Recipientele din plastic, un pericol pentru sanatatea noastra
Recipientele din plastic ne pot afecta serios sanatatea. O substanta chimica care se gaseste in ambalajele pentru alimente si bauturi, fabricate din mase plastice, actionaza ca un distrugator al hormonilor endocrini, afectand aparatul reproducator si dezvoltarea creierului.
Bisfenol A (BPA) pe baza caruia se fabrica plasticul policarbonat si rasinile epoxidice, este prezent in majoritatea ambalajelor din plastic, dar si in compozitia CD-urilor si a unor dispozitive medicale. Pana si biberoanele sau cutiile de lapte praf pentru copii sugari pot sa contina BPA.
Potrivit publicatiei TopSanatate.ro, o cantitate semnificativa de BPA este eliberata in alimente cand in vas este turnata apa fiarta. Astfel, bisfenolul se elibereaza de 55 ori mai repede decat in alte situatii si persista si dupa ce apa fierbinte a fost indepartata din recipient. Acest lucru indica faptul ca pana si simpla spalare a paharurului sau sticlei din plastic conduce la cresterea continutului de BPA.
Urmarile BPA asupra sanatatii sunt deosebit de grave, intrucat provoaca diabet, cancer sau obezitate chiar si persoanelor care au ingerat cantitati mici de bisfenol A.
Efecte secundare ale compusului BPA:
- leziuni structurale ale creierului;
- hiperactivitate, sporeste agresivitatea si slabeste puterea de invatare;
- creste depunerea grasimilor si riscul obezitatii;
- slabeste sistemul imunitar;
- la pubertate stimuleaza dezvoltarea glandei mamare, rupe ciclurile reproductive si provoaca afectiuni ovariene;
- stimulare sexuala anormala;
- stimuleaza celulele canceroase pentru prostata;
- creste marimea prostatei si scade cantitatea de sperma.
Totodata, substanta poate provoca avort spontan, deces la nastere sau poate sa impiedice dezvoltarea bebelusilor. Oamenii de stiinta au masurat cantitatea de BPA din sange, cordonul ombilical si placenta la femeile insarcinate, si astfel, s-a descoperit ca acesta se afla la nivele foarte ridicate, incat poate provoca malformatii ale fatului si chiar moartea lui.
S-a constatat ca bisfenolul nu prezinta riscuri doar pentru organismul uman, ci si pentru mediu. Astfel, substanta are proprietetea de a interfera cu mecanismul de fixare a azotului pentru plante, actionanad asupra bacteriei simbiotice Sinorhizobium meliloti.
Pentru a reduce expunerea la BPA este bine sa renuntati la cat mai multe produse din plastic in favoarea celor din sticla. Evitati sa cumparati si sa consumati alimente si bauturi conservate in recipiente din plastic si evitati incalzirea lor la cuptorul cu microunde. Pentru copil este bine sa folosesti numai sticlute si vesela speciala, cumparata din farmacii, iar jucariile sa fie fabricate numai din tesaturi naturale.