Sari direct la conținut

Targul Imobiliar, episodul 2: de vorba cu un consilier de credite

HotNews.ro

La un credit ipotecar de aproximativ 130.000 euro, returnezi de 3 ori suma imprumutata. In 30 de ani. Mi-am mai facut un drum la Targul imobiliar, in acest week-end. De data aceasta, imi fac calculele din punct de vedere al unui cuplu.

Merg la standul Ipoteci Direct (consiliere independenta de credite). Retin numele firmei si, intr-adevar, verific mai tarziu pe Internet, aceasta companie are parteneriate cu vreo 16 banci, pentur care intermediaza credite imobiliare.

Ma adresez doamnei de la stand cu urmatoarea solicitare: ma intereseaza un credit pentru un cuplu cu venituri de pana in 2.000 de euro, o locuinta de pana in 150.000 euro. Poate fi un apartament de doua camere, insa zona sa fie cat de cat civilizata.

– In ce moneda ati dori creditul? ma intreaba.

– Nu stim. Auzisem de dobanzi mici la credite in franci elvetieni.

– Da, au scazut dobanzile, insa trebuie sa aveti grija deaoarece apartamentul dumneavoastra il veti plati in euro si pierdeti ceva cand schimbati din franci elvetieni in euro.

-Bun. Atunci sa zicem ca in euro.

-Presupun ca doriti pe perioada maxima de 30 de ani.

Doamna consilier de credite imi spune ca pot imprumuta de la banca 128.000 de euro la care trebuie platit un avans de 23.000. Cu un singur venit, este dificil sa contractezi o suma asa de mare, insa un cuplu ar avea acces la un astfel de credit.

Ratele ar fi:

  • 680 de euro/luna in primul an, cu o dobanda de 4,9%
  • 840 de euro/luna in al doilea an cu o dobanda de 6,9%
  • 1014 euro/luna dupa al doilea an

Suma de rambursat = de trei ori mai mult

Pentru un imprumut de 128.000 de euro, avem de platit 360.000 de euro. De trei ori mai mult decat suma imprumutata. Pe o perioada de 30 de ani.

La acest cost se adauga si un comision de acordare a creditului de 2%, ceea ce inseamna ca pe langa avansul de 23.000 de euro , costul comisionului este de 2560 euro. Administrare lunara 0%

Asta, despre costuri. Cat despre actele necesare, acestea ar fi:

  • dovada domiciliului comun pentru membrii cuplului (nu este necesara casatoria! concubinajul permite unui cuplu  sa locuiasca si sa dobandeasca bunuri impreuna, sa contracteze datorii sau sa dea nastere copiilor.)
  • doua dosare separate de ipoteca pentru un alt imobil decat cel achizitionat (acelasi in ambele dosare; de exemplu, poate fi ipoteca pe un imobil al parintilor, socrilor, prietenilor
  • dovada ca nu se platesc rate la diverse banci
  • sau, daca exista alte credite, dovada ca ratele au fost platite fara intarzieri.

Targul imobiliar Condominium 2008
Foto: Hotnews

Dar partea frumoasa acum incepe. Creditul este cat de cat la indemana, daca vrei sa cumperi un apartament vechi, care sa fie deja intabulat si sa aiba cadastru. In schimb, daca vrei sa cumperi unul in constructie, tot ai nevoie de aceste acte la banca. Insa un apartament nou nu poate fi intabulat decat dupa ce e gata, la fel, nu I se poate face cadastrul. Intreb si despre asta:

De obicei, dezvoltatorii imobiliari lucreaza cu anumite banci. Si pot fi contractate credite imobiliare, iar problema cu intabularea, cadastrul si banca se rezolva intre dezvoltator si banca.

Dar asta nu e tot. Intreb la cat va fi evaluat apartamentul cumparat, pentru ipoteca. Dar, fireste, nu am fost atent. Domnisoara imi explica inca o data:

-Nu se poate pune ipoteca pe imobilul pe care aveti de gand sa-l cumparati. Trebuie sa veniti cu un alt imobil garantie.

-Poftim? Pai, de unde sa am un alt imobil?

-Nu se poate pune ipoteca pe imobilele noi, care nu au inca intabulare si cadastru. Dar puteti veni cu unul al parintilor, al unei rude sau, daca aveti vreun prieten, care sa garanteze.

Suna la un prieten… Cum sa nu, imediat, multumesc.

„Va asteptam pe la noi, o sa va trimitem un tabel comparativ cu oferta celorlalte banci”.

Linkuri

Am fost la Targul imobiliar: trebuie sa ma casatoresc si sa ma am bine cu socrii

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro