Bulevardul Magheru, pe locul 19 in topul celor mai scumpe artere comerciale din Europa
Bulevardul Magheru din Bucuresti ocupa locul 19 in topul celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa, potrivit unui clasament realizat de de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) pe baza valorii chiriilor din diferite orase europene.
Chiria spatiilor comerciale amplasate pe bulevardul bucurestean era estimata de JLL la sfarsitul primului semestru la 1.500 de euro pe metru patrat pe an, nivel care depasea costul de inchiriere de pe cea mai scumpa artera din Stockholm – Biblioteksgatan, de 1.419 euro pe metru patrat pe an si din Lisabona – Chiado, de 1.200 de euro pe metru patrat pe an, potrivit primei editii a raportului Prime High Streets Europe realizat de Jones Lang LaSalle, relateaza Mediafax. De asemenea, si in capitala Finlandei – Helsinki, pe Aleksanterinkatu, chiriile sunt inferioare celor de pe Magheru, situandu-se la un nivel anual de 1.188 euro/mp.
Parisul ocupa prima pozitie in clasamentul JLL, cu un nivel al chiriilor de 7.360 de euro pe metru patrat/an, inregistrat pe Champs Elysees. Capitala Frantei este urmata de Moscova, unde pe Stoleshnikov Lane chiriile se ridica la 7.035 de euro, si de Londra, unde pe New Bond Street costul de inchiriere este de 6.762 de euro.
Din regiunea Europei Centrale, Bucurestiul este depasit doar de Praga, cu Na Prikope, si de Budapesta cu Vaci Street, unde chiria spatiilor de retail este de 1.800 euro/mp/an.
In ultimul an, chiriile spatiilor comerciale de pe bulevardul bucurestean au crescut cu peste 13%, tendinta ascendenta fiind specifica majoritatii pietelor luate in calcul in clasament. „In 12 luni, de cand a inceput criza financiara, aproape 70% dintre pietele luate in calcul au inregistrat cresteri ale chiriilor intre semestrul doi din 2007 si semestrul doi din 2008”, apreciaza autorii studiului.
Studiul a luat in calcul si nivelul chiriilor din principalele artere comerciale din alte orase importante din Romania, respectiv Iasi, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta si Sibiu.
Cele mai mari cresteri ale chiriilor in aceasta perioada au fost raportate in Atena, Istanbul si Praga.
Studiul JLL a luat in calcul chiriile anuale din 100 de artere comerciale din Europa.