Doua treimi dintre persoane au "gena junk food"
Oamenii de stiinta au identificat 6 factori genetici care predispun la ingrasare si la aparitia obezitatii. Acesti factori au un impact puternic asupra functionarii creierului si ultimul studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Michigan arata ca oamenii sunt programati genetic pentru a manca in exces.
Studiul a fost publicat in revista Nature Genetics si a fost realizat pe un esantion de 9.000 de persoane.
Cristen Willer, de la Universitatea Michigan din SUA, principalul autor al studiului, a declarat: „5 din aceste 6 gene descoperite au un impact major asupra functionarii creierului, iar acest lucru sugereaza faptul ca oamenii ar putea fi pur si simplu programati pentru a manca in exces”.
Conform declaratiilor lui Willer, creierul regleaza balanta energetica intre caloriile arse si cele stocate si controleaza apetitul.
Intr-un alt studiu, au fost analizate variatiile genetice a peste 30.000 de persoane din Islanda, Olanda si Statele Unite . Rezultatele au fost comparate cu cele obtinute in urma analizelor efectuate in randul a 59.000 de persoane din Danemarca si Statele Unite.
Cercetatorii spera ca aceasta descoperire sa conduca la obtinerea unor tratamente eficiente pentru obezitate. In 2015, vor exista 2,3 miliarde de adulti supraponderali si aproximativ 700 de milioane de persoane obeze, potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Care sunt pericolele obezitatii?
Obezitatea expune la:
- boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, infarct miocardic, hemoragie cerebrala)
- cancer
- diabet zaharat
- boli digestive (litiaza biliara, constipatie)
- boli articulare
- varice
- tulburari menstruale
- Reducerea la apetitul si potenta sexuala
- tulburari respiratorii
- guta
- cresterea colesterolului si a altor grasimi in sange.
- obezitatea scade capacitatea de efort fizic
- obezitatea scade in general calitatea vietii.
- statistic, mortalitatea este mult mai mare in randul persoanelor care sufera de obezitate decat la populatia cu greutate corporala normala.
ADN-ul predispune la ingrasare
Persoanele slabe au sustinut mereu ca prin vointa se poate ajunge la rezultate in privinta siluetei. Totusi, cei care cedeaza in fata ispitei si consuma o ciocolata in plus nu ar trebui sa se simta atat de vinovati in legatura cu slabiciunea lor. Capacitatea de a rezista sau nu se gaseste in ADN.
Cercetatorii spun ca doua treimi dintre persoane au „gena junk food” ce le face sa doreasca dulciuri sau mancaruri grase. Astfel, cei cu acest defect genetic mananca in medie cu 100 de calorii mai mult la masa- echivalentul unui baton de ciocolata. Desi nu pare mult, timp de o saptamana se aduna echivalentul unei zile – 2100 calorii.
Cercetatorii explica de ce unii nu pot rezista in fata mancarii fast food, iar unele diete nu au succes. Dar ar putea duce si la noi metode de tratarae a obezitatii.
Cercetatorii de la Universitatea Dundee au descoperit efectul unei versiuni a genei numita FTO. Studiul realizat in Marea Britanie arata ca 14% dintre persoane au varianta modificata a genei, ce creste riscul de obezitate cu 70 la suta si a diabetului cu 50%.
Alte 49 de procente ce au mostenit doar o gena FTO normala au 30% mai multe sanse sa devina obezi.
Nu era clar daca defectul duce la cresterea in greutate prin cresterea apetitului, micsorarea metabolismului, sau prin prelungirea timpului in care se simt satui. Dar s-a descoperit recent ca duce la consumul de alimente bogate in calorii.
Cercetatorii au testat ADN-ul a 100 de elevi si au observat ce mananca. Desi cei cu gena nu mancau mai mult, erau atrasi de mancarurile grase sau dulci, asa ca asimilau cu 100 calorii mai mult. Gena nu le afecta metabolismul sau cat de satui se simt.
Cercetatorul Colin Palmer explica ca persoanele care poseda gena nu ar trebui sa considere ca nu pot slabi- sfatul este acelasi- „nu devii gras daca nu mananci in exces”.
Un alt studiu recent arata ca in urmatorii 4 ani, un adult din trei va fi obez.