Cercetatorii au descoperit prima pereche de gauri negre-partenere care danseaza una in jurul celeilalte
Cercetatorii au descoperit dovezi noi care prezinta o pereche de gauri negre care se invart una in jurul celeilalte in interiorul aceleiasi galaxii, potrivit BBC. Daca pana acum s-a mai vorbit despre existenta unor astfel de „sisteme binare” in lipsa unor dovezi concrete, de aceasta data ele au lasat urme. Noua pereche de gauri negre danseaza una in jurul alteia, iar imaginile sunt mult mai evidente decat cele care infatisau precedentul candidat la cel mai bun sistem binar.
Descoperirea, publicata in revista Nature, confirma teoria privind dezvoltarea galaxiilor, fiecare dintre ele avand in centrul sau o gaura neagra. Potrivit teoriei, atunci cand galaxiile se apropie una de alta, gaurile negre din centrul lor ar ajunge sa se invarta una in jurul celeilalte, inainte de a se uni.
Insa dovezile referitoare la gaurile negre care se apropiau si se invarteau una in jurul celeilalte au fost pana acum prea putine.
- Dansand cu gaurile negre
In timp ce materia cade in interiorul gaurilor negre, ele emit lumini de o culoare caracteristica, ce indica si directia in care se misca gaura neagra.
Gratie faptului ca gaurile negre se invart una in jurul celeilalte, astronomii au sugerat ca sistemul binar de gauri negre ar emite doua fascicole de lumina, fiecare de alta culoare.
Todd Boroson si Tod Lauer, cercetatori la Observatorul National de Astronomie Optica, au analizat nu mai putin de 17.500 de spectre si au gasit o astfel de pereche venita dintr-un quasar indepartat.
Cercetatorii estimeaza ca cele doua surse de lumina provin de la gauri negre intre 20 de milioane si un miliard de ori mai masive decat Soarele, iar gaurile negre „pereche” ar dansa una in jurul alteia la fiecare 100 de ani.
In anii urmatori, spun specialistii, continuarea observarii miscarii lor ar putea demonstra faptul ca aceasta este prima pereche de gauri-negre partenere.