Sari direct la conținut

Cum va monetiza Romania rezervele de petrol si gaze din Marea Neagra

HotNews.ro

Exploatarea comerciala a rezervelor de petrol de pe platoul continental atribuit Romaniei s-ar putea face abia in 2011-2012, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Dimofte, analist pe probleme energetice. In cazul rezervelor de gaze naturale aceasta perioada ar putea fi chiar mai mare.

Pentru exploatarea unui zacamant este necesara parcurgerea mai multor pasi:

  • studii pe suprafata respectiva;
  • impartirea acesteia in perimetre de catre Agentia Nationala pentru Rezerve Minerale;
  • pentru aceste perimetre se acorda un permis de prospectiune, pe o durata de maximum trei ani, fara drept de prelungire;
  • ANRM stabileste lista perimetrelor care se concesioneaza prin licitatie. Durata initiala a concesiunii poate fi pana la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de pana la 15 ani;
  • intre castigatorul licitatiei si ANRM se incheie un acord petrolier, iar apoi se intra pe perioada de exploatare.

Catalin Dimofte a declarat ca ar fi surprins daca s-ar scoate petrol mai repede de 2-3 ani de pe platoul continental atribuit Romaniei. „Cred ca dupa licitatie va mai dura 3-4 ani pana se va putea scoate petrol din astfel de perimetre. In cazul gazului natural ar putea dura ceva mai mult. Asta daca si statul roman se misca destul de repede”, a spus acesta.

Analistul a precizat ca „este foarte greu de spus care este cantitatea de petrol si gaze care se afla pe platoul continental atribuit de Curtea de la Haga Romaniei. Am vazut cifre care variaza de la 1 la 10 milioane de tone de petrol si de la 10 la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cifre oficiale nu exista, daca te uiti pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale scrie ca sunt rezerve semnificative”.

Curtea Internationala de Justitie si Arbitraj de la Haga a recunoscut marti drepturile suverane de exploatare ale Romaniei pentru o suprafata exclusiva de 9.700 de km patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro