UPDATE: Peste 10.000 de clienti afectati de masura CNVM de suspendare a activitatii Broker Cluj
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotarat suspendarea, pentru doua saptamani, a autorizatiei de functionare a Broker Cluj (BRK), incepand de vineri, si a actiunilor casei de brokeraj, tranzactionate la prima categorie a Bursei, a informat arbitrul pietei de capital, citat de NewsIn. Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, spune ca masura afecteaza peste 10.000 de clienti, iar Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) avertizeaza ca volumul tranzactiilor va fi afectat.
„Masura CNVM este exagerata pentru motivele pe care le-au invocat. Am cerut CNVM-ului sa reconsidere aceasta pozitie si vom incerca sa discutam cu ei, deoarece ne confruntam cu foarte multi clienti nemultumiti de faptul ca nu mai pot face tranzactii”, a declarat pentru NewsIn Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
El a precizat ca peste 10.000 de clienti ai Broker au fost afectati, iar 831 de ordine introduse la Bursa au fost anulate vineri de dimineata.
Farmache, presedintele BVB: Suspendarea se va reflecta in volumul tranzactiilor
Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sustine ca masura se va reflecta in volumul de actiuni tranzactionate pe piata de capital.
„Sigur ca suspendarea activitatii Broker se va reflecta asupra volumului de actiuni tranzactionate, tocmai de aceea cred ca aceasta ar trebui sa fie una cat mai scurta cu putinta. O suspendare de o zi sau doua nu ar trebui sa aiba, insa, un impact major asupra pietei. Poate CNVM-ul va clarifica totusi mai repede situatia, astfel incat Broker Cluj sa revina in piata in cel mai scurt timp”, a spus Farmache, pentru NewsIn.
CNVM: Depunerea si retragerea de bani, precum si transferul actiunilor sunt permise
Comisia a mai dat vineri un comunicat in care tine sa explice faptul ca depunerea si retragerea de bani, precum si transefrul actiunilor pot fi efectuate de clientii Broker Cluj.
„Sunt permise, totodata, atat operatiunile de depunere/retragere de numerar in/din conturile clientilor, cat si operatiunile referitoare la transferul valorilor mobiliare catre Sectiunea I a Depozitarului Central (Sectiunea 2, Capitolul II, Titlul III „Cerinte organizatorice si reguli de conduita” din Regulamentul C.N.V.M. nr. 32/2006 privind serviciile de investitii financiare, cu modificarile si completarile ulterioare)”, se arata in comunicatul CNVM.
Comisia atrage atentia asupra obligatiei Broker Cluj de a informa corect si complet investitorii cu privire la drepturile pe care le au acestia, precum si obligatia de a lua masurile necesare pentru exercitarea acestor drepturi.
CNVM a anuntat vineri suspendarea, pentru doua saptamani, a autorizatiei de functionare a Broker Cluj. Mai mult, arbitrul pietei de capital a suspendat si actiunile companiei, avand in vedere frauda descoperita la sucursala din Deva si modificarile intervenite in consiliul de administratie al casei de brokeraj, pentru care CNVM sustine ca nu a primit documentatia completa.
„In AGA din octombrie a Broker Cluj s-au ales doi membri, dupa care am trimis toate documentele cerute de regulamentul 32 catre CNVM, dar ei (membri – n.r.) nu au platit decat tarziu taxa de autorizare, unul dintre membri efectuand aceasta plata de abia in ianuarie”, a mai explicat Petru Prunea.
In urma suspendarii activitatii, Broker Cluj nu mai poate deschide noi pozitii futures si options, in nume propriu sau in numele clientilor, la Bursa din Sibiu.
In schimb, intermediarul si clientii acestuia vor putea mentine sau inchide pozitiile existente. Astfel, singurele operatiuni care pot fi realizate prin intermediul Broker Cluj vor fi cele de alimentare a contului de marja, pentru pozitiile existente sau de retragere a banilor din acest cont.
In ceea ce priveste operatiunile pe piata la vedere (spot), clientii Broker care tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi pot transfera actiunile catre o alta casa de brokeraj prin intermediul Depozitarului Central.
„Orice investitor care detine actiuni in nume propriu poate sa vina la Depozitarul Central, sa ia un extras de cont, dupa care cu acest atestat isi poate vinde actiunile prin orice alta casa de brokeraj”, a explicat pentru NewsIn Stefan Baiasu, seful biroului de relatii cu presa a Depozitarului Central.