Zurich, Viena si Geneva sunt orasele europene cu cea mai buna calitate a vietii – sondaj
Orasul elvetian Zurich ocupa prima pozitie in clasamentul celor mai bune locuri de trai din Europa, in timp ce niciun oras din Marea Britanie sau Franta nu a reusit sa se claseze in primele zece pozitii, potrivit unui clasament realizat de Forbes si citat de NewsIn.
Forbes.com a precizat ca lista a fost intocmita pe baza unui sondaj anual asupra calitatii vietii la nivel mondial, realizat de Mercer Consulting.
Pe prima pozitie a topului se afla Zurich. Populatia redusa, de numai 376.815 locuitori la sfarsitul anului 2007, este rasfatata cu peste 2.000 de baruri si restaurante si cu o priveliste uluitoare asupra Alpilor si lacului Zurich. Nivelul taxelor este unul dintre cele mai scazute din Elvetia, iar rezidentii nu platesc taxa de mostenire. Puncte slabe ar putea fi considerate vremea inchisa si traficul.
A doua pozitie a clasamentului este ocupata de Viena. Intregul centru al capitalei politice, culturale si economice a Austriei a intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Orasul dispune de o infrastructura si de un sistem educational excelente.
Pe locul al treilea se afla Geneva, unde peste 50% din populatie detine un pasaport strain, potrivit biroului regional de statistica, fapt deloc surprinzator, avand in vedere prezenta masiva a agentiilor ONU si a unor organizatii precum Crucea Rosie. Prin urmare, orasul tinde sa devina global, cu numeroase facilitati de private banking, spitale particulare si scoli internationale.
Dusseldorf, aflat pe a patra pozitie a topului, si-a consolidat infrastructura si legaturile de transport international. Orasul, aflat pe cursul Rinului, dispune din abundenta de bunuri de consum si este considerat capitala modei si a cumparaturilor in Germania. Dusseldorf are o economie infloritoare, aici avand sediul unele dintre cele mai mari companii ale tarii.
Pe locul cinci se afla Munchen care, cu o populatie de 1,3 milioane locuitori, este cel mai mare oras intrat in primele zece pozitii ale clasamentului. Cunoscut cel mai bine pentru festivalul anual al berii, orasul se bucura de asemenea de o economie prospera, sustinuta de tehnologia informatiei, biotehnologie si sectorul editorial. Cu toate acestea, orasul este deficitar in ceea ce priveste scolile internationale si are un aer poluat.
Pe locul sase se afla capitala financiara a Germaniei, Frankfurt, oras cu o arhitectura spectaculoasa, reprezentata de cladiri precum casa operei si catedrala si o viata culturala vibranta. Orasul dispune de spitale excelente, de magazine si de o economie prospera. Disponibilitatea redusa de cazare in centrul orasului si traficul aglomerat reprezinta insa puncte slabe ale orasului.
Berna, al saptelea oras din clasament, situat in zona germanofona a Elvetiei, este al doilea oras din lume din punct de vedere al sigurantei, potrivit Mercer, si dispune de galerii de cumparaturi cu o lungime de 6 kilometri. Orasul nu are o viata de noapte trepidanta, insa dispune de excelente facilitati medicale.
Traiul in Copenhaga, al optulea oras din clasament este destul de scump insa, potrivit Mercer, capitala Danemarcei este unul dintre orasele cu cele mai bune facilitati medicale si scoli internationale. Cu toate acestea, interesul manifestat de populatie pentru biciclete arata ca traficul congestionat a reprezentat un minus la alcatuirea topului.
Urmatorul pe lista este Amsterdam, oras pe care districtul rosu si politica permisiva asupra drogurilor nu il fac foarte popular in randul familistilor. Situatia este compensata de canale, parcuri si muzee, precum si de cea mai buna selectie de scoli internationale din Europa. Pozitia in clasament i-a fost afectata de lipsa de locuinte in centrul orasului si de poluare.
Pe al zecelea loc se afla Bruxelles, centrul administrativ al Uniunii Europene, unul dintre orasele cu cele mai bune conexiuni din Europa si cu numeroase scoli internationale, care se confrunta, totusi, cu traficul congestionat si cu poluarea.