Noua operatori interesati de conditiile licitatiei pentru noua licenta de telefonie mobila
Noua companii au cumparat caietul de sarcini pentru licitatia pentru acordarea unei noi licente de comunicatii mobile, pana vineri, 4 iulie, termenul limita impus de Autoritatea de Reglementare (ANRCTI). Este vorba despre: Postelecom Network, RCS-RDS, Romtelecom, Cobalt IT, Tactical Networks, NetPoint, DIGI Tavkoslesi Es Szolgaltato Kft., Saudi Oger Ltd. si Asesoft International. Conform informatiilor autoritatii, data limita de depunere a ofertelor este 4 august, iar desemnarea castigatorului se va face pe data de 8 septembrie a acestui an.
Licitatia vizeaza acordarea unei licente nationale de utilizare a frecventelor radio in vederea furnizarii de retele de date si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz. Operatorii care detin o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS sunt opriti de la acordarea acestei licente.
De asemenea, Jack Mikaloff, CEO UPC Romania, a declarat recent pentru HotNews.ro ca noua licenta de telefonie mobila nu este in planurile companiei pentru piata romaneasca.
Serviciile minime care trebuie oferite
Potrivit informatiilor ANRCTI, serviciile minimale care trebuie oferite pe aceasta frecventa sunt servicii de voce, servicii de transmisiuni de date la o viteza minima de transfer download de 128 Kb/s si servicii specifice sistemelor PAMR (servicii de voce push to talk, servicii simultane de voce si date, servicii de dispecerat, prioritizarea si punerea in asteptare automata a convorbirilor, convorbiri intre componentii unui grup definit, alocare dinamica in grupuri). Serviciile optionale ce pot fi oferite sunt servicii de localizare, de pachete de date/IP, capabilitatea de a furniza servicii de retele private virtuale (VPN) si aplicatii video.
Cum vor fi evaluate ofertele
Ofertele depuse vor fi evaluate in functie de capacitatea financiara (de exemplu, cifra de afaceri si rata profitului pe anii 2007, 2006, 2005, disponibilitatea financiara pentru investitii in realizarea si operarea retelei, cuantumul total al investitiei in realizarea si operarea retelei), fezabilitatea comerciala (de exemplu, planul de marketing, data lansarii comerciale a tuturor serviciilor minimale), specializarea si experienta (de exemplu, vechimea in operarea retelelor publice de comunicatii electronice si in furnizarea de servicii de comunicatii electronice).
Alte criterii sunt: fezabilitatea tehnica (serviciile optionale propuse, numarul de statii de baza instalate) si acoperirea propusa pentru cele 3 faze de instalare a retelei (drumuri de interes national si judetean si suprafata care vor fi acoperite in cele trei faze). Cerintele minimale pentru acoperirea cu servicii de banda larga sunt acoperirea a cel putin 2.500 km de drumuri nationale europene, a cel putin 55% din teritoriul tarii si a 100 de orase, cu maxim 50.000 de locuitori, pana la sfarsitul anului 2013.