Acord intre 17 mari companii web si Comisia Europeana impotriva hartuirii minorilor pe internet
17 mari companii de internet, respectiv Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe si Zap.lu, au semnat marti un acord cu Comisia Europeana pentru a imbunatati siguranta online a minorilor care utilizeaza site-urile de socializare online. Utilizarea retelelor sociale a crescut in ultimul an cu 35% in Europa si se preconizeaza ca va creste cu peste 100%, ajungand la 107,4 milioane de utilizatori in 2012.
Principalele site-uri europene de socializare in retea au semnat marti la Luxemburg, cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur (10 februarie) un acord de limitare a riscurilor la care sunt expusi utilizatorii sub 18 ani. Principalele riscuri includ: hartuirea cibernetica (cyberbullying – hartuirea copiilor pe site-urile de internet sau prin mesaje trimise pe telefoane mobile), manipularea psihologica (cazul in care un adult se imprieteneste cu un copil cu intentia de a abuza sexual de acesta) si comportamentul de risc, precum dezvaluirea de informatii personale.
Masurile care vor fi luate de site-urile de socializare online:
- un buton de „semnalare a abuzului”, usor de utilizat si accesibil, care sa permita utilizatorilor sa raporteze orice contact sau comportament necorespunzator al unui alt utilizator printr-o singura apasare de buton.
- asigurarea ca toate profilurile si listele de contacte online ale utilizatorilor site-ului web care sunt inregistrati ca fiind minori au automat setata optiunea „confidential”. Acest lucru va face mai dificila contactarea tanarului de catre persoane rau intenționate.
- asigurarea ca profilurile confidentiale ale utilizatorilor cu varsta sub 18 ani nu pot fi cautate (pe site-uri web sau cu ajutorul motoarelor de cautare).
- garantarea ca optiunile de confidențialitate sunt evidente si accesibile in orice moment, astfel incat utilizatorii sa isi dea seama cu usurinta daca toata lumea sau numai prietenii lor pot vedea ce afiseaza ei online.
- impiedicarea minorilor sa utilizeze serviciile lor: daca un site de socializare in retea este destinat adolescentilor cu varsta peste 13 ani, ar trebui sa fie dificil pentru persoane sub aceasta varsta sa se inregistreze pe site-urile respective.
Potrivit informatiilor Comisiei Europene, site-urile de socializare in retea vor informa Comisia in legatura cu strategiile lor individuale de garantare a sigurantei si cu modul in care vor pune in practica aceste principii pana in aprilie 2009.