit taxele percepute pentru o serie de tranzactii uzuale, au crescut ratele pentru cardurile de credit si au acordat credite in conditii foarte oneroase, spun reprezentantii consumatorilor.
Saptamana trecuta, Bank of America si-a anuntat clientii ca dobanzile aferente cardurilor de credit aproape ca se vor dubla, la 14%. Banca, ce a primit o injectie de capital de 45 miliarde de dolari de la guvernul american, a impus taxe de 10 dolari pentru o serie larga de tranzactii cu carduri de credit.
Citigroup, o alta institutie care a primit bani publici pentru a supravietui, ofera credite in schimbul unor dobanzi ce pot ajunge la 30%.
Reprezentantii bancilor precizeaza ca majorarea comisioanelor si a dobanzilor este o cale pentru a-si recupera o parte din costurile generate de creditele neperformante.
Stirea vine in contextul in care analistii din cadrul Congresului SUA au marit la 356 miliarde de dolari estimarile privind costurile nete pe care contribuabilii vor trebui sa le suporte pentru sustinerea programului de salvare a sectorului financiar, creat de guvern. Suma este in crestere cu 167 miliarde de dolari comparativ cu estimarile anterioare.
Departamentul pentru Buget al Congresului a estimat initial ca programul pentru indepartarea activelor neperfomante, de 700 miliarde dolari, va costa contribuabilii 189 miliarde de dolari.