Lucian Croitoru: Guvernul a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB
Guvernul Romaniei a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), desi in luna decembrie a adoptat ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB, arata Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, intr-un articol pentru Business Standard.
UPDATE
Surse din echipa de negociere au declarat pentru Reuters ca Guvernul Romaniei a obtinut un imprumut de 20 miliarde de euro si ok-ul FMI pe un deficit bugetar de 4,6%. Rezultatul final al negocierilor este asteptat miercuri, 25 martie.
Deja, biroul FMI din Romania a anuntat o conferinta de presa pentru miercuri dimineata, la care vor participa reprezentantii Fondului, Comisiei Europene si cei ai Bancii Mondiale.
„In decembrie, datele faceau plauzibila o crestere economica de aproximativ 2%, iar Guvernul a dorit sa mearga in directia cea buna, adoptand ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB. Dar, aparent surprinzator, deficitul bugetar negociat cu FMI este de 4,6% din PIB. Pentru prima data, din negocieri rezulta o tinta de deficit bugetar mai mare decat cea dorita initial de Guvern”, spune Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR precizeaza ca acest fapt arata ca situatia economica s-a deteriorat, iar PIB-ul va inregistra o contractie de 4%. Totodata, acest lucru mai arata ca efortul de ajustare a deficitului extern va fi tot al sectorului privat, dat si ca sectorul public are nevoi mari de finantare intr-o perioada cand bancile sunt reticente in a extinde creditarea si costul capitalului este ridicat.
„In acelasi timp, autoritatile sunt decise sa permita ca o crestere economica mai mare decat cea prognozata sa fie reflectata intr-un deficit bugetar mai mic, aratand intentia de a participa mai mult la reducerea deficitului extern al tarii”, mai arata Croitoru.
Pe de alta parte, Lucian Croitoru mai spune ca banii de la FMI vor fi folositi pentru a inlocui rezervele care vor fi utilizate pentru asigurarea stabilitatii leului si pe cele induse de reducerea rezervelor obligatorii.
Oficialul BNR a precizat ca banca centrala va reduce gradual rezervele obligatorii, iar „rezervele eliberate pot fi folosite de banci pentru a relua creditarea, dar ar putea foarte bine sa fie trimise de banci la “mamele” lor in strainatate, ceea ce ar scadea rezervele internationale ale BNR”.
Lucian Croitoru subliniaza ca acordul cu FMI vizeaza asigurarea stabilitatii macroeconomice, inclusiv prin compensarea pierderii de rezerve oficiale.