Sari direct la conținut

Presa straina interesata de exodul medicilor romani. Ministrul Nicolaescu este prea ocupat sa raspunda

Hotnews.ro/Deutsche Welle

Povestea medicului rezident roman, care dupa sase ani de studiu pe banii statului alege sa paraseasca Romania pentru alte tari mai bune, a facut deja turul Europei. Presa straina (Deutsche Welle, AFP) a remarcat acest exod al halatelor albe, dar ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu este prea ocupat pentru a raspunde intrebarilor pe aceasta tema.

Criza de calitate, nu de cantitate!

Ministerul Sanatatii din Romania nu este ingrijorat, si pe buna dreptate, de aceasta migratie de stetoscoape, pentru ca universitatile romanesti au o productie suficienta de diplome pentru a furniza numarul necesar de medici cu patalama. Dar diploma de medic nu garanteaza in Romania si competenta profesionala necesara practicarii uneia dintre cele mai nobile meserii. Dovada este si frecventa extrem de ridicata a stirilor negative din media romanesti avandu-l drept subiect pe medic.

De fapt, exodul tinerilor rezidenti pune Ministerul nu in fata unei penurii de cadre medicale ci in fata unei crize de persoane competente care sa fie dispuse sa lucreze in sistemul medical romanesc. Cei mai buni absolventi fac orice efort pentru a ajunge sa lucreze afara. Politica ministerului de marire a salariilor se dovedeste a fi doar un exercitiu de imagine, caci noile sume acordate nu reusesc inca sa-i opreasca pe medicii rezidenti sa plece.

Ministerul asteapta ca rezidentii sa se declare multumiti de noua leafa, insa aceasta continua sa ramana cea mai scazuta din Uniunea Europeana. In Romania, cei mai multi medici tineri traiesc cu 250 de euro pe luna, cei mai norocosi reusind sa incaseze maxim 400. Un tratat de specialitate obligatoriu pentru un medic bine pregatit, ajunge sa coste 100 de euro, aproape jumatate din venitul sau lunar.

De ce rezidentii nu se revolta?

Va veti intreba poate de ce rezidentii romani nu se revolta? Foarte multi dintre cei ramasi inca in tara sunt victimele unui sistem ierarhic organizat piramidal, in care cei mai de jos sunt la discretia superiorilor lor. Acestia din urma fac parte dintre cei in interesul carora lucreaza sistemul.

Este de notorietate ca multi dintre medicii specialisti nu sunt de gasit in spitale mai mult de 4-5 ore pe zi. In rest, lucreaza in clinicile private unde recompensa financiara este mult mai consistenta. Medicului rezident ii ramane sarcina de a suplini lipsa specialistului, timpul alocat studiului (rezidentiatul fiind o perioada de pregatire profesionala) ajungand undeva in plan secund.

Ministrul Nicolaescu nu are timp

Ministerul Sanatatii nu pare a trata cu prea mult interes criza de competenta medicala ce loveste deja din plin in pacientul roman. Oare strategia ministeriala are la baza principiul „prosti, prosti, dar multi“? Caci declaratiile oficiale pe aceasta tema nu vorbesc decat despre aspectul cantitativ, nu si de cel calitativ.

Care este atitudinea ministrului Nicolaescu in fata plecarii celor mai competenti dintre absolventii de medicina? Dar in fata scaderii incredibil de pronuntate a nivelului candidatilor la facultatile medicale romanesti? Ce raspunde Ministerul la acuzele din ce in ce mai frecvente ale tinerilor medici care se plang de distribuirea posturilor de specialisti pe criterii incorecte? Si nu in ultimul rand, ce face Ministerul pentru imbunatatirea imaginii meseriei pe care o are in grija?

Sunt intrebari la care domnul ministru Eugen Nicolaescu este prea ocupat sa raspunda chiar si cand acestea vin din partea presei straine. Ministrul este ocupat cu „diverse actiuni in teritoriu“ si nu are timp pentru a raspunde la astfel de intrebari decat, ne comunica Biroul de Presa al Ministerului Sanatatii, dupa 15 august. Insa exodul medicilor romani are loc acum.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro