Business report: Cine vrea credite trebuie sa reziste la cresterea dobanzii cu 2 puncte si caderea leului cu 15%; Cum poti plati 25 de lire pentru un mic conac si un lac; Optiuni extremiste pe piata imobiliara; Opel Astra Sedan, o compacta cu accente premium, iar zi de zi moare cate o agentie imobiliara
Clientii care contracteaza un credit nou trebuie sa poata suporta o crestere de dobanda de cel putin doua puncte procentuale si o depreciere a leului de cel putin 15% fata de euro, respectiv de cel putin 25% fata de francul elvetian, conform testului de stres minim cerut de BNR in contextul noului regulament de creditare. Creditul maxim care va putea fi obtinut in noile conditii va fi subtiat vizibil prin simularea unei majorari ipotetice a dobanzii de la 8,5% la 10,5% sau/si a cresterii cursului leu/euro pana la 4,15 lei pentru un euro, scrie Ziarul Financiar.
Bursa a pierdut jumatate dintre cumparatorii romani. Numarul lunar de cumparatori romani persoane fizice pe BVB a scazut, in august, pana la circa 5.500, mai putin de jumatate fata de numarul de la inceputul acestui an si, totodata, un nivel nemaiintalnit din 2005. Numarul de cumparatori romani la bursa a evoluat in ultimii ani in stransa legatura cu dobanzile de pe piata bancara, dar brokerii spun ca, deocamdata, principalul motiv pentru aceasta scadere il constituie pozitiile de asteptare luate de multi investitori, care sunt pe pierdere dupa caderea abrupta a pietei din ultimul an, scrie Business Standard.
Balanta turismului: 700.000 romani plecati, doar 100.000 straini veniti. Din ianuarie pana in august 2008, circa 700.000 de romani si-au petrecut vacantele in strainatate. Pe locul intai in preferintele romanilor se afla Grecia, unde au fost 250.000 turisti de la noi. Locul doi a fost ocupat de Bulgaria, unde au ajuns 150.000 de romani. Daca am face o balanta a turismului bazandu-ne doar pe numarul de turisti (fara sa punem la socoteala banii cheltuiti), Romania iese deficitara din ecuatie. Numarul turistilor straini care au vizitat litoralul romanesc este de doar 100.000, scrie Capital.
Ruxandra Cleciu, ARAI:Zi de zi moare cate o agentie imobiliara. Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), spune pentru Business Magazin ca pretul apartamentelor vechi va continua sa scada cu pana la 15%, stabilizarea fiind asteptata pentru inceputul verii din 2009, moment in care diferenta de pret intre un apartament nou si unul vechi ar trebui sa ajunga in opinia ei la 20%-25%, citeaza Ziarul Financiar.
Cum poti plati 25 de lire pentru un mic conac si un lac. Proprietatea se afla in oraselul Oldborough din peninsula Cornwall din Marea Britanie si este formata dintr-un mic conac, si patru casute mai mici, raspandite pe suprafata terenului dar aproape de lac. Ca tot veni vorba de lac, acesta are 8.100 metri patrati, a fost creat articifial acum 50 de ani. Proprietarii au lansat un concurs, ca un fel de loterie, unde pretul unui bilet este de 25 de lire, iar premiul cel mare este casa si toata mica mosie ce o inconjoara. Brian si Wendy Wilshaw au ajuns la concluzia ca acesta este cel mai bun mod de a-si vinde casa, dupa ce au incercat sa o vanda prin metoda „traditionala” a anuntului. Proprietatea a fost evaluata la 950.000 lire sterline, scrie Capital.
Patronii romani, de 50 de ori mai taxati decat suedezii. Multi anteprenori au profit mic, iar unii chiar risca sa-si piarda afacerile, din cauza numarului prea mare de taxe pe care trebuie sa le plateasca. In timp ce Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) sustine ca antreprenorii platesc un numar de 115 taxe, in realitate, ei achita 540 de taxe si impozite parafiscale, scrie Business Standard.
Optiuni extremiste pe piata imobiliara. In Romania, cel mai putin afectate de criza imobiliara sunt, in prezent, cele mai mici locuinte de pe piata – garsonierele, si cele mari – apartamentele cu patru camere, scrie Cotidianul.
Petrolul se ieftineste. Ce se intampla cu benzina in Romania? Pretul benzinei va continua sa scada in urmatoarele 2-3 luni, urmand ca apoi sa se stabilizeze in jurul valorii de 4 lei/litru, estimeaza, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din piata. Evolutia va depinde insa de cotatia internationala a petrolului, estimata sa se stabilizeze la finele anului in jurul valorii de 120 de dolari/baril.
Visul oficial al Romaniei este sa ajunga in 2020 la nivelul mediu al UE din 2006. In ciuda cresterilor economice record din ultimii ani, numai unul din doi romani are si apa curenta si canalizare. Densitatea de drumuri publice era in 2005 de 33 km la 100 de km patrati, de trei ori sub media UE din 2003. Romania ar putea ajunge peste 12 ani la nivelul mediu al Uniunii Europene de acum doi ani, si asta numai daca cele aproape 20 miliarde de euro, fonduri europene, vor fi asimilate integral, scrie Gandul.
Notarii au incasat cu 14% mai putin din tranzactii imobiliare in iulie. Numarul tranzactiilor imobiliare a coborat in iulie comparativ cu iulie anul trecut cu 3,8%, aceasta fiind a treia luna consecutiva in care se inregistreaza o contractie, arata datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, furnizate Ziarul Financiar.
Cea mai scumpa camera din Albena in 2009 va costa 54 euro. Albena si-a definitivat strategia de preturi pentru 2009. Dupa indelungi dezbateri, conducerea companiei care gestioneaza statiunea a ajuns la concluzia ca cea mai buna idee de promotie este oferirea unei reduceri de 20% pentru pachetele ultra all inclusive, daca se fac rezervari pana in martie 2009. Cele mai scumpe pachete ultra all inclusive din statiune vor fi la hotelurile Ralitza si Vita Park si vor costa 106 leva (54 euro) pe noapte, scrie Capital.
Opel Astra Sedan, o compacta cu accente premium. Opel Astra Sedan este o varianta inca in umbra hatchbackului sau a breakului Astra, dar masina in trei volume nu este cu nimic mai prejos decat acestea. Opel Astra Sedan este o masina eleganta si stilata, este cea mai lunga versiune din gama (4587 de cm), ofera un portbagaj generos (490 litri) si patru motorizari, doua pe benzina si doua diesel. Ambele tipuri de motorizari sunt comercializate in 3 versiuni Essentia, Enjoi si Cosmo la care, evident, se pot alatura nenumarate optiuni, scrie StiriAuto.